witer30 08.07.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Witam wszystkich forumowiczów. Mam nietypowe pytanie o łacenie dachu. Otóż mam dom w kształcie litery L o rozwartym kącie - 102st i dach dwu spadzisty. Do tego jedna część dachu ma kąt 38st a druga 45st. Chcę położyć dachówkę ceramiczną orea 9 płaska. Jak przeglądałem instrukcje dla tych kątów inaczej montuje się ( w innym miejscu od kalenicy) ostatnią łatę oraz z inną wysokością łątę kalenicową. Jak sobie poradzić z tym problemem... Czy stosować się do instrukcji i dla oby tych kątów układać łaty niezależnie...?Fajnie dach by wyglądał jak z jednej połaci dachówki przechodziły by w drugą połać... Przeszukałem net ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat... Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witer30 09.07.2019 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Witam, doradzi ktoś jak sobie z tym poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.07.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Sam będziesz krył ten dach? Powierz tą pracę doświadczonemu dekarzowi. Kalenice i okapy się zgrywają? W rzuć rzut dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witer30 22.07.2019 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) Sam będziesz krył ten dach? Powierz tą pracę doświadczonemu dekarzowi. Kalenice i okapy się zgrywają? W rzuć rzut dachu. Pozdrawiam. Witam, Tak sam będę krył dach. Dekarz który miał mi to robić miał wypadek, poszukiwania kolejnego albo kończyły się odpowiedzią może w przyszłym roku albo cena była po prostu zaporowa... Kalenica i okapy się zgrywają. Rzuty poniżej.Dam jeszcze wymiary dachu... Edytowane 22 Lipca 2019 przez witer30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 22.07.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Fajnie dach by wyglądał jak z jednej połaci dachówki przechodziły by w drugą połać... Na chłopski rozum, jeśli połacie są pod innym kątem to nie da się tak zrobić aby dachówki się zgrywały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witer30 22.07.2019 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 a jak z gąsiorem? wg. instrukcji od dachówki łąty pod gąsiory też na rożnych wysokościach powinno się montować... Ale wtedy dach z psa będzie wyglądał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Z gąsiorem nie ma żadnego problemu bo reguluje się to wysokością łaty kalenicowej. Jak nie będzie dachówek skrajnych to można to wyregulować różnym rozstawem łat. Jak nie masz doświadczenia to porywasz się z motyką na słońce. Okna kolankowe, dach bezokapowy a może jeszcze rynna kryta? Moja rada to papa na pełnym deskowaniu lub płycie OSB i spokojnie poczekać na dekarza. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 22.07.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Masz bardzo ciekawy. ładny dach i wymagający mistrzowskich umiejętności, bo jego uroda bardzo zależy od detali. To nie jest dach do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 26.07.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Sam będziesz krył ten dach? Powierz tą pracę doświadczonemu dekarzowi. Kalenice i okapy się zgrywają? W rzuć rzut dachu. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, powinien Pan miec takie motto w stopce "Powierz tą pracę doświadczonemu... dekarzowi" i nie musialby Pan wpisywac komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.07.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Doradzałem kilku osobom na tym Forum, które same kryły swoje dachy ale były to dachy dwuspadowe, proste. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 29.07.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Sam krylem swoj dach i nie narzekam, nie jest az taki prosty...Sa ludzie w Polsce, Panie Andrzeju, ktorzy robia skomplikowane rzeczy po raz pierwszy w zyciu i robia je lepiej niz fachowcy z wieloletnim stazem.Nie trzeba od razu kazdego skreslac. Niektorzy potrafia cos zrobic sami, a niektorych stac na kosztowne lekcje. Warto jednak wspomoc dobra porada. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts