bantex11 11.07.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Witam, stoję przed wyborem wełny na ocieplenie poddasza. Wymyśliłem sobie dwie warstwy. 15 cm pomiędzy krokwie (18 cm grubości) i 10 cm w poprzek na krokwie. Nie wiem czy kolejna informacje są potrzebne ale je napiszę. Na ścianach styropian grafitowy 20 cm (0,031), na podłodze 10 cm styropianu eps 100, nie ma rekuperacji i nie będzie, ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła powietrzna Aristona, okna 3 szybowe 7 komorowe. I teraz pytanie. Jaką wełnę wybrać? Głownie chodzi mi o współczynnik przenikania - 0,34 czy 0,39 ? W składach budowlnaych mi powiedzieli żeprzy takie warstwie w zupełności wystarcza 0,39. Koszt też się rózni bo to będzie ze 3000 na całości. Czy ktoś mi może z czystym suemieniem doradzić konkretną wełnę? Może być również producent bo co sklep czy hurtownia to inny producent a to też chyba ważne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Przy takiej grubości izolacji osobiście skłaniałbym się ku wełnie o współczynniku przewodzenia ciepła na poziomie 0,035 W/mK . Zastosowanie łącznej grubości izolacji 25cm pozwala na uzyskanie parametrów przegrody energooszczędnej tj. Współczynnika przenikania ciepła na poziomie ok. 0,15 W/m^2*K co pozwala na spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021. Dlatego tez jeżeli budujesz dom tak by w przyszłosci nie inwestować to polecam wełnę o niższym współczynniku lambda. jako materiał możesz użyć np produktów : http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-superhttp://www.rockwool.pl/produkty/superrock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.07.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Wybrać kompromis cena/lambda bo przy grubości 25cm to cena może być miedzy najtańszą a najdroższą nawet 300 procent lub więcej a różnica miedzy najtańszą a najdrozszą wełną to tak jak by dodać lub ująć 2-3cm więc nijak to się ma . moim zdaniem lepiej dołożyć 5cm ale robić najtańszą za ok 7zł/metr niż najdroższą za 30zł/metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.07.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Wybrać kompromis cena/lambda bo przy grubości 25cm to cena może być miedzy najtańszą a najdroższą nawet 300 procent lub więcej a różnica miedzy najtańszą a najdrozszą wełną to tak jak by dodać lub ująć 2-3cm więc nijak to się ma . moim zdaniem lepiej dołożyć 5cm ale robić najtańszą za ok 7zł/metr niż najdroższą za 30zł/metr Owszem jest to rozwiązanie pod warunkiem że możesz pozwolić sobie na obniżenie poddasze o kolejne kilka cm. W przypadku gdy tego miejsca nie mamy , musimy niestety szukać rozwiązań z zastosowaniem materiałów o niższym współczynniku przewodzenia ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.07.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Tak tu sie zgadza , ja miałem to szczęście że mogłem dać ile chciałem , dodać też trzeba dla uczciwości że wełną drogą a taką polecają głównie firmy robi się po prostu lepiej bo nie pyli ,jest bardziej zwięzła i takie tam natomiast do docieplenia swojej chałpy jednorazowo jak najbardziej może być duużo tańsza no ale i też grubsza jak się oczywiście ma miejsce na to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts