Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszkodzony kabel ziemny jak teraz naprawić?

Recommended Posts

Nie wiem jak ani kiedy ale ma uszkodzony kabel ziemny.

Jest to 5x2,5mm

Prawdopodobnie został uszkodzony szpadlem przy odkopywaniu

Zrobiłem zdjęcia uszkodzenia.

Wg mnie jest tylko uszkodzona izolacja. czarna zewnętrzna i delikatnie nadcięta brązowa i chyba niebieska izolacja pojedynczej żyły ale miedź nie został odsłonięta.

Jak naprawić takie uszkodzenie. Wystarczy koszulka termokurczliwa? Jeżeli tak to jaka?

Kabel będzie zakopany w ziemi.

Mam opalarkę to z koszulką termokurczliwą sobie poradzę

Czy wystarczy tylko jedna koszulka żeby wilgoć nie wchodziła do kabla?

6de21c75e725.png

6de21c75e725.png

Po złożeniu rozchylonej izolacji wygląda to dużo lepiej

6442cc748853.png

Nie sądziłem że szpadlem można uszkodzić tak gruby przewód 5x2,5mm2

Jak mogę sprawdzić miernikiem przewód który nie jest jeszcze podłączony do napięcia.

Rozetnij izolację tego kabla na ok 30 cm. Owiń te zarzezane żyły taśmą samowulkanizującą np Scotch 23. Następnie owiń całość rozcięcia tą taśmą. Chyba, że chcesz mieć zrobione profesjonalnie to na rozcięcie nałóż rękaw naprawczy termokurczliwy :D

Broń Boże nie stosuj żadnych puszek z leroymerlin ani złączek .

Uszkodzenie izolacji żył wewnetrznyvh jest bardzo powierzchowne nie jest uszkodzona cała grubość, nie widać miedzi.

Czy w tej sytuacji warto tak szeroko rozcinać izolacje żeby potem to zaizolowac taśmą

Jak patrze to na bank bym to owijał bo ewidentnie izolacja jest naddarta.

Ale możesz zmierzyć rezystancje izolacji między żyłami i zobaczyć co wyjdzie.

Facet pisze o naciętej izolacji żył - a Ty, że "delikatne uszkodzenie" - facepalm... No najwyżej RCD mu będzie wybijać, to se kiedyś zmostkuje i też będzie dobrze, nie? Mufę kupisz za 40zł to ja nie wiem czy to taniej jak tasiemka, co nie wiadomo czy nie puści. Jak już jest odkopane - to mufą masz zrobione na sicher, i po co prowizorki a przy tej cenie argument, że szkoda zrobić dobrze, to zwykłe pitolenie.

Facet pisze o naciętej izolacji żył - a Ty, że "delikatne uszkodzenie" - facepalm... No najwyżej RCD mu będzie wybijać, to se kiedyś zmostkuje i też będzie dobrze, nie? Mufę kupisz za 40zł to ja nie wiem czy to taniej jak tasiemka, co nie wiadomo czy nie puści. Jak już jest odkopane - to mufą masz zrobione na sicher, i po co prowizorki a przy tej cenie argument, że szkoda zrobić dobrze, to zwykłe pitolenie.

Miałeś taką taśmę kiedyś w rękach? To nie jest taśma izolacyjna bo pewno z taką mylisz.

Miałeś taką taśmę kiedyś w rękach? To nie jest taśma izolacyjna bo pewno z taką mylisz.

Akurat mam tę zieloną książeczkę od SEP i na co dzień pracuję z prądem, co prawda niższych napięć ale w warunkach przemysłowych a taśmą izolacyjną to najwyżej etykietki na słoiki w spiżarce przyklejam. Jak już Cię to ciekawi, to czegoś podobnego do tego scotcha używałem do zabezpieczania rur stalowych w środowisku narażonym na wilgoć, ale tylko raz.

Poklejenie taśmą o której piszesz - no ok, ale jak owinie poszczególne żyły a dopiero na koniec kabel. Inaczej może być problem - dlaczego - chyba nie muszę pisać. Jaka będzie szczelność takiej izolacji - nie wiem, ogólnie jak pisałem nie owijam kabli żadnymi taśmami. Mufa, przy właściwym usunięciu zewnętrznej izolacji i zalaniu gawarantuje odpowiednią warstwę dielektryka między żyłami. Czy warto tak się starać? No kabel jest zakopany, to jak mu coś padnie, to go będzie musiał wykopać - no to ja bym wolał dmuchać na zimne, jak za parę lat machać łopatą, ale to nie moja brocha.