Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie systemu nawadniania ogrodu.

Recommended Posts

Witam,

Powoli zabieram się do projektowania nawadniania ogrodu za pomocą pompy studni głębinowej. Mam kilka pytań.

Początkowo ogród podlewany był z węża ogrodowego za pomocą ruskiej pompy głębinowej. Ciśnienie marne, postanowiłem zakupić nową budżetową pompę 4H100 Hydro-Pres 750W wydajność max 45l/min ciśnienie max 10bar.

Zastanawiał się czy "udźwignie" system nawadniający który chcę zastosować. Mianowicie, pompa zamontowana jest na 8m. Chciałbym wyprowadzić od niej 4 elektrozawory:

1. Długość rury (1cal) 25m. Pierwszy zraszacz na 13metrze kolejny na 25 metrze

2. Długość rury (1cal) 10m. Jeden zraszacz na 10m.

3. Długość rury (1cal) 24,5m. Pierwszy zraszacz na 7m kolejny na 24,5m.

4. Długość rury (1cal) 23m. Jeden zraszacz na 23m.

Czy taka pompa jest w stanie zapewnić odpowiednie ciśnienie w zraszaczach? Jeżeli nie to w jakim przedziale cenowym mam się rozglądać za pompami? Max szerokość pompy 4cale. Pozdrawiam.

Witam,

Powoli zabieram się do projektowania nawadniania ogrodu za pomocą pompy studni głębinowej. Mam kilka pytań.

Początkowo ogród podlewany był z węża ogrodowego za pomocą ruskiej pompy głębinowej. Ciśnienie marne, postanowiłem zakupić nową budżetową pompę 4H100 Hydro-Pres 750W wydajność max 45l/min ciśnienie max 10bar.

Zastanawiał się czy "udźwignie" system nawadniający który chcę zastosować. Mianowicie, pompa zamontowana jest na 8m. Chciałbym wyprowadzić od niej 4 elektrozawory:

1. Długość rury (1cal) 25m. Pierwszy zraszacz na 13metrze kolejny na 25 metrze

2. Długość rury (1cal) 10m. Jeden zraszacz na 10m.

3. Długość rury (1cal) 24,5m. Pierwszy zraszacz na 7m kolejny na 24,5m.

4. Długość rury (1cal) 23m. Jeden zraszacz na 23m.

Czy taka pompa jest w stanie zapewnić odpowiednie ciśnienie w zraszaczach? Jeżeli nie to w jakim przedziale cenowym mam się rozglądać za pompami? Max szerokość pompy 4cale. Pozdrawiam.

Powinna spokojnie wystarczyć,teoretycznie stracisz ok.10l/min poprzez podnoszenie ze studni.2 zraszacze będą miały pobór wody do 41l/min przy największej dyszy(np:Hunter PGJ)