Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z bloczka fundamentowego + tynk

Recommended Posts

Witam,

Planuję zrobić jedną linie ogrodzenia przed domem i z racji jego niewymiarowości nie mogę zastosować gotowych modułów, a muszę robić to z bloczka fundamentowego.

Plan jest taki:

Fundament: pół metra w ziemię - szerokość taka jak bloczek fundamentowy + zbrojenie

Wysokość murku ma być około 160 i mają być zrobione z niego następujące elementy:

1) murek 160x 120 szer

2) furtka metalowa 150x 100

3) murek 220 x 160

4)brama 2x1,75 x 150 z automatyką

5)murek 160x140

Całość chciałbym wykończyć tynkiem "barankiem". Chciałbym również zakotwić zawiasy do furtki i bramy w murze, bez dodatkowych metalowych słupków oraz zrobić wbudowaną skrzynkę na listy.

Moje pytanie brzmi: co zrobić, żeby wszystko się trzymało kupy i przeżyło parę lat, jakiego użyć tynku, grunty, szprycu, itp.?

PS. Bloczek chce układać na największej płaszczyźnie.

Za wszystkie rady i antyrady będę wdzięczny :)

Jeśli chodzi o konstrukcje aluminiowe/stalowe to nie zalecamy zalewania kątowników/płaskowników czy też zawiasów ponieważ konstrukcje są montowane do elementów betonowych za pomocą kotwy chemicznej.

Skrzynka przelotowa często jest wyposażona w domofon, podświetlane oznaczenie posesji dlatego też należy pamiętać o okablowaniu.

Fundament powinien być poniżej strefa przemarzania, głębokość 50 cm jest zbyt mała, dodatkowo zalecamy izolację poziomą, wytycznych jest naprawdę sporo.

Chciałem zrobić tak, że wszystkie podłączenia kablowe były już gotowe i czekały na kolejne "piętra" bloczka tylko pytanie czy przewody puszczać na powierzchni bloczka czy w środku? Jak napowierzchni to będę musiał trochę więcej nałożyć tynku, żeby zachować linię.

Oczywiście izolację w postaci papy termozgrzewalnej też przewidziałem.

Polecacie jakieś konkretne środki, które kłaść na bloczek, żeby się to kupy trzymało?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...