golfir 09.07.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Witam mam pytanko bo zacząłem pompować od miesiąca....Mam instalacje na 2 rozdzielaczach z grzejnikami płytowymi (w miarę możliwości przewymiarowane) i częściowo podłogowe ( w znikomych ilościach...kuchnia i kawałek salonu sterowana zaworem RTL na powrocie) Pompę mam hewalexa 13 kw ( budynek 200m kw) w zestawie z buforem 80l i mam pytanie czy jest sens go mieć...( Z moich obserwacji wynika że to średni pomysł) ciekaw jestem waszej opinii...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piankaa 10.07.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Witam,Spotkaliśmy się z mężem z tym problemem w zeszłym roku. Mamy w domu podział na podłogówkę na parterze i grzejniki na piętrze i również nie widzieliśmy zasadności w stosowaniu bufora dla pompy ciepła. Po konsultacjach z kilkoma instalatorami zdecydowaliśmy się na bufor. Przekonała nas możliwość regulacji przepływów obu obiegów i podawanie różnych temperatur na każdy z obiegów. Na tą chwilę, po jednym sezonie grzewczym, wszystko dobrze pracuje i jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfir 10.07.2019 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dzięki za info ale ja mam jedną temp na cały układ a podłogówki prawie wcale...wpuszczam na podłogę 45st i zawór RTL steruje do zadanejnwartosci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfir 11.07.2019 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Temat zamykamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts