key1 04.07.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Wygląda mi, że to wcale nie jest poddasze, a po prostu konstrukcja dachu, z wentylowaną przestrzenią pomiędzy wiązarami. Wtedy opis pasuje, a połówki dachu są konstrukcyjnie niezależne (z zastrzeżeniem, że blacha oraz kontrłaty są wspólne - bo nie są elementami konstrukcyjnymi). Ścianek rozdzielających nie ma - to są tylko osie.I jest to w miarę zgodne z projektem.Falowanie - to jest falowanie membrany, normalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinekpl 04.07.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Nie pokazałeś żadnego rzutu a przekroje. Tylko że nie ma w projekcie rzutu poddasza, jest jedynie dach, na którym zaznaczone są kanały wentylacyjne, kalenica i dylatacja przez środek dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 04.07.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 To potwierdza moje przypuszczenie.Tam nie ma poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.07.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Tylko że nie ma w projekcie rzutu poddasza, jest jedynie dach, na którym zaznaczone są kanały wentylacyjne, kalenica i dylatacja przez środek dachu Ale na przekroju ktory wstawiłeś jest opis że pokrycie i kontralty (wg mnie powinno być łaty) nie wpływają na samodzielna prace obu budynków. Z ciekawości po co drążysz temat oddziałania tych budynków czy mieszkań, są jakieś z tym problemy, urzędowe czy użytkowe czy tylko tak dla sportu to analizujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinekpl 04.07.2019 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Dla sportu to raczej nie 1. izolacja akustyczna jest straszna, słychać normalne rozmowy zza ściany - podobno dla ściany między lokalami w jednym budynku jednorodzinnym nie ma normy akustycznej, choć PKN i ITB uważa że powinna być wykonana z minimum R1 52dB, tu pewnie sprawa rozstrzygnie się o sąd 2. co z PPOŻ skoro nie ma ściany po górę dachu? Zastanawia mnie czy brak przegrody po dach między budynkami nie zmienia tej zabudowy z jednorodzinnej na wielorodzinną 3. teraz mam sąsiada w porządku, a wiem czy ktoś inny się nie wprowadzi za jakiś czas i będzie nocami po suficie mi chodził 4. martwią mnie te rury od pieca na wierzchu bez żadnej izolacji, czy też braku tego murowanego komina - może zimą skrapla mi się na niej woda i przez wełna jest ciemniejsza - ale to znowu będę czekał do zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 04.07.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Re1.Dopuszczenie 2 lokale w domu jednorodzinnym to dla zalegalizowania sytuacji, gdy w części domu mieszkają rodzice a w drugiej części dziecko. Jako że są jedną rodziną, to nie powinni sobie przeszkadzać.Budowanie domów jednorodzinnych dwulokalowych z założeniem ich sprzedaży to obejście prawa.Wiedziałeś co kupowałeś.Hałasy od sąsiada to normalna sprawa jeśli ktoś ma sąsiada za ścianą. Re2. PPOŻ jest raczej w porządku. Wełna jest niepalna. A ściana dochodzi do dachu.A że nie do szczytu dachu - dlaczego musiałaby? Re3. To nie jest poddasze użytkowe i nikt z niego nie powinien korzystać inaczej niż w trybie serwisowania instalacji.To że sąsiad jest nieprzewidywalny to wiadomo. Godziłeś się na to kupując mieszkanie w domu z sąsiadem. Re4. Nie wszystkie rury muszą być izolowane.Nie wiadomo do czego są wykorzystywane te rury nieizolowane. Masz też rury izolowane. Być może wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinekpl 04.07.2019 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Uwielbiam powiedzenie wiedziałeś co kupowałeś A co ja budowlankę kończyłem albo prawo? Jak sam napisałeś jest to obejście prawa. Jestem z bloków i tam mniej słyszałem sąsiadów choć miałem ich z każdej strony i z góry i z dołu. Teraz już wiem więcej więc drugi raz takiego błędu nie zrobię. A rura bez izolacji to od pieca gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 04.07.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Można wziąć eksperta do obejrzenia/odbioru mieszkania. To nie kosztuje dużo. Że to jest "obejście prawa" to jest moje osobiste zdanie. Mieści się to w granicach prawa. Przeczytaj o falandyzacji prawahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Falandyzacja_prawa Zobacz jak deweloperzy potrafią wybudować apartamentowce zaklasyfikowane jako domy jednorodzinne dwulokalowe w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej.http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,23751883,siedem-blokow-zamiast-37-domow-jednorodzinnych-w-skawinie.html Deweloperzy niszczą w ten sposób miejsca o charakterze jednorodzinnym. Ale to klienci decydują, czy deweloper może tak robić czy nie.Gdyby nikt nie kupował - to żaden deweloper by tak nie budował.Jesteś klientem, który na to pozwolił, a nawet wzmocnił ten niekorzystny trend. ---Jeśli ta rura doprowadza powietrze do pieca to może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinekpl 04.07.2019 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 --- Jeśli ta rura doprowadza powietrze do pieca to może tak być. To rura odprowadzająca spaliny, piec jest z zamkniętą komorą spalania więc nie musi mieć doprowadzenia powietrza A co do tego że to przez kupujacych. To predzej bym powiedział ze przepisy na to pozwalają. Ja nie zleciłem mu budowy tego, tylko kupiłem już gotowe. Ja byłem przekonany że to czworak bo tak caly czas był nazywany, po czym okazało się że to czterolokalowy bliźniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 04.07.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) To rura odprowadzająca spaliny, piec jest z zamkniętą komorą spalania więc nie musi mieć doprowadzenia powietrza czyli doprowadzająca powietrze i odprowadzająca spaliny. Może być jak jest. Ja byłem przekonany że to czworak bo tak caly czas był nazywany, po czym okazało się że to czterolokalowy bliźniak Tak, a w agencji towarzyskiej jest fajne towarzystwo, np do brydża Edytowane 4 Lipca 2019 przez key1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinekpl 05.07.2019 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Wiesz nie wszystkich stać na domy wolnostojące Szkoda tylko że nie ma izolacyjności ta ściana jak międzylokalowa w bloku... Ok dzięki za pomoc. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts