Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 25 P+W Zima

Recommended Posts

Witam

Mam dom budowany Porothermem 25 P+W. W tym roku chcieliśmy się wprowadzić do domu. problem jest taki że firma która miała nam ocieplić dom z zewnatrz wystawia nas i najprawdopodobniej przez zimę będzie on bez ocieplenia. Dom wewnątrz za niedługo będzie cały wykończony. Łazienki w płytkach, panele na podłodze, wszystko pomalowane (przynajmniej takie prace bedą wykonane do października. Ogrzewanie jest podłogowe.

Powiedzcie mi czy może się coś z tym stać? np płytki może mi odmrozić lub panele powykrzywiać? Oczywiście w domu będzie cały czas grzane (wiem że rachunki beda ogromne ale na to juz wpływu nie będę miał niestety) tak do około 15*C. Czego mogę się spodziewać? Całe poddasze jest w płytach K-G.

Grzałem gazem nieocieplony dom z porothermu (250m2) do temperatury kilkunastu stopni. Przez cały sezon poszło 1200m3 gazu, czyli tyle samo, ile teraz przy grzaniu ocieplonego 20cm grafitowego styro do 23 stopni. :) To pokazuje, jak istotna dla ucieczki ciepła jest różnica w temperaturach po obu stronach przegrody.

No, teraz dodatkowo gazem grzeje się CWU, co daje ok. 150m3 za sezon, które należałoby odliczyć...

Porotherm ma to do siebie (w przeciwieństwie do innych), że izoluje ściany powietrzem. Także, póki nikt nie nawierci w tych pustakach dziur podczas ocieplania styropianem, to nie musisz się martwić o przemarzanie.

Taka moja porada na przyszłość - zrób ocieplenie KONIECZNIE bez kołkowania.