Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa dwóch wiat obok siebie.

Recommended Posts

Będziemy budować dwie wiaty po 50m2 w odległości 1.25m od siebie. Obite obie z trzech stron blachą, strona wjazdowa bez obicia. Pół metra od granicy, wysokość wiaty 4m. Jedna wiata wyższa i będzie miała wypuszczony dach na tą drugą. Wiata służyć będzie do przechowywania agregatu, pługów. Czasami wjedzie ciągnik, ale nie będzie w niej żadnych miejsc postojowych. Jak sąsiad zgłosi że stoi w niej traktor to się wyjedzie nim po prostu... Dowiedziałem się że ojciec już zgłosił taki zamiar postawienia wiat i jutro czyli w czwartek ma do odbioru papiery w urzędzie.

Ojciec powiedział że chce zbudować dwie wiaty po 50m2 każda usytuowane 0.5m od granicy i w odległości 1.25m od siebie.

Takie pismo od starosty dostaliśmy:

" W związku z Pana pismem z dnia xxx dotyczącym udzielenia informacji czy budowa wiaty na działce na której znajduje się budynek mieszkalny wymaga uzyskania pozwolenia bądź zgłoszenia organowi informuje, że zgodnie z artykułem 29 ust. 1 pkt 2c ustawy z dnia 7 lipca 1994prawo budowlane dz.u.2018.1202 pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: wiat o powierzchni zabudowy do 50m2 sytuowanych na działce na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000m2 powierzchni działki. Zgodnie z aktualnym brzmieniem art. 30 w/w ustawy budowa o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 2c nie wymaga również zgłoszenia właściwemu organowi architektoniczne-budowlanej. Wobec powyższego infoemujemy że budowa ww. wiaty nie wymaga pozwolenia ani zgłoszenia organowi administracji architektoniczne-budowlanej.

a co sąsiad ma za płotem? dom, pole orne? dlaczego zgłosił i jakie podał argumenty? dlaczego kazali rozebrać? przecież podali uzasadnienie.

najpierw przeanalizuj dlaczego kazali Ci rozebrać stara wiatę, a dopiero stawiaj nowe.

ja na miejscu sąsiada bym znów zgłosił, raz , ze odległość 0,5m jest nie przepisowa (albo ostro w granicy, albo co najmniej 1,5m od granicy) poza tym wysokość. 4m?

no i jeszcze jedno,

wiata o przeznaczeniu innym niż rekreacyjno-wypoczynkowym, czyli wiaty składowe, garażowe, magazynowe (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., IV SA/Po 628/14, LEX nr 1550520), będzie budynkiem a nie wiatą.

............

Autor dostał nakaz rozbiórki bo wiata miała 87m2 powierzchni i to wystarczyło.

to jeden z powodów, nie znamy treści decyzji. Autor pisze, to co chce napisać i uzyskać od nas informację/potwierdzenie czy może postawić taka a nie inna wiatę, nawet nie opisując dokładnie czemu miałaby służyć(zapewne na trzymanie maszyn rolniczych i ciągnika-tak wyczytałem-i jakby co to ciągnik wystawi, wtedy to jest budowla a nie wiata), to tak jakby pytać lekarza przez telefon co mi dolega, bo boli mnie brzuch.

No i będzie się sądził z sąsiadem i argumentował że ciągnik to nie samochód, dlatego nie musiał uzyskiwać PnB ani zgłaszać. :)

P.S.

Myślisz że urząd będzie wypisywał w decyzji o rozbióce wszystkie powody, kiedy wystarczy im jeden (87m2).

nie będzie się sądził, bo to będzie pojazd mechaniczny a oba sa takowe.

Myślę, ze wpiszą większość, chyba, ze występuje tylko jedna przyczyna, wtedy nie.

w opisywanym przypadku sa co najmniej dwie, powierzchnia i odległość od granicy.

To wieś, sąsiad obok ma własne podwórko i stodołe. Nie ma ogrodzenia pomiędzy nami moja działka jest jakieś 60 cm niżej niż jego że względu na tak ułożony teren. Poprzednia wiata miała 84m2 i dlatego kazali rozebrać albo płacić karę i dopiero wtedy ja legalizowac tak jak stoi. Turaj będą stać dwie po 50m2. To będą wiaty ale obite z trzech stron i właśnie dlatego że jedna strona nie będzie obita dalej są to wiaty i nie obowiązuje ich odległość od granicy. Dach zachodzi na siebie bo po prostu robię wypust taki duży aby deszcz nie zacinał mi na wiatę, nie będą się one stykac więc nie będzie połączenia. Panie gdy przyjechali gdy zgłosił sąsiad poprzednia wiatę mierzyli po rozstawie słupów a nie po dachu. Wysokość 4 metry bo taką potrzebujemy, nie mierzą objętości tylko pole wiaty. Będą w niej stać maszyny typu agregaty siewniki. To że nieraz wjade do niej traktorem to trudno, najwyżej powiem że ktoś z znajomych wjechał i tyle, jak będzie mnie widział w niej na traktorze to jedynie idzie się tłumaczyć że chciałem wyjechać traktorem po tym jak ktoś kto nie wiedział wjechał do niej. Sąsiad zły bo u niego nic się nie dzieje, nic się nie buduje bo pieniędzy brak a u nas cały czas coś się inwestuje, a to auto za 100000 a to traktor nowy, a to dom otrynkowany i ocieplony, kostka zrobiona a u niego stoi wszystko jak stało. Zwykła kur3wska zazdrość bo u ciebie się coś robi i idzie do przodu a u niego ani drgnie. Robiąc tą wiatę dach mam na swoją stronę, ani mu woda nie poleci bo u niego teren jest 60cm wyżej niż mój... Ten przepis 3 metrowy jest bezsensowy... Co ja tam będę trzymał? Chyba tylko kury aby mu na złość zrobić za te zgłoszenia i aby mu siedziało... Szkoda tak robić bo karma wraca ale takich ludzi jak mój sąsiad omija jak tylko może...

Ten przepis 3 metrowy jest bezsensowy... Co ja tam będę trzymał?
nic, przepisy Ppoż.

Będą w niej stać maszyny typu agregaty siewniki.
czyli ta wiata nie będzie służyła celom rekreacyjno-wypoczynkowym, tylko wiata o przeznaczeniu innym niż rekreacyjno-wypoczynkowym, czyli wiaty składowe, garażowe, magazynowe (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., IV SA/Po 628/14, LEX nr 1550520), będzie budynkiem a nie wiatą. I tu polegniesz po raz drugi bo de facto stawiasz budynek a nie wiatę do celów rekreacyjnych.

Nie ma w niej miejsca postojowego dla pojazdu więc można ją tak stawiać... To by pół wsi miało nakazy rozbiórki.... W urzędzie u nas powiedzieli ze jak tam będą maszyny to może być tak jak jest a nawet w granicy do 50m2... To co mam robić rekreacyjnie w wiacie 50m2? Czyli nawet kosiarki nie mona tam trzymać...

nie wiem, nie moja piaskownica.

ja bym zrobił normalne pozwolenie na budowę dla wiaty 100m2, albo nawet dla takiej identycznej jak miałeś. Skoro można było zalegalizować, to teraz można wybudować, tylko wcześniej uzyskać pozwolenie na budowę i tyle. Na pewno nie chrzaniłbym się z jakimiś kombinacjami dwóch wiat i czy wolno, czy nie wolno.

Wiatę miałeś, materiał masz, stopy pod słupy masz, przysłowiowe dwa dni i wiata stoi, tylko wcześniej pozwolenie na budowę. Załatwiasz to i sąsiad może Ci na ptaka skoczyć.

Panowie ale 3 metry trzeba odstąpić... A tu o odległość chodzi. Tą wiatę co była postawiona sama kara 120-140 tys nam obliczyli bo dokładnie chcieliśmy znać karę. Dodatkowo koszt legalizacji jej około 30 tys To daje już 150-170 tysięcy. Dlatego stawiamy takie dwie po 50 aby odległość od granicy była jak najmniejsza. Postawie 3 metry od granicy i nie będę miał gdzie się od tej strony co podwórko manewrowac... Gdyby to było takie proste to z ojcem inaczej byśmy robili. A jak mam odstąpić 3m to już lepiej murowane z fundamentami robić... Dodatkowo 170 tys to ogromny budżet...