Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz płynny - spadek poziomu napełnienia

pawelk85

Recommended Posts

Witam,

Mam zainstalowaną naziemną butlę gazową na gaz płynny propan 2700l do ogrzewania domu. Pod koniec czerwca tankowałem gaz do maksymalnego poziomu 85% i po zatankowaniu takie też było wskazanie na manometrze (chyba tak to się nazywa). Dodam że w momencie tankowania były wysokie temperatury powyżej 30C. Po paru dniach gdy trochę się ochłodziło wskazanie na manometrze spadło do 81%, natomiast wczoraj gdy ochłodziło się jeszcze bardziej spadło do 80%. Aktualnie nie używam do niczego gazu i mam pytanie czy to naturalne że tak spada wskazanie napełnienia wraz z temperaturą zewnętrzną czy raczej dochodzi gdzieś do wycieku gazu? Po zakończeniu sezonu grzewczego miałem w butli 19% gazu i aż do momentu tankowanie poziom nawet nie drgnął mimo że temperatury się zmieniały, dopiero teraz po tankowaniu widzę po raz pierwszy takie "samoczynne" spadki napełnienia.

Tankowanie miałem przy temperaturze około 28 stopni, poziom 86%, teraz w największe upały (37-38) poziom wzrósł do około 88-89% po czym dziś wrócił do normalnego poziomu (86%). W miesiącach letnich schodzi mi około 1% miesięcznie na grzanie CWU + kuchnia. Poziom przekracza dopuszczalne 85% bo się lekko "przetankowało" kierowcy. Zbiornik naziemny 2700l. Może spróbuj podpytać użytkownika greengaz, on się tym zajmuje i naprawdę ma dużą wiedzę w tym temacie.

Pod wpływem temperatury zwiększa się ciśnienie w zbiorniku, czyli więcej propanu przechodzi w fazę gazową. Poziomowskaz natomiast pokazuje poziom propanu w fazie ciekłej.

Spadek temperatury powoduje spadek ciśnienia i tym samym część propanu z powrotem przechodzi do fazy ciekłej stąd wzrost poziomu propanu w zbiorniku.

Główną przyczyną jest zmiana objętości cieczy pod wpływem temperatury. Dla propanu ok. 0,3%/stopień

Edytowane przez Greengaz
dop.:Główną

• 1 month później...
Witam,

Mam zainstalowaną naziemną butlę gazową na gaz płynny propan 2700l do ogrzewania domu. Pod koniec czerwca tankowałem gaz do maksymalnego poziomu 85% i po zatankowaniu takie też było wskazanie na manometrze (chyba tak to się nazywa). Dodam że w momencie tankowania były wysokie temperatury powyżej 30C. Po paru dniach gdy trochę się ochłodziło wskazanie na manometrze spadło do 81%, natomiast wczoraj gdy ochłodziło się jeszcze bardziej spadło do 80%. Aktualnie nie używam do niczego gazu i mam pytanie czy to naturalne że tak spada wskazanie napełnienia wraz z temperaturą zewnętrzną czy raczej dochodzi gdzieś do wycieku gazu? Po zakończeniu sezonu grzewczego miałem w butli 19% gazu i aż do momentu tankowanie poziom nawet nie drgnął mimo że temperatury się zmieniały, dopiero teraz po tankowaniu widzę po raz pierwszy takie "samoczynne" spadki napełnienia.

a może jest wyciek? posiadam zbiornik dzierżawiony w Ameri i wszystkie techniczne problemy/wątpliwości techniczne mam ogarnięte - w takich sprawach lepiej mieć wiarygodnego dostawca paliwa i serwis - nie polecam ryzykować życiem rodziny i sąsiadów :bye: