Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na poddasze użytkowe

bantex11

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem wełny na ocieplenie poddasza. Wymyśliłem sobie dwie warstwy. 15 cm pomiędzy krokwie (18 cm grubości) i 10 cm w poprzek na krokwie. Nie wiem czy kolejna informacje są potrzebne ale je napiszę. Na ścianach styropian grafitowy 20 cm (0,031), na podłodze 10 cm styropianu eps 100, nie ma rekuperacji i nie będzie, ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła powietrzna Aristona, okna 3 szybowe 7 komorowe.

I teraz pytanie. Jaką wełnę wybrać? Głownie chodzi mi o współczynnik przenikania - 0,34 czy 0,39 ? W składach budowlnaych mi powiedzieli żeprzy takie warstwie w zupełności wystarcza 0,39. Koszt też się rózni bo to będzie ze 3000 na całości. Czy ktoś mi może z czystym suemieniem doradzić konkretną wełnę? Może być również producent bo co sklep czy hurtownia to inny producent a to też chyba ważne jest.

Przy takiej grubości izolacji osobiście skłaniałbym się ku wełnie o współczynniku przewodzenia ciepła na poziomie 0,035 W/mK . Zastosowanie łącznej grubości izolacji 25cm pozwala na uzyskanie parametrów przegrody energooszczędnej tj. Współczynnika przenikania ciepła na poziomie ok. 0,15 W/m^2*K co pozwala na spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021. Dlatego tez jeżeli budujesz dom tak by w przyszłosci nie inwestować to polecam wełnę o niższym współczynniku lambda.

jako materiał możesz użyć np produktów :

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

Wybrać kompromis cena/lambda bo przy grubości 25cm to cena może być miedzy najtańszą a najdroższą nawet 300 procent lub więcej a różnica miedzy najtańszą a najdrozszą wełną to tak jak by dodać lub ująć 2-3cm więc nijak to się ma . moim zdaniem lepiej dołożyć 5cm ale robić najtańszą za ok 7zł/metr niż najdroższą za 30zł/metr

Wybrać kompromis cena/lambda bo przy grubości 25cm to cena może być miedzy najtańszą a najdroższą nawet 300 procent lub więcej a różnica miedzy najtańszą a najdrozszą wełną to tak jak by dodać lub ująć 2-3cm więc nijak to się ma . moim zdaniem lepiej dołożyć 5cm ale robić najtańszą za ok 7zł/metr niż najdroższą za 30zł/metr

Owszem jest to rozwiązanie pod warunkiem że możesz pozwolić sobie na obniżenie poddasze o kolejne kilka cm. W przypadku gdy tego miejsca nie mamy , musimy niestety szukać rozwiązań z zastosowaniem materiałów o niższym współczynniku przewodzenia ciepła.

Tak tu sie zgadza , ja miałem to szczęście że mogłem dać ile chciałem , dodać też trzeba dla uczciwości że wełną drogą a taką polecają głównie firmy robi się po prostu lepiej bo nie pyli ,jest bardziej zwięzła i takie tam natomiast do docieplenia swojej chałpy jednorazowo jak najbardziej może być duużo tańsza no ale i też grubsza jak się oczywiście ma miejsce na to .;)