Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie ram paneli, zabezpieczenia.

Recommended Posts

Jak prawidłowo wykonać uziemienie instalacji na dachu, chodzi o całą konstrukcję, ramy i mocowania. Jak ją zabezpieczyć by zminimalizować szkody w razie wyładowania. W palanach instalacja odgromowa, z poziomym zawodem na kalenicy dachu dwuspadowego. Odległość od zawodu do paneli ok 50cm. Połączenia zawodu do uziemienia otokowego w dwóch punkach po przekątnej budynku.

Zapraszasz pioruny na swój dach tam gdzie panele:yes: 50 cm to jest nic dla energi pioruna

Przez prawie 60 lat żyłem bez uziomów i piorunochronów

Kiedyś latem były burze teraz niema od lat

Nigdy u mnie nie walnęło

Moja siostra postawiła piorunochron 2 x pierdolnęło w niego

Za każdym razem uszkodziło urządzenia elektryczne i elektroniczne od telefonów po tv i lodówki

Siła energi jest tak wielka że brak słów

Od razu bierz ubezpieczenie

Zapraszasz pioruny na swój dach tam gdzie panele:yes: 50 cm to jest nic dla energi pioruna

Przez prawie 60 lat żyłem bez uziomów i piorunochronów

Kiedyś latem były burze teraz niema od lat

Nigdy u mnie nie walnęło

Moja siostra postawiła piorunochron 2 x pierdolnęło w niego

Za każdym razem uszkodziło urządzenia elektryczne i elektroniczne od telefonów po tv i lodówki

Siła energi jest tak wielka że brak słów

Od razu bierz ubezpieczenie

Jak uważasz, że montując panele na dachu i nie uziemiając tylko ram ty i twój dom jest bezpieczny, to można tylko pozazdrościć.

Siostra straciła urządzenia, ty możesz stracić dom lub jeszcze więcej.

plan.jpg

Edytowane przez Vld

• 2 weeks później...
Tak uważam

No to masz dużą szansę wraz z pierwszym wyładowaniem, zostać "bezdomnym".

Tak na poważnie jesteś po prostu nie świadom zagrożenia. Twoje panele w tym momencie stały się zawodem niezamierzonego "piorunochronu" od którego kable zaprowadziłeś wprost do domu. I to jest mało istotne czy twoje ramy są uziemnione czy nie, jak walnie będzie pożar.