Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam muratorów, słowem wstępu, sprzedający scalił 2 sąsiadujące działki w jedną, po czym podzielił je na 3 równe by je sprzedać. Podział trwał od stycznia do czerwca. Zakupiłem jedną z nich 9 lipca. Notariusz podczas umowy mówił, że wyśle papiery to tu to tam, ale niezbyt się w tym wszystkim orientuje. Na działce są dwa przyłącza mediów : woda i kanalizacja. Prąd i gaz idzie tuż obok. Dlatego mam pare pytań :

- Notariusz mówił, ze w ciągu 2 tygodni mam się udać do gminy, ale nie bardzo wiem w jakim celu miałbym?

- kiedy mam się udać do sądu po odbiór księgi wieczystej, bo została załozona nowa dla mnie?

- Czy mogę udać się już teraz do geodety o wykonanie map geodezyjnych do celów projektowych oraz zasadniczych, jeśli notariusz mówił, że zanim geodezja zatwierdzi dokumenty otrzymane od notariusza w sprawie kupna minie nawet około 2 miesięcy

- czy moge już teraz udać się do energetyki oraz gazowni o wykonanie przyłączy dla mojej działki czy muszę czekać na jakieś dodatkowe dokumenty?

- czy mogę już teraz składać wniosek o wypis rejestru gruntów czy musze na coś czekać?

trzeba było słuchać notariusza ...

- zgłosić nabycie, wyplenić druk do podatków, aczkolwiek powinni to wiedzieć w gminie bo notariusz zawsze wysyła kopie aktu do gminy, ja w gminie nie byłem, a mieli dane bo dzwoniłem spytać o podatki.

- sami przyślą 2-6msc

- spytaj geodete

- najlepiej zadzwonić, aczkolwiek nie powinno być problemu trzeba mieć akt przy sobie zapewne

- ostatnie nie wiem

Możesz udać się (albo napisać) do gazowni/elektrowni o warunki przyłączenia. Do tego potrzebna będzie mapka z nowymi granicami działek. Wykonanie przyłączy to (póki co) przyszłość.

Z mapą do celów projektowych tez bym się nie spieszył póki nie będzie naniesiony podział. Chyba, że chcesz płacić dwa razy.

Edytowane przez Pablo_11