Vld 04.07.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Jak prawidłowo wykonać uziemienie instalacji na dachu, chodzi o całą konstrukcję, ramy i mocowania. Jak ją zabezpieczyć by zminimalizować szkody w razie wyładowania. W palanach instalacja odgromowa, z poziomym zawodem na kalenicy dachu dwuspadowego. Odległość od zawodu do paneli ok 50cm. Połączenia zawodu do uziemienia otokowego w dwóch punkach po przekątnej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 04.07.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Zapraszasz pioruny na swój dach tam gdzie panele:yes: 50 cm to jest nic dla energi piorunaPrzez prawie 60 lat żyłem bez uziomów i piorunochronówKiedyś latem były burze teraz niema od lat Nigdy u mnie nie walnęłoMoja siostra postawiła piorunochron 2 x pierdolnęło w niegoZa każdym razem uszkodziło urządzenia elektryczne i elektroniczne od telefonów po tv i lodówkiSiła energi jest tak wielka że brak słówOd razu bierz ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.07.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Akurat miałeś szczęście a siostra zapewne nie miała ochrony przeciwprzepięciowej (lub miała ale imitacje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.07.2019 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 (edytowane) Zapraszasz pioruny na swój dach tam gdzie panele:yes: 50 cm to jest nic dla energi pioruna Przez prawie 60 lat żyłem bez uziomów i piorunochronów Kiedyś latem były burze teraz niema od lat Nigdy u mnie nie walnęło Moja siostra postawiła piorunochron 2 x pierdolnęło w niego Za każdym razem uszkodziło urządzenia elektryczne i elektroniczne od telefonów po tv i lodówki Siła energi jest tak wielka że brak słów Od razu bierz ubezpieczenie Jak uważasz, że montując panele na dachu i nie uziemiając tylko ram ty i twój dom jest bezpieczny, to można tylko pozazdrościć. Siostra straciła urządzenia, ty możesz stracić dom lub jeszcze więcej. Edytowane 5 Lipca 2019 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 15.07.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.07.2019 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Tak uważam No to masz dużą szansę wraz z pierwszym wyładowaniem, zostać "bezdomnym". Tak na poważnie jesteś po prostu nie świadom zagrożenia. Twoje panele w tym momencie stały się zawodem niezamierzonego "piorunochronu" od którego kable zaprowadziłeś wprost do domu. I to jest mało istotne czy twoje ramy są uziemnione czy nie, jak walnie będzie pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts