massi 09.07.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Dzień dobry,Zacząłem proces rozpoczynania budowy. Jestem na etapie projektu i pozwolenia na budowę. W tym roku planowałem załatwić całą procedurę papierkową a w przyszłym na wiosnę rozpocząć budowę.Chciałbym część prac wykonać systemem gospodarczym a resztę zleconym. Podczas tego półrocza chciałbym się też bardziej douczyć budownictwa. Polecacie jakieś książki warte przeczytania ?Proszę was też o pomoc bo dużo rzeczy nie rozumiem i musiałbym się douczyć. Mam parę pytań:1. Jak już wspomniałem jestem na etapie projektu i pozwolenia na budowę. CO powinien zawierać projekt? Czy projekt powinien zawierać instrukcje jak zbroić? Jak łączyć belki ? Albo jak połaczyć terive z wieńcem? 2. Czy w projekcie powinno być napisane jak dużo cegieł będzie potrzebnych do budowy ? Ile betonu potrzeba do zalania ław fundamentowych? Ile ma być bloczków fundamentowych? Czy to powinno być napisane ?3. Czy powinnny być rzuty budynku z każdej strony ? Bo np przekrój budynku w pionie mam tylko ze strony podwórka. Np przekroju drugiej strony i boków domu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.07.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Chwileczkę. Projekt też zamierzasz zrobić systemem gospodarczym? Sorry, ale zabierając się do budowy elementarną wiedzę trzeba jednak mieć. O zawartości projektu to rozmawiaj z jego autorem.Ilości cegieł czy betonów to zwykle w kosztorysie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.07.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Wiedzę zaczerpniesz z tego forum. A jak nie znajdziesz to masz całą masę artykułów, portali. Google czeka Książki nie będą potrzebne. 1. Projekt budowlany który kupiłeś bądź kupisz nie musi zawierać projektu wykonawczego. Ten wymagany jest tylko dla inwestycji finansowanych ze środków publicznych. Do uzyskania pozwolenia na budowę potrzebujesz tylko projektu budowlanego. 2. W projekcie budowlanym nie będzie takich danych. Ilości znajdziesz w kosztorysie do projektu, najczęściej dodatkowo płatnym. Możesz też to sam wyliczyć, ale musisz mieć dane o budynku i fundamencie. Niemniej nie będą to sztywne dane. Przyjedzie geodeta, wyznaczy poziom zero i okaże się, że trzeba wyżej wymurować. 3. Przekroje w moim projekcie były dla każdej ze stron. Nie jestem w stanie doradzić czy jest to wymaganie obligatoryjne. Miałeś robiony projekt indywidualny czy kupowałeś gotowca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts