masera 08.07.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Przyjmując, że konstrukcyjnie oba rozwiązania są OK czy ściana monolityczna ma jakieś znaczące zalety w stosunku do ściany z bloczków?Planuję ogrzewanie podłogowe w całej chacie i się zastanawiam czy konstrukcja ścianki ma jakieś znaczenie w tym aspekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Gdyby konstrukcyjnie oba rozwiązania były OK to by nie było 2 różnych. Bloczki daja radę w sporo mniejszym zakresie pracy konstrukcji w szczególności jak bierzemy parcie boczna na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybacki 10.07.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 @jajmar Pytanie całkowicie nieprowokacyjne - jeżeli by tak zabrzmiało - odwołuję się do twojego doświadczenia : kiedyś nazwałeś ścianę z bloczków betonowych lichym rozwiązaniem. Zatem np. czy ściana 38cm z bloczka, o wysokości standardowej kondygnacji (piwnica), całkowicie pogrążona w gruncie (dajmy na to - gliniastym) - dociśnięta ciężarem jedej, dwóch kondygnacji, bez trzpieni itp. - to rozwiązanie liche czy nieliche? Spotkałeś się z przypadkami pękania i innych uszkodzeń takich ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 10.07.2019 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Może nie doprecyzowałem pytania - nie obchodzą mnie sprawy konstrukcyjne. Chodzi mi o to, czy lana ściana przełoży się np. na mniejsze rachunki za ogrzewanie.Taka czy taka będzie oczywiście ocieplona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 10.07.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Chodzi mi o to, czy lana ściana przełoży się np. na mniejsze rachunki za ogrzewanie. Nie. Przecież to i to beton... trochę o innych parametrach - zależy jaką mieszankę zamówić z betoniarni - ale jednak beton. Co może się przełożyć na ogrzewanie to tylko styropian i poprawna hydroizolacja (dostosowana do warunków). No i sposób jak będzie klejony ten styro. Pamiętać, by pakować ten styro wyłącznie dopiero na ścianę fundamentową o odpowiednio niskiej wilgotności. No chyba, żeby fundamenty lać z betonu napowietrzanego. Fajny wynalazek. Ale to raczej materiał podkładowy a nie konstrukcyjny. Albo murować z bloczków fundamentowych keramzyto-betonowych. Ale to o połowę mniejsza wytrzymałość na ściskanie niż standardowych bloczków betonowych, więc jak budujesz blok to lepiej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts