koseq 02.07.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) temat do usunięcia Edytowane 12 Lipca 2019 przez koseq temat do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 I myślisz że takich kombinacji alpejskich sąsiad nie zgłosi a nadzór nie da nakazu rozbiórki? Wg mnie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 03.07.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Zasadnicze pytanie jest do czego ma służyć ta wiata? Miejsce parkingowe dla pojazdów rolniczych? Przechowywanie drewna, słomy itp. Materiałów łatwopalnych? Różne przepisy sa dla różnych wiat. Ale tak jak wcześniej napisane i tak nie ominie cie zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 03.07.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Będziemy budować dwie wiaty po 50m2 w odległości 1.25m od siebie. Obite obie z trzech stron blachą, strona wjazdowa bez obicia. Pół metra od granicy, wysokość wiaty 4m. Jedna wiata wyższa i będzie miała wypuszczony dach na tą drugą. Wiata służyć będzie do przechowywania agregatu, pługów. Czasami wjedzie ciągnik, ale nie będzie w niej żadnych miejsc postojowych. Jak sąsiad zgłosi że stoi w niej traktor to się wyjedzie nim po prostu... Dowiedziałem się że ojciec już zgłosił taki zamiar postawienia wiat i jutro czyli w czwartek ma do odbioru papiery w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Ojciec powiedział że chce zbudować dwie wiaty po 50m2 każda usytuowane 0.5m od granicy i w odległości 1.25m od siebie. Takie pismo od starosty dostaliśmy: " W związku z Pana pismem z dnia xxx dotyczącym udzielenia informacji czy budowa wiaty na działce na której znajduje się budynek mieszkalny wymaga uzyskania pozwolenia bądź zgłoszenia organowi informuje, że zgodnie z artykułem 29 ust. 1 pkt 2c ustawy z dnia 7 lipca 1994prawo budowlane dz.u.2018.1202 pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: wiat o powierzchni zabudowy do 50m2 sytuowanych na działce na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000m2 powierzchni działki. Zgodnie z aktualnym brzmieniem art. 30 w/w ustawy budowa o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 2c nie wymaga również zgłoszenia właściwemu organowi architektoniczne-budowlanej. Wobec powyższego infoemujemy że budowa ww. wiaty nie wymaga pozwolenia ani zgłoszenia organowi administracji architektoniczne-budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 a co sąsiad ma za płotem? dom, pole orne? dlaczego zgłosił i jakie podał argumenty? dlaczego kazali rozebrać? przecież podali uzasadnienie. najpierw przeanalizuj dlaczego kazali Ci rozebrać stara wiatę, a dopiero stawiaj nowe. ja na miejscu sąsiada bym znów zgłosił, raz , ze odległość 0,5m jest nie przepisowa (albo ostro w granicy, albo co najmniej 1,5m od granicy) poza tym wysokość. 4m? no i jeszcze jedno,wiata o przeznaczeniu innym niż rekreacyjno-wypoczynkowym, czyli wiaty składowe, garażowe, magazynowe (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., IV SA/Po 628/14, LEX nr 1550520), będzie budynkiem a nie wiatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 ............ Autor dostał nakaz rozbiórki bo wiata miała 87m2 powierzchni i to wystarczyło. to jeden z powodów, nie znamy treści decyzji. Autor pisze, to co chce napisać i uzyskać od nas informację/potwierdzenie czy może postawić taka a nie inna wiatę, nawet nie opisując dokładnie czemu miałaby służyć(zapewne na trzymanie maszyn rolniczych i ciągnika-tak wyczytałem-i jakby co to ciągnik wystawi, wtedy to jest budowla a nie wiata), to tak jakby pytać lekarza przez telefon co mi dolega, bo boli mnie brzuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 No i będzie się sądził z sąsiadem i argumentował że ciągnik to nie samochód, dlatego nie musiał uzyskiwać PnB ani zgłaszać. P.S. Myślisz że urząd będzie wypisywał w decyzji o rozbióce wszystkie powody, kiedy wystarczy im jeden (87m2). nie będzie się sądził, bo to będzie pojazd mechaniczny a oba sa takowe. Myślę, ze wpiszą większość, chyba, ze występuje tylko jedna przyczyna, wtedy nie. w opisywanym przypadku sa co najmniej dwie, powierzchnia i odległość od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Ale ta odległość 0,5 metra też jest błędna. To również może stanowić powód do rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 To wieś, sąsiad obok ma własne podwórko i stodołe. Nie ma ogrodzenia pomiędzy nami moja działka jest jakieś 60 cm niżej niż jego że względu na tak ułożony teren. Poprzednia wiata miała 84m2 i dlatego kazali rozebrać albo płacić karę i dopiero wtedy ja legalizowac tak jak stoi. Turaj będą stać dwie po 50m2. To będą wiaty ale obite z trzech stron i właśnie dlatego że jedna strona nie będzie obita dalej są to wiaty i nie obowiązuje ich odległość od granicy. Dach zachodzi na siebie bo po prostu robię wypust taki duży aby deszcz nie zacinał mi na wiatę, nie będą się one stykac więc nie będzie połączenia. Panie gdy przyjechali gdy zgłosił sąsiad poprzednia wiatę mierzyli po rozstawie słupów a nie po dachu. Wysokość 4 metry bo taką potrzebujemy, nie mierzą objętości tylko pole wiaty. Będą w niej stać maszyny typu agregaty siewniki. To że nieraz wjade do niej traktorem to trudno, najwyżej powiem że ktoś z znajomych wjechał i tyle, jak będzie mnie widział w niej na traktorze to jedynie idzie się tłumaczyć że chciałem wyjechać traktorem po tym jak ktoś kto nie wiedział wjechał do niej. Sąsiad zły bo u niego nic się nie dzieje, nic się nie buduje bo pieniędzy brak a u nas cały czas coś się inwestuje, a to auto za 100000 a to traktor nowy, a to dom otrynkowany i ocieplony, kostka zrobiona a u niego stoi wszystko jak stało. Zwykła kur3wska zazdrość bo u ciebie się coś robi i idzie do przodu a u niego ani drgnie. Robiąc tą wiatę dach mam na swoją stronę, ani mu woda nie poleci bo u niego teren jest 60cm wyżej niż mój... Ten przepis 3 metrowy jest bezsensowy... Co ja tam będę trzymał? Chyba tylko kury aby mu na złość zrobić za te zgłoszenia i aby mu siedziało... Szkoda tak robić bo karma wraca ale takich ludzi jak mój sąsiad omija jak tylko może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Ten przepis 3 metrowy jest bezsensowy... Co ja tam będę trzymał?nic, przepisy Ppoż. Będą w niej stać maszyny typu agregaty siewniki. czyli ta wiata nie będzie służyła celom rekreacyjno-wypoczynkowym, tylko wiata o przeznaczeniu innym niż rekreacyjno-wypoczynkowym, czyli wiaty składowe, garażowe, magazynowe (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., IV SA/Po 628/14, LEX nr 1550520), będzie budynkiem a nie wiatą. I tu polegniesz po raz drugi bo de facto stawiasz budynek a nie wiatę do celów rekreacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Nie ma w niej miejsca postojowego dla pojazdu więc można ją tak stawiać... To by pół wsi miało nakazy rozbiórki.... W urzędzie u nas powiedzieli ze jak tam będą maszyny to może być tak jak jest a nawet w granicy do 50m2... To co mam robić rekreacyjnie w wiacie 50m2? Czyli nawet kosiarki nie mona tam trzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 nie wiem, nie moja piaskownica. ja bym zrobił normalne pozwolenie na budowę dla wiaty 100m2, albo nawet dla takiej identycznej jak miałeś. Skoro można było zalegalizować, to teraz można wybudować, tylko wcześniej uzyskać pozwolenie na budowę i tyle. Na pewno nie chrzaniłbym się z jakimiś kombinacjami dwóch wiat i czy wolno, czy nie wolno. Wiatę miałeś, materiał masz, stopy pod słupy masz, przysłowiowe dwa dni i wiata stoi, tylko wcześniej pozwolenie na budowę. Załatwiasz to i sąsiad może Ci na ptaka skoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Panowie ale 3 metry trzeba odstąpić... A tu o odległość chodzi. Tą wiatę co była postawiona sama kara 120-140 tys nam obliczyli bo dokładnie chcieliśmy znać karę. Dodatkowo koszt legalizacji jej około 30 tys To daje już 150-170 tysięcy. Dlatego stawiamy takie dwie po 50 aby odległość od granicy była jak najmniejsza. Postawie 3 metry od granicy i nie będę miał gdzie się od tej strony co podwórko manewrowac... Gdyby to było takie proste to z ojcem inaczej byśmy robili. A jak mam odstąpić 3m to już lepiej murowane z fundamentami robić... Dodatkowo 170 tys to ogromny budżet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.07.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 a kto Ci każe legalizować i kare płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Ta stara wiatę panie mówiły że jak chcemy zostawić nie rozbierać to kara za wybudowanie bez papierów i legalizowanje czyli dwa wydatki albo rozbiorka i nie trzeba płacić kary. To rozebralismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 05.07.2019 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 No nie trzeba bo mówiliśmy że chcemy dwie wiaty po 50m2 w odległości od siebie 1.25m i od granicy pół metra. I mówiły że nie trzeba ale zgłosilismy że chcemy taka wiatę postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Panowi niech buduje te 2, skoro się uparł. Za mc je rozbierze. A to panie mówiły w czasie kontroli nie ma żadnego znaczenia, znając życie wyprą sie tego nawet jakbyś się na to chciał powołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 11.07.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Panowie, orientuje się ktoś odnośnie działań urzędu w przypadku wykrycia samowoli budowlanej?Czy jest wybór kara albo rozbiórka czy jest to indywidualna decyzja urzędnika i może bez ostrzeżenia nałożyć karę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koseq 12.07.2019 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 U nas do wyboru kara lub rozbiórka, aczkolwiek nie wiem jak to u innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts