Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalne, rozs?dne wymiary dzia?ki

rafal9

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jakie, waszym zdaniem, powinny być minimalne wymiary działki, aby

można było postawić rozsądny dom dla 4-osobowej rodziny.

Mam na oku działki w granicach 620-660 m2 w bardzo dobrej lokalizacji.

Działka jest rozkładowa - zbliżona do kwadratu.

Alternatywą są działki ok.1000 w znacznie gorszej lokalizacji.

Co byście wybrali?

Jak wyglądało to w waszym przypadku?

Za wszystkie sugestie i opinie - wielkie dzięki.

około 600m2 to raczej standard. a skoro nie bardzo jesteś przekonany do niej, to narysuj ją sobie np. w skali 1:100 lub 1:200 i zaznacz 4metry od każdej granicy i narysuj prostokąt: to pow. parteru domu, który będzie miał okna na wszystkie świata strony. mi wychodzi 16x16. mój parterowy jest niewiele większy. jeżeli będzie za mały - według ciebie - kup działkę większą.

Buduję dom tak naprawdę dla działki, która ma 1360 m kw. To nie jest wcale za dużo. Widzę domy, które stoją obok siebie na małych działkach i nie podoba mi się to. Szukając działki założyłem, że ma być min. 1000 m i oczywiście nie za daleko Centrum Warszawy. Buduję w Markach.

Osobiście uważam, że budowa domu na małej działce nie ma sensu.

nigdzie nie jest powiedziane, że 600m2 zielonego to minimum. dom jest ograniczany wyłącznie przepisami prawa bud. więc dla szeregówki standard to działka 6m szerokości+ dom dł 10m + po 4 z przodu i z tyłu. mi wychodzi: 6x18=108m2. a więc 6x mniej. to ci dopiero wielkolud! a jak dodamy jeszcze 2m od strony ogrodu - to przestrzeń życiowa się powiększa do 120m2. i w pewnych miejscach jest to standard. ale tam m2 nie kosztuje 50pln, tylko znacznie więcej.

:D A ja sądzilam, ze czepiasz się "szeregówki" :D

Oki, zastosowałam pewien skrót, powinno być " Ja, Majka, wlodarz 54 arowej działki wraz z domostwem, uważam....." w kropki nalezy wpisać podawane w wątpliwość zdanie :D

A szeregówka? - mniejszy koszt wybudowania i zajmowania się nią w późniejszym czasie. Jak ktoś nie marzy o ogrodzie i braku sąsiada na wyciągnięcie ręki - moze własnie szeregówka byłaby lepszym wyjściem.

Może wstarczyć 15m , a nawet 14 m szerokości działki. Wprawdzie trudniej rozwiązać funkcjonalnie taki dom, ale jest to możliwe. Odpadają raczej projekty z katalogu. Poszukaj sobie tylko dobrego architekta, on sobie poradzi z niewielką działką i może przy tym powstać niebanalny domek. Oczywiście jeśli jesteś w stanie zaakceptować niebanalne pomysły, no i jeśli masz trochę więcej kasy.

Dobra lokalizacja nie jest zła.

Pozdrawiam.

rafal,

musisz sobie uświadomić najpierw co jest ważniejsze dla Ciebie i twojej rodziny. I co to jest super lokalizacja? Dla jednego ustronna i malownicza działka poza wsią będzie super a dla innego będzie to zadupie, bo wolałby w zaludnionej okolicy, blisko centrum...

Proponuję wypunktować cechy działki i nadawać pkty w skali np. 1-5.

1. powierzchnia

działka A 1000m2 - pkt...

działka B 600m2 - pkt...

2. odległość od centrum/czas dojazdu: dz.A 15 km,....

3. sąsiedztwo (nowe domki, upadające chałupki)

4. infrastruktura (sklepy, szkoły, media, drogi itp)

5. plany zagospod. okolicy (jakaś trasa za 5lat pod oknami)

6. kształt działki i ustawienie na strony świata

7. cena za mter

8. perspektywy dla okolicy

9. itd, itp.

Wypiszcie sobie jak najwięcej czynników ważnych, charakterystyk pozwalających na próbę suchej, trzeźwej oceny. Potem dopuście emocje i intuicję do głosu. No i jakoś to wypośrodkujcie...

Sprawa wielkości działki to b.indywidualna rzecz. Ja osobiście uważam, iż minimum na dom wolnostojący to 1000-1200 m2, najlepiej w prostokącie o krótszym boku min. 25 m. Ale dla mnie ogród to rzecz nieodzowna. 600 m2 będzie za to OK ale w samym mieście, bo ziemia dużo droższa. Trzebaby za to parkan wysoki na 3 metry budować, żeby zachować intymność... I czy to byłoby super?...

600 metrów na rozsądny, niezbyt rozłozysty domek w dobrej lokalizacji jest ok! ogródek mozna fajnie zagospodarować, a zawsze jestes u siebie z kawałkiem zieleni,

ja mam teraz na kwadratowej działce 1350 m2 domek 9 x 13 + wiata i taras i zastanawiam sie, jak ja to zagospodaruje? działka jest naprawde duża!

Tak, oczywiście, 1000 m2! Nie, 2 tysiące będzie lepiej! I do tego ogrodnika zatrudnić, może dwóch?

Weźcie pod uwagę, że to wszystko trzeba potem utrzymać. Ja na razie mam ca 160m2 przed domem (trawnik + ok. 25% skalniaka) i w sezonie nie bardzo miał kto to pielić i kosić.

Dużo zależy od układu działki. Te najlepsze (podobno?) kwadratowe zawsze będą mieć taki układ - dom w środku, min. po 4 metry z każdej strony - to daje kwadrat ok. 20 x 20 m. I faktycznie ogrodu nie ma... Ja mam wąską kichę (11 x 60 m) - i z przodu jest ok. 16 m ogrodu do drogi, a z tyłu - prawie 30. Fakt, że na boki nie ma co się rozglądać... Ale chyba wolę taki układ, niż te 700 m2 w kwadracie

pozdrawiam

Grzegorz

wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania względem działki i jaką planujesz kubaturę domu. Musisz mieć świadomość, że na działce 600 m zmieści się malutki ogródek, trochę trawniczka i niewiele więcej. Jeśli chcesz mieć warzywnik, sad etc... a do tego dużo prywatności to dużo za mało. Jeśli planujesz mały kameralny ogródek i nie przeszkadza ci bliskość sąsiadów - wystarczy.

Jak czytałam to, co napisałeś, to wydaje mi się, ze bardziej Ci się ta mała działka podoba.

Ja jestem patologiczą formą pierwszego wariantu i najchętnie to pod hektar bym miała. Skończyło się na 2200 m.

Witam wszystkich,

jakie, waszym zdaniem, powinny być minimalne wymiary działki, aby

można było postawić rozsądny dom dla 4-osobowej rodziny.

Za wszystkie sugestie i opinie - wielkie dzięki.

Proponuję użyć np programu CorelDraw. Narysuj sobie działkę którą masz na oku i wklej zwymiarowany rzut domu który chcesz postawić na tej działce zachowując przepisowe odległości od granic. W dużej mierze może Ci to rozjaśnić obraz ile zajmie powierzchnia domu, tarasu i ile czasu będziesz musiał spędzić przy kosiarce na pozostałej części 8)

Proponuję użyć np programu CorelDraw.

Tia... a wiekszej "armaty" nie da sie wytoczyc? Juz widze kolejki inwestorow, ktorzy stoja w sklepie/na stadionie* (* - niepotrzebne skreslic :D) w kolejce po CorelDraw'a zeby narysowac sobie w nim kratke i obrys domu na tejze kratce :). To kartka papieru juz sie do tego nie nadaje?

A w temacie watku:

tez mielismy ten dylemat - mala dzialka (600m) w centrum czy wieksza (1000-1500m) troszke dalej. No i wybor padl na mniejsza w centrum, m.in. dlatego ze:

- do szkoly 5 minut

- po bulki i mleczko tez 5 minut

- pociag/autobus do W-wy - max. 8-10 minut

- wszystkie media w ulicy - dzialki pod miastem ktore ogladalismy mialy co najwyzej prad i gaz. Reszta we wlasnym zakresie czyli koszty, ktorych tu nie musielismy ponosic.

Pozdrawiam,

Brzuzens