Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

witra? e

tom soyer

Recommended Posts

ostatnio przygladalem sie robieniu witrazy i stwierdzam ze wcale nie jest to trudne. Potrzebne sa jednak odpowiednie materialy jak np kolorowe szklo czy tasma do montowania poszczegolnych segmentow. Czy ktos z was ma doswiadczenie w robieniu witrazy lub wie gdzie mozna kupic potrzebne materialy? bede wdzieczny za rady i uwagi.

doświadczenia w robieniu prawdziwych witraży nie mam.Maluję na szkle to tyle.Aby taki witraż wyglądał jak prawdziwy możesz użyć folii samoprzylepnych. Jest z tym trochę zabawy,ale nie jest tak kosztowne jak witraże z szkła.Przygotowujesz wzór,wycinasz poszczególne elementy z folii następnie kontury wypełniasz samoprzylepną taśmą ołowianą.aby dzieło wyglądało na skończone,po drugiej stronie również przyklejamy taśmę ołowianą.Foliowe witraże są wykonywane bardzo często .

Dzięki Kasiu za podpowiedź - jesteś nieoceniona - sama sobie zrobie witraż w oknie ( oczywiście nie teraz i nie zaraz w oknie -najpierw zrobie próby) -taka myśl chodziła mi po głowie już od dawna , ale zupelnie nie wiedzialam jak sie za to zabrać :wink: A powiedz Kasiu czy te foliowe witraże są ładne ? a czy np. nie fałdują sie na lampie pod wplywem ciepla ?

Ewciu,nie wiem czy folia fałduje się pod wpływem ciepła,ale zrobiłam lampę farbami żelowymi,które po wyschnięciu też są jak folia i nic się z tym nie działo. .Nie widziałam takiego witraża na żywo jedynie w książce i były ok.No może nie ma tak fantazyjnych wzorów folii jak szkła