Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zatkana studnia chłonna - pomocy

KromaXXL

Recommended Posts

Witam

Okazalo sie ze moja studnia chlonna polozona na piskach nie przyjmuje nic wody z oczyszczalni (3 kregi polozone bezposrednio na piasku). Co moge teraz zrobić aby naprawic to raz na zawsze? Zamawiac koparke wykonywać 10x wiekszy otwór wsypac zwiru i na to kręgi ? Czy co ehh. Grunt to wg badań wysoko przepuszczalne piaski wszędzie.... Jak to możliwe ze studnia sie zabetonowala i nic wody nie bierze ehh. Dzieki za kazda pomoc

Napisz coś więcej, jaka oczyszczalnia? Przypuszczam że masz ten problem co ja z Delfinem. U mnie co 3-4 miesiące tak się dzieje. Jak ją pogłębiłem i na dnie był sam piasek to po 3 miesiącach na dnie zrobiła się gęsta maź i nic nie przepuszczała. Ja robię tak że jak pompuję oczyszczalnię to pompuję studnię chłonną i wlewam 30 litrów perhydrolu. on zżera całe te badziewie co zostaje na dnie.

No to nie masz i nie mialeś studni chłonnej tylko otwór w ziemi z kręgami. Teraz się dziwią, że nie wsiąka. Piasek i tak by się zatkał, a to marne fachmany, że nie wiedzieli. Ja bym im powiedział, że dokupię żwir płukany 16-32, tak na starze, a niech mi to odkopują i sypią za darmo, bo źle zrobili. No może i bym z pół za koparkę też dodał, jakby wynajmowali i gbyby się pluli. Każde wsiąkanie po oczyszczalni musi mieć podsypkę ze żwiru. Piasek to nie podsypka. Zobacz w projekcie ile tam powinno też go być, bo może więcej niż mówię.

i jak wsypie zwiru dookola studni i pod studnia to nie ebde mial problem z odetkaniem jeje jak znowu sie zatka? :/ teraz teoretycznie tylko mam wybrac zamulone dno :/ ale wolalbym tego nie robic :/ ehh

Dno zamulone trzeba wybrać, a cały dół na żwir zrobić duży, tak aby było jego w środku jak i na zewnątrz. Ja mam drenaż i nie mam problemu, a w studni to w sumie nie wiem jak to ma iść do tego żwiru na zewnątrz. Jak są to kręgi to chyba w dwóch miejscach na dolnym kręgu bym ją przekuł, tak na rurę 110, aby dobrze szło na boki. Jak by co to przekucie robić na zewnątrz i dopiero później krąg do dołu, bo nie robiłbym tego siedząc w studni na dole. Nie wiem to jakiś lepszych fachman powinien Ci to tłumaczyć. Żwir na zewnątrz to tylko od góry zakryj geotkaniną, aby piasek nie wlazł.

Ja w poniedziałek robie studnie dla ZBS=4c. Planuje wykopac dół ok 1.25x1.25m , do 1.25m poniżej rury spustowej, obłożyć z każdej strony geowłókniną, do tego częściowo zasypana rura karbowana 305mm z otworami itd. Wszystko zasypane żwirem mieszanym 8-32 Zobaczymy jak to będzie działało. Grunt to u mnie dosyć chłonne piaski.

Jak jest żwir płukany to geowłókninę dajecie tylko od góry, czy to drenaż na żwirze, czy studnia chłonna. Ona ma tylko chronić od góry chronić, bo piasek się sypie. Na boki też nie bo dużo piachu z boku nie wejdzie, więc się tym nie martwcie. Na dół to samo, bo to sensu nie ma. Lepiej więcej żwiru kupić. Dół pod studnie chłonną kopałbym szerzej, tak na pół metra w koło, a może nawet i metr. Wydaje mi się, że takie 2 x 2 m to minimum.

a czy studnia powinna mieć jakiś grzybek napowietrzający/odpowietrzający? Jak najlepiej i teraz naprawić ta studnie chłonną? muszę rozbierać na czynniki pierwsze kopać większy dól sypać żwir i znowu kręgi? czy może jakoś od środka wykopać to zamulone dno i wsypać np 2 taczki żwiru wystarczy? :D Edytowane przez KromaXXL

a czy studnia powinna mieć jakiś grzybek napowietrzający/odpowietrzający? Jak najlepiej i teraz naprawić ta studnie chłonną? muszę rozbierać na czynniki pierwsze kopać większy dól sypać żwir i znowu kręgi? czy może jakoś od środka wykopać to zamulone dno i wypać np 2 taczki żwiru wystarczy? :D

Czy to drenaż, czy studnia chłonna, zawsze robi się kominek wentylacyjny. Najłatwiej to by było zrobić obok drugą studnie chłonną, gdyż w takiej sytuacji zrobi się to szybciej i efektywniej :) .

Jeśli myślisz, że np. 2 taczki żwiru Ci wystarczą, to znaczy, że nadal nie rozumiesz problemu :( . Jakbyś powiedział, że chcesz wsypać 2 tony, to byłbyś bliżej, choć to i tak za mało. Ja bym wsypał tak z 8 ton, aby studnia była zrobiona porządnie, choć i tak nie lubię takiego typu rozwiązań.

Naprawy jak i wyciąganie wniosków, niestety bywają mało przyjemne :(.

Czy to drenaż, czy studnia chłonna, zawsze robi się kominek wentylacyjny. Najłatwiej to by było zrobić obok drugą studnie chłonną, gdyż w takiej sytuacji zrobi się to szybciej i efektywniej :) .

Jeśli myślisz, że np. 2 taczki żwiru Ci wystarczą, to znaczy, że nadal nie rozumiesz problemu :( . Jakbyś powiedział, że chcesz wsypać 2 tony, to byłbyś bliżej, choć to i tak za mało. Ja bym wsypał tak z 8 ton, aby studnia była zrobiona porządnie, choć i tak nie lubię takiego typu rozwiązań.

Naprawy jak i wyciąganie wniosków, niestety bywają mało przyjemne :(.

Witam.

Troszkę mnie zmartwiło to zatykanie studni przy ZBS-6C bo też mam w planach montaż tej oczyszczalni. Też myślałem o studni chłonnej ale widzę że jednak mogą być z czasem problemy z tym.

WojtekINST piszesz że nie lubisz takiego typu rozwiązań. Co wg Ciebie jest dobrym rozwiązaniem w w/w oczyszczalni? Muszę się powoli za to brać a chciałbym być dobrze przygotowany. Dziękuję za odpowiedź.

Mam ZBS-6c.

Studnia chlonna to ciężarówka żwiru plukanego 8-32.

Juz nie pamiętam. 8 ton minimum, albo więcej, bo auto duże.

Na to od góry geowłóknina, jeden krąg 800mm średnicy i metr wysoki plus pokrywa. Obsypane ziemia, nawet pokrywa.

Od roku korzystam.

Jedyna wadą, to mam smród z niej koło domu.

No i teraz muszę zamówić beczkowóz, bo tak nakazuje instrukcja.

Zużywam średnio 10m3 wody na miesiąc.