Maciek85 05.07.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Niebawem będę miał stawiane ściany działowe i zastanawiam się czy w łazience zlecić ściankę. Łazienka w kontekście całego mieszkania: Obecnie planuje to tak: A to inspiracja z internetu, która najbardziej mi się podoba (pod kątem układu - kolorystyka itp. będzie inna): Kwestie otwarte: • Wymiary jakie podałem powyżej to surowe ściany. Dojdą jeszcze tynki, klej i płytki. Czyli będzie szerokość 'kabiny' jakieś 105cm. Jestem dużym gościem (tak na wysokość, jak i 'szerokość') i mam nadzieję, że tyle starczy. Chociaż obecnie w bloku mam kabinę 90cm i też jakoś starcza. • Ścianka miała by tyle żeby do ściany zostało 60cm na ewentualne drzwi szklane. • No właśnie, myślicie, że takie drzwi przy takiej szerokości 'kabiny' mają w ogóle sens? Bez drzwi nie będzie się chlapać aż na drugi koniec szerokości łazienki? • Zastanawiam się jeszcze czy jednak nie robić tej ścianki i po prostu zrobić kabinę z szyb. Ale to ponoć o wiele ciężej utrzymać w czystości niż ścianka z kafelkami. • Zostaje jakieś 208cm na umywalkę i WC. • WC zaraz przy ściance prysznicowej. Liczę na niego i przestrzeń wokół niego jakieś 70cm. • Czyli zostaje 138cm na coś z umywalką. Myślę o jakiejś podwieszanej szafeczce z szufladami z umywalką nadblatową. Powinno staczyć na coś średnio dużego czy się mylę? • Jeżeli chodzi o ustawienie i lokalizację umywalki, WC i prysznica to są one mniej więcej zafiksowane, ponieważ w tych miejscach są już odpływy kanalizacji w wylewce. • Chętnie przyjmę wszelkie rady, podpowiedzi czy inspiracje. Zaskakująca ciężko było mi znaleźć jakieś zdjęcia łazienek o podobnym rozmiarze. A jeszcze ciężej z taką ścianką na końcu łazienki z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.07.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Niebawem będę miał stawiane ściany działowe i zastanawiam się czy w łazience zlecić ściankę. Łazienka w kontekście całego mieszkania: Obecnie planuje to tak: A to inspiracja z internetu, która najbardziej mi się podoba (pod kątem układu - kolorystyka itp. będzie inna): Kwestie otwarte: • Wymiary jakie podałem powyżej to surowe ściany. Dojdą jeszcze tynki, klej i płytki. Czyli będzie szerokość 'kabiny' jakieś 105cm. Jestem dużym gościem (tak na wysokość, jak i 'szerokość') i mam nadzieję, że tyle starczy. Chociaż obecnie w bloku mam kabinę 90cm i też jakoś starcza. • Ścianka miała by tyle żeby do ściany zostało 60cm na ewentualne drzwi szklane. • No właśnie, myślicie, że takie drzwi przy takiej szerokości 'kabiny' mają w ogóle sens? Bez drzwi nie będzie się chlapać aż na drugi koniec szerokości łazienki? • Zastanawiam się jeszcze czy jednak nie robić tej ścianki i po prostu zrobić kabinę z szyb. Ale to ponoć o wiele ciężej utrzymać w czystości niż ścianka z kafelkami. • Zostaje jakieś 208cm na umywalkę i WC. • WC zaraz przy ściance prysznicowej. Liczę na niego i przestrzeń wokół niego jakieś 70cm. • Czyli zostaje 138cm na coś z umywalką. Myślę o jakiejś podwieszanej szafeczce z szufladami z umywalką nadblatową. Powinno staczyć na coś średnio dużego czy się mylę? • Jeżeli chodzi o ustawienie i lokalizację umywalki, WC i prysznica to są one mniej więcej zafiksowane, ponieważ w tych miejscach są już odpływy kanalizacji w wylewce. • Chętnie przyjmę wszelkie rady, podpowiedzi czy inspiracje. Zaskakująca ciężko było mi znaleźć jakieś zdjęcia łazienek o podobnym rozmiarze. A jeszcze ciężej z taką ścianką na końcu łazienki z oknem. Parę rzeczy niepokoi w tym co postanawiasz. 1. Grubość tynku z płytkami na ścianach. 10 cm to bardzo dużo. Nie wiem czym to jest spowodowane? Jeśli wszystko jest OK, to obrzutka 3mm,nawet+ gładź 10mm, klej i płytka standard to 6- 8mm+3mm klej, czyli nie powinny ująć aż 5 cm na ścianie. Ale ok, niech Ci będzie. 2. 70 cm na kibelek to jednak mało, zwłaszcza , że nie jesteś filigranowy. Panowie E.i P. Neufertowie na pewno by się tu żachnęli. Oni proponują 80cm min. jako wariant "bieda z nędzą" . Optymalnie, żeby nie skrzeczało jest co najmniej 25cm po obu stronach porcelany, lub 20 po jednej i min.35 po drugiej. Jak z papierem czy szczotką? Brałeś to pod uwagę? Jeśli będziesz miał blat na umywalkę, tak jak na wizualizacji, prędzej czy później, przy 70 centymetrach, uderzysz się w lewy łokieć. 3 Wejście 60 cm z zamontowanymi drzwiami? Szału nie ma, drzwi mają zawiasy, dla typowych rozwiązań wyjdzie 52-55 cm, dla mimośrodu 50cm. Wiem, można wchodzić bokiem i wciągać brzuch. Pozytywy Twoich rozwiązań alternatywnych 1. Rezygnując ze ścianki murowanej na rzecz szklanej zyskasz centymetry. Owszem,częste mycie szkła, zwłaszcza dla nie-pedantów może być uciążliwe. 2. Przy długości niszy 180cm możesz spokojnie zrezygnować z drzwi a dodatkowe zastosowanie deszczownicy pomoże Ci nie rozchlapywać daleko wody. 3. Optycznie łazienka się powiększy, jeśli ścianka będzie szklana. Pomieszczenie , w którym ściana murowana wchodzi w "światło" okna, wygląda niezbyt szczęśliwie, gdyż zakłóca mocno jego proporcje. Niektóre firmy robią standardowo całe ścianki-drzwi do prysznica o szerokości nawet 180cm. Np Kehler , Ravak. 4. Umywalkę na tej szerokości z szafką, blatem , według swoich marzeń znajdziesz bez problemu. 125 cm to już spora umywalka z szafką.Są też umywalki z blatami ceramicznymi i szafkami nawet dłuższe, wąskie za to z wystającą z szerokości blatu miską. Szafka i blat ma wówczas głębokość zaledwie 30- 35cm a miska wystaje nawet do 56cm. Np Ideal Standard, Le Bon etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 08.07.2019 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 1. Grubość tynku z płytkami na ścianach. 10 cm to bardzo dużo. Nie wiem czym to jest spowodowane? Jeśli wszystko jest OK, to obrzutka 3mm,nawet+ gładź 10mm, klej i płytka standard to 6- 8mm+3mm klej, czyli nie powinny ująć aż 5 cm na ścianie. Ale ok, niech Ci będzie. No może trochę przesadziłem z tą grubością tynku i płytki. Mimo to zostanę chyba przy 110cm - niechaj prysznic będzie przepastny 2. 70 cm na kibelek to jednak mało, zwłaszcza , że nie jesteś filigranowy. Panowie E.i P. Neufertowie na pewno by się tu żachnęli. Oni proponują 80cm min. jako wariant "bieda z nędzą" . Optymalnie, żeby nie skrzeczało jest co najmniej 25cm po obu stronach porcelany, lub 20 po jednej i min.35 po drugiej. Jak z papierem czy szczotką? Brałeś to pod uwagę? Jeśli będziesz miał blat na umywalkę, tak jak na wizualizacji, prędzej czy później, przy 70 centymetrach, uderzysz się w lewy łokieć. Słuszna słuszność. A zatem zwiększam Lebensraum WC na min. 25cm po obu stronach. 3 Wejście 60 cm z zamontowanymi drzwiami? Szału nie ma, drzwi mają zawiasy, dla typowych rozwiązań wyjdzie 52-55 cm, dla mimośrodu 50cm. Wiem, można wchodzić bokiem i wciągać brzuch. Zrobię jednak ścianę na 112cm. Czyli zostanie ~68cm na przejście/drzwi. To już chyba nawet z moim kałdunem przejdę 1. Rezygnując ze ścianki murowanej na rzecz szklanej zyskasz centymetry. Owszem,częste mycie szkła, zwłaszcza dla nie-pedantów może być uciążliwe. No właśnie tu mam największą zagwostkę. Pedantem to ja nie jestem. Ale odkąd kupiłem sobie taką ściągaczkę wody z akumulatorem, to mycie/czyszczenie/osuszanie pow. szklanych jest 'prawie' przyjemnością. Ale po prostu łazienki z taką ścianką chyba mi się bardziej podobają. Nigdy nie byłem w takowej i nie mam doświadczenia organoleptycznego - bazuję tą opinię na fotach z netu. 2. Przy długości niszy 180cm możesz spokojnie zrezygnować z drzwi a dodatkowe zastosowanie deszczownicy pomoże Ci nie rozchlapywać daleko wody. Deszczownica będzie prawie na bank. Właśnie tego rozchlapywania przy braku drzwi się boję najbardziej. Chociaż 180cm do przeciwległej ściany to niby dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.07.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Zrobię jednak ścianę na 112cm. Czyli zostanie ~68cm na przejście/drzwi. To już chyba nawet z moim kałdunem przejdę ...... Ale po prostu łazienki z taką ścianką chyba mi się bardziej podobają. Nigdy nie byłem w takowej i nie mam doświadczenia organoleptycznego - bazuję tą opinię na fotach z netu. ad1. Dasz radę, 68cm to wygodne wejście, zwłaszcza gdy otwór nie ma mocowanych drzwi. ad2. Ja wręcz przeciwnie-doświadczyłem i może stąd sugerowane rozwiązanie ze szkłem, uważam za lepsze. Wybór należy rzecz jasna do Ciebie i Twoich preferencji estetycznych. Nie zapomnij o prawidłowej wentylacji. Wydajność takowej (prawdopodobnie przy jednym pionie grawitacyjnym w pomieszczeniu), dla zabudowanych nisz prysznica, powinna być lepsza niż w przypadku standardowych kabin. Otwieranie okna po kąpieli, nie musi być koniecznie najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 09.07.2019 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Nie zapomnij o prawidłowej wentylacji. Wydajność takowej (prawdopodobnie przy jednym pionie grawitacyjnym w pomieszczeniu), dla zabudowanych nisz prysznica, powinna być lepsza niż w przypadku standardowych kabin. Otwieranie okna po kąpieli, nie musi być koniecznie najlepszym rozwiązaniem. Będzie WM w całym domu. Więc mam nadzieję, że tego problemu nie będę miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 29.07.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Szklana ścianka nie tylko zaoszczędzi miejsce, ale też optycznie nie zmniejszy wnętrza, pozostawi je lekkim i nowoczesnym. Jesteśmy za takim rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts