Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa CWU do instalacji miejskiej

Marelo

Recommended Posts

Mieszkam na IIp. w przewojennej kamienicy podłączonej do miejskiej instalacji CO i CWU. Budynek przyłaczony jest starymi rurami do których nikt nie chce sie przyznać, a na domiar skomplikowania, dom w którym ieszkam jest ostatnim przyłaczonym do instalacji, a rury nie biegną wprost z ulicy, lecz poprzez budynki poprzedzajace i cudze parcele. Tak się podłączało w latach 60-tych.

Kłopot mam z cyrkulacją CWU, która z roku na rok była coraz słabsza aż w końcu w ogóle stanęła. Teraz na ciepłą wode muszę czekać ok 3 minut przy pełnym strumieniu. Wezwani fachowcy ze spółki zaopatrujacej w ciepłą wodę sprawdzili oba przyłacza, pod ciśnieniem wypłukali obie rury, wymienili zawory zwrotne i nic nie pomogło. Cisnienie zasilania jest za słabe (prawdopodobnie gdzies wczesniej jest mały wyciek) i nie "przebija się" do powrotu.

Ktoś poradził mi zainstalowanie w piwnicy (tam zlokalizowany jest węzeł) pompy obiegowej która moze wymusić obieg w cyrkulacji. Instalacja przeszła remont 8 lat temu i jest w pełni miedziana.

Czy ktoś moze mi podpowiedzieć czy jest to dobry pomysł i jaką ew. pompe powinienem wykorzystać?

Bardzo proszę o wszelkie suestie.

Edytowane przez Marelo