guest123 04.07.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Mam pytanie o dobry środek penetrująco/uszczelniająco/zabezpieczający. Remontowałem/powiększałem taras betonowy usuwając też stare płytki i skuwając górną warstwę. Na to poszła wylewka betonowa B30, taka gotowa z worków. Nie jestem pewien jeszcze czy będę go wykańczał znów płytkami (chyba nie ma siły by po jakimś czasie w końcu nie odłaziły jak stare po 20 latach) czy może się zdecyduję na droższe deski kompozytowe. W każdym razie nie będę tego robił w tym roku i chciałem jakoś zabezpieczyć całą powierzchnię przed wodą, mrozem i brudem. Górną warstwę betonu wyszlifowałem tarczą diamentową - masakra, 2 wiadra pyłu . Ale teraz powierzchnia jest gładka, porowata i pozbawiona jakiś elementów które mogły by odłazić. Widziałem już po miesiącu kilka minimalnych rys w betonie po wymyciu dokładnie Karcherem. Lałem wodą po wykonaniu ale musiał się widać jednak pokurczyć I teraz nie wiem czym konkretnie i najlepiej to zabezpieczyć. Tak na szybko to w marketach są jakieś uniwersalne tanie grunty do podłoży po 30-50PLN za 5l albo niby specjalistyczne do tego. Znalazłem np. Ceresit CT-17 i znacznie droższy niby dedykowany impregnat do betonowych tarasów Ultrament. Możecie się wypowiedzieć na temat tych środków ewentualnie doradzić jakieś lepsze/sprawdzone? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest123 10.07.2019 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 nikt nic nie umie doradzić, czy wakacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieras1988 10.07.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja u siebie zrobiłem podkład pod płytki Najpierw grunt Kerakoll A na to Aqua stop nanoflex kerakol Rzuć okiem na mój temat ,naprawa.schodow betonowych, kilka tematów poniżej tego, są tam zdjęcia Wydaje mi się że ta powłoka powinna długo czas wytrzymać bo jak zasnęła to jest jak kamień Nie liczyłbym na wielką pomoc że strony forumowiczów bo do takiej pomocy to ciężko chyba że do krytyki albo zachwalania swoich produktów które sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.07.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Ja u siebie zrobiłem podkład pod płytki Najpierw grunt Kerakoll A na to Aqua stop nanoflex kerakol Rzuć okiem na mój temat ,naprawa.schodow betonowych, kilka tematów poniżej tego, są tam zdjęcia Wydaje mi się że ta powłoka powinna długo czas wytrzymać bo jak zasnęła to jest jak kamień Nie liczyłbym na wielką pomoc że strony forumowiczów bo do takiej pomocy to ciężko chyba że do krytyki albo zachwalania swoich produktów które sprzedają Czy Ty też, jak założyciel wątku, zrobiłeś swoją izolację i wystawiłeś ją na działanie wody, mrozu, chodzenia po niej itd. czy pokryłeś ją płytkami ? Widziałem izolację dwuskładnikową innej firmy położoną na balkonie, która pozostawiona bez pokrycia nie wytrzymała jednej mroźnej zimy. Nie wiem jakie właściwości ma polecana przez Ciebie izolacja, ale skoro są to produkty dosyć drogie, to słowa "wydaje mi się że powinno wytrzymać" powinny być zastąpione np - producent nie widzi przeciwwskazań. Jeśli nie ma dedykowanych materiałów dla takiego przypadku, to ja bym połóżył papę, którą można kiedyś łatwo zdjąć pod płytki lub zostawić pod panelami. Po chwili poszukiwań - Nie stosować : Na podłożach na bazie gipsu lub anhydrytu bez zastosowania gruntu na bazie wody Primer A Eco, na podłożach metalowych lub drewnianych, na powłokach bitumicznych, w celu uszczelnienia powierzchni, po których odbywa się ruch pieszy i pozostawionych jako widoczne, na jastrychach lekkich, na izolacjach dachów w systemie odwróconym wykonanych z paneli lub lekkich materiałów. Edytowane 11 Lipca 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieras1988 11.07.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Czy Ty też, jak założyciel wątku, zrobiłeś swoją izolację i wystawiłeś ją na działanie wody, mrozu, chodzenia po niej itd. czy pokryłeś ją płytkami ? Widziałem izolację dwuskładnikową innej firmy położoną na balkonie, która pozostawiona bez pokrycia nie wytrzymała jednej mroźnej zimy. Nie wiem jakie właściwości ma polecana przez Ciebie izolacja, ale skoro są to produkty dosyć drogie, to słowa "wydaje mi się że powinno wytrzymać" powinny być zastąpione np - producent nie widzi przeciwwskazań. Jeśli nie ma dedykowanych materiałów dla takiego przypadku, to ja bym połóżył papę, którą można kiedyś łatwo zdjąć pod płytki lub zostawić pod panelami. Po chwili poszukiwań - Nie stosować : Na podłożach na bazie gipsu lub anhydrytu bez zastosowania gruntu na bazie wody Primer A Eco, na podłożach metalowych lub drewnianych, na powłokach bitumicznych, w celu uszczelnienia powierzchni, po których odbywa się ruch pieszy i pozostawionych jako widoczne, na jastrychach lekkich, na izolacjach dachów w systemie odwróconym wykonanych z paneli lub lekkich materiałów. Sam zrobiłem ta powłoka pod płytki i jak dla mnie zda egzamin. Nic nie polecam, napisałem że sam to zrobiłem i tyle Nie widzę przeciwwskazań ze bym pisał lub opisywał swoje myśli na podstawie tego co widzę, myślę- oczywiście widzę że nie można Tak można położyć śmierdzący papa za parę stow i za jakiś czas ja zerwać Z tego co wrzucisz to to się nie nadaje do niczego.ok Tak jak pisałem wczesniej: napisz cokolwiek to zaraz będzie hejt. Na 2 tematach się pytałem o swoje przypadki to nikt nie byl taki mądry Pozdrawiam Ps. Pytajnick- oczywiście bez urazy ani jakichkolwiek pretensji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest123 12.07.2019 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) Nie ma się co denerwować, dzieki za wypowiezi. Papa oczywiście odpada no bo jakbym miał chodzić po tarasie, uzywać go. Ja w domu mieszkam, żyję, korzystam normalnie z tarasu. Ostatecznie nic się nie podzieje. Spróbóję/zagruntuje tym CT17 jak mi w ciastoramie doradzili. W końcu jak by się coś działo to będę widział na wiosnę czy powtórzyć, czy czymś innym dodatkowo pojechać. A na teraz jak jest sucho zawsze będzie mniej pyląca ta wylewka i zawsze mniej nasiąkliwa. Tym bardziej że nie wiem czy dam płytki czy te sztuczne deski tarasowe. Ja się płytek boję, wg mnie nie ma opcji, odejdą w końcu jak te które po 20 latach zrywałem - trzymały się jedna drugiej i odchodziły jak dywan razem z klejem od betonu Mnie się podobają te sztuczne deski, ale żona jojczy, że te rowki będą brud zbierać. Edytowane 12 Lipca 2019 przez guest123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.07.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Panowie, to nie mój cyrk ani małpy moje, więc powodów do nerwów nie mam, Do hejtu też mi daleko. Pracując ponad 30 lat w budowlance nauczyłem się, że lepiej nie brać zlecenia niż robić na zasadzie "może zadziała" czy "jakoś to będzie".Słuchanie sprzedawców z marketów, których większość jak nie wszyscy pracą na budowach się nie parali i doświadczenie mają zerowe, jest właśnie takim ..totolotkiem (CT17 jako hydroizolacja? ..masakra) To już lepiej samemu szukać w necie, sprawdzać karty techniczne itp. Trafnych wyborów życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest123 12.07.2019 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) A czemu hydroizolacja ??? Przecież to nie łazienka, balkon czy jakiś strop nad garażem tylko betonowe zbrojone ściany postawione na ponad metrowych w ziemi zbrojonych słupach a wnętrze zasypane tłuczonką ceglaną i ubite skoczkiem, piach do wyrównania i 10cm zazbrojona płyta. Dodatkowo pod spodem na około domu a pod tym tarasem idzie porządny drenaż w otoczakach zawiniętych w geowłóknine a nawet opaska pod rynny nad tym odwadniająca. Zagruntować to chciałem by beton nie był taki suchy/pylący/nasiąkliwy stąd chę coś użyć co go powierzchniowo po prostu dobrze zwiąże, wypełni jakieś mikro rysy i woda będzie łatwo spływać, spadek od domu 3cm na 2,85m. A nie tam papy, folie w płynie i takie tam przerosty formy nad treścią, to tylko betonowy taras. That is it. Edytowane 12 Lipca 2019 przez guest123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 12.07.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Hydroizolacja nie po to żeby nie lało się w na łeb, tylko po to aby uchronić konstrukcję przed penetracją wody. Jak tego nie rozumiesz, to po prostu pomaluj sobie unigruntem, że żeby Ci nie pyliło, jak to ująłeś sam. Z twoim podejściem do hydroizolacji to płytki odradziłbym kategorycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts