Nowy-Zielony 08.07.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Cześć,Właśnie tworzy się projekt mojego przyszłego domu. Ż racji tego, że rynek budowlane wygląda, jak wygląda to zastanawiam się nad wykonaniem części prac samodzielnie.Na przykład ogrzewanie podłogowe.Czy osoba, która pracuje w biurze, pracy się nie boi jest w stanie samodzielnie wykonać podłogówka?Założenie jest takie: OZC i projekt podłogówki zlecam profesjonalistom, wykonanie moje. Raczej nie będę miał nikogo do pomocy. Uda się? Z czystej ciekawości: czy w przedpokojach oraz spizarce i kotlowni daje się rurki w podłodze (dobiegi idąca przez przedpokój oraz kotłownie będą zaizolowane)? Wiem, to sie okaze w projwkcie, ale pytam tylko z ciekawości. Druga sprawa: zastanawiam się między rura Wavin Tigris 16x2 lub Kan-therm Blue Floor 18x2. Co sądzicie? I jeszcze jedno: rury te rozszerzają się od wpływem ciepła. Jak to jest, że rura lub jastrych nie pękają? Dodatkowo, czy układając podłogówka nie ma ryzyka, że rura podczas rozwijania i rozkładania nie będzie skręcone lekko wzdłużnie? Edytowane 8 Lipca 2019 przez Nowy-Zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 08.07.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 ad1. spiżarka jak ma być chłodno to odpuść reszta według projektuad2. jastrych jak ma dylatacje prawidłowe to nie pęknie, rury układasz w meandry (zakręty) one kompensują wydłużeniaad3 układałem sam z kilku paczek nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.07.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Raczej zacznij od przeczytania wątku: "Podłogówka samemu, jak uniknąć błędów" tam są wszystkie odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.07.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Rury Blue Floor są dostepne także w średnicy 16x2.Rury w obu średnicach sprzedawane są w zwojach po 200 lub 600 m.Większe zwoje dobrze sprawdzają się przy układaniu instalacji OP, zostaje mniej krótkich odcinków.Na rure udzielamy 10-letniej gwarancji. W razie pytań jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts