krzysiek.j 10.07.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Szanowni Forumowicze, Jestem na etapie planowania instalacji elektrycznej w moim domu. Oznaczyłem już więszość punktów i tras kablowych poziomych, ale rozbiłem się na tzw. pionach instalacyjnych, czyli miejscach gdzie z każdej kondygnacji kable schodzą do rozdzielni głównej. Dom ma trzy kondygnacje: piwnicę, parter i poddasze. Rozdzielnia znajduje się w piwnicy, czyli będą do niech wchodziły wszystkie przewody z parteru i poddasza. W instalacji będzie ogrom różnych kabli: zasilanie, oświetlenie, instalacja EIB/KNX, alarm, kamery i sieć komputerowa, antenówka. Instalacja jest robiona w architekturze "gwiazdy", co oznacza, że z każdego punktu przewód idzie prosto do rozdzielni. Wszystkie kable będę układał w korytach metalowych BAKS w systemie podpodłogowym. Mam problem dotyczący prowadzenia pionów instalacyjnych: nie wiem jak je zrealizować: Czy wystarczy jesli w pionie pójdzie peszel 60mm i do niego wkładam wszystkie kable (oczywiście peszli musi być więcej), ale wtedy kable w peszlu będą swobodnie zwisały i nie będą w żaden sposób przytwierdzone, więc martwię się, że to może powodować uszkodzenia w takiej instalacji. Czy mam to zrobić na jakimś systemowym rozwiązaniu do prowadzenia pionowych tras kablowych (np. OBO Bettermann), ale wszystkie kable mają iść podtynkowo, więc dodatkowo w takim systemie musiałbym każdy przewód umieszczać w mniejszym peszlu, np. 10mm, żeby tynk nie przychodził bezpośrednio na kabel. Rozwiązaniem może też być rura PVC odpowiedniego przekroju, w której poprowadzę poszczególne przewody, ale tutaj mam wątpliwość jak w przypadku dużego peszla. Będę wdzięczny za podpowiedź, komentarze i doświadczenia. Pozdrawiam,Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts