Tomek T 10.07.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu)2. Nie jestem rolnikiem – nowa ustawa (VI 2019) pozwala nie-rolnikom na zakup do 1ha gruntów rolnych.3. Nie od-rolniam działki (nie spełnia warunków odrolnienia)4. Nie uzyskuje statusu rolnika (ja nie spełniam warunków) Pytania: 1. Czy nieruchomość NIE ma statusu gospodarstwa rolnego ponieważ "Za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej" ?2. Jeśli nie to jaki ma status? 3. Jaki płace podatek gruntowy? Taki jak od gruntów rolnych?"dla gruntów gospodarstw rolnych - 135,9 zł od 1 ha przeliczeniowego, dla pozostałych gruntów - 271,8 zł od 1 ha fizycznego "4. Czy mogę odremontować budynek mieszkalny (aby w nim mieszkać jako nie-rolnik) na normalnych zasadach jak na działce budowlanej?5. Jakich problemów sie spodziewać i czy to jest realny/legalny pomysł? Chciałbym zatrzymać status działki rolnej ponieważ podatek od gruntów rolnych jest dużo niższy niż podatek od działki budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/248280-dzia%C5%82ka-rolna-%E2%80%93-nie-rolnik-status-podatki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts