painless 11.07.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Witam, dziś będąc na poddaszu, przed przypadek zauważyłem, że jeden z przewodów wentylacyjnych biegnących od turbiny jest jakoś dziwnie leży na podłodze. Kiedy go podniosłem, poczułem ciężar i chlupot wody... I faktycznie, rozebrałem rurę i wylałem wodę, która w niej była... Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. Czy to może być przyczyną skraplania się pary w przewodach wentylacyjnych? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 11.07.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Witam, dziś będąc na poddaszu, przed przypadek zauważyłem, że jeden z przewodów wentylacyjnych biegnących od turbiny jest jakoś dziwnie leży na podłodze. Kiedy go podniosłem, poczułem ciężar i chlupot wody... I faktycznie, rozebrałem rurę i wylałem wodę, która w niej była... Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. Czy to może być przyczyną skraplania się pary w przewodach wentylacyjnych? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam. Miałem u siebie taki sam problem. Firma która robiła mi zabudowę, zostawiła kanały na poddaszu bez dodatkowej izolacji. Nie przekazali mi także, że należało by taki kanały zaizolować. Też miałem wodę w przewodach, wymieniłem przewody i dodatkowo zaizolowałem 20 cm wełny. Od tego czasu nie ma problemu z wodą w kanałach DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 11.07.2019 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Miałem u siebie taki sam problem. Firma która robiła mi zabudowę, zostawiła kanały na poddaszu bez dodatkowej izolacji. Nie przekazali mi także, że należało by taki kanały zaizolować. Też miałem wodę w przewodach, wymieniłem przewody i dodatkowo zaizolowałem 20 cm wełny. Od tego czasu nie ma problemu z wodą w kanałach DGP Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem PW. Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.07.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Zimą potrafi być tej wody tak dużo, że zamarzając wypełnia szczelnie przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 12.07.2019 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Zimą potrafi być tej wody tak dużo, że zamarzając wypełnia szczelnie przewód. No dobrze, ale co jest najbardziej prawdopodobna przyczyną? Brak ocieplenia poddasza, słabo zaizolowane przewody wentylacyjne, rzadkie palenie w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.07.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 No dobrze, ale co jest najbardziej prawdopodobna przyczyną? Brak ocieplenia poddasza, słabo zaizolowane przewody wentylacyjne, rzadkie palenie w kominku?Tu nie chodzi o prawdopodobieństwo. Skrapla się woda w nieocieplonych rurach. Owiń je płaszczem z wełny mineralnej grubości 20-25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 15.07.2019 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Tu nie chodzi o prawdopodobieństwo. Skrapla się woda w nieocieplonych rurach. Owiń je płaszczem z wełny mineralnej grubości 20-25 cm. Dzięki. Tak właśnie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabax 13.12.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Witam serdecznie,Mam dokładnie ten sam problem z wodą kondensując się w kanałach DGP przebiegających przez nieużytkowe poddasze i stąd prośba o odpowiedź czy zrealizował Pan pomysł docieplenia przewodów, czy rozwiązało to problem i jeśli tak to czy jest szansa na otrzymanie przykładowych zdjęć lub krótkiego opisu technicznego z przebiegu realizacji? Z poważaniem Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabax 24.12.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Panie Piotrze, czy jest szansa by otrzymać od Pana trochę więcej szczegółów dotyczących rozwiązania problemu tj. jaka wełna, czy potrzebna folia, sposób montażu , jak zaizolować turbinę, rozdzielacz, etc, Pomocne byłby także fotografie. Z góry dziękuję a korzystając z okazji życzę spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts