Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemna elewacja RAL7016 od strony południowej ?

Recommended Posts

Fighter , jeszcze pytano a jaki kolor szary/grafitowy byłby "bezpieczny" dla południowej elewacji.

Chcemy dać wstawki koloru szarego ale wybrać taki szary aby "był bezpieczny" dla elewacji .

Raczej chce wybrać z gotowców Alpiny lub Dekorala (z Obi).

Niestety przy gotowcach producent chyba nie podaje jaki jest HBW bo chciałbym taki kolor gdzie HBW jest nie niższe niż 20% ...

wez kup normalnego caparola a nie marketowego czyli alpine.

wchodzisz na strone Caparol-a wybierasz farbe muresko premium lub amphisilan plus, w spectrum zaznaczasz HBW >20% i masz wzornik online spelniajacy okreslone wymagania :)

• 1 month później...

Planuję wykonać część elewacji w ciemniejszym kolorze. Skorzystałam z rady i sprawdziłam HBW na stronie Caparol i niestety dla koloru Granit 15 wynosi on dokładnie 15. Czy sytuację ratuje fakt, że będzie położony od strony głównie północnej? Dom to 2 stodoły połączone łącznikiem i chciałabym część zrobić ciemniejszą, właśnie północno/ wschodnią- zachód pod zadaszeniem a południową jaśniejszą.

Drugie pytanko o jaśniejszą stronę. Czy jest jakaś alternatywa na efekt "braku wykończenia" poza np. efektem betonu? Zależy mi na rozwiązaniu mniej skomplikowanym bo do tynkowania jest ponad 120m2.

Planuję wykonać część elewacji w ciemniejszym kolorze. Skorzystałam z rady i sprawdziłam HBW na stronie Caparol i niestety dla koloru Granit 15 wynosi on dokładnie 15. Czy sytuację ratuje fakt, że będzie położony od strony głównie północnej? Dom to 2 stodoły połączone łącznikiem i chciałabym część zrobić ciemniejszą, właśnie północno/ wschodnią- zachód pod zadaszeniem a południową jaśniejszą.

Drugie pytanko o jaśniejszą stronę. Czy jest jakaś alternatywa na efekt "braku wykończenia" poza np. efektem betonu? Zależy mi na rozwiązaniu mniej skomplikowanym bo do tynkowania jest ponad 120m2.

w caparolu: zrob w systemie carbon

w greinplascie : tynk TNB barwiony pigmentami TSR

"efekt nie wykonczony" Arma Reno 700 zamknieta farbami histolith

• 9 months później...