cinek966 05.07.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Witam serdecznie, Potrzebuje dobrej rady... Rok temu delikatnie odświeżyłem bardzo wiekową łazienkę. Na ścianach były (i są dalej) położone stare "ala szklane" płytki, generalnie mocno widać na nich ząb czasu oraz brak umiejętności osoby która je kładła:) Brakowało gdzieniegdzie fug ale co gorsza często płytki wystają jedna w stosunku do drugiej przez co powierzchnia nie jest jednolicie płaska. To mi za specjalnie nie przeszkadzało, dorobiłem fugi i pomalowałem wszystko farbą "łazienka od nowa" z leroya....Generalnie patent sprawdza się świetnie....ALE...oczywiście nie wszędzie. W okolicach gdzie jest prysznic, gdzie oddziałuje woda na pomalowane płytki cały czas odpada farba (w miejscach pomiędzy jedną a drugą płytką - czyli tam gzie jest fuga). Dzieje się to dlatego bo w tych miejscach gdzie mamy mocne nie równości płytek farba nie łapie idealnie powierzchni, są zapewne jakieś mikro dziurki, gdzie dostaje się woda i z czasem pęka cała struktura farby. Pytanie do Was drodzy forumowicze, czym mógł bym wygładzić tą powierzchnię miedzy wystającymi płytkami? Czyli jak zniwelować ten "skok" pomiędzy jedną płytką a drugą. Nie musi to być mega estetyczne rozwiązanie, to wszystko prowizorka, ale nie chce mi się po prostu co parę miesięcy zdzierać farby i malować od nowa całości. Na tą chwilę myślę aby zastosować akryl - pytanie czy on się będzie trzymał tych płytek? Proszę wziąć pod uwagę że to dosłownie 1-2-3 milimetrowe warstwy towaru są do nałożenia (np. kiedyś próbowałem trochę szpachli nałożyć w te miejsca...no to niestety wszystko odpadało bo było za cienko). Jeśli akryl to jaki? Akryl szpachlowy? Czy uniwersalny? I jak to się sprawdzi w takim "wilgotnym: środowisku? Sanitarnego akrylu chyba nie dostane prawda? I czy wogóle on się będzie trzymać takiej śliskawej powierzchni? A może macie lepsze rozwiązanie? Po nałożeniu wyrównującego specyfiku...chce to oczywiście pomalować jak resztę płytek. z góry dzięki za pomoc i brak szyderstwa w odpowiedziach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts