vordex 11.07.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Witam muratorów, słowem wstępu, sprzedający scalił 2 sąsiadujące działki w jedną, po czym podzielił je na 3 równe by je sprzedać. Podział trwał od stycznia do czerwca. Zakupiłem jedną z nich 9 lipca. Notariusz podczas umowy mówił, że wyśle papiery to tu to tam, ale niezbyt się w tym wszystkim orientuje. Na działce są dwa przyłącza mediów : woda i kanalizacja. Prąd i gaz idzie tuż obok. Dlatego mam pare pytań : - Notariusz mówił, ze w ciągu 2 tygodni mam się udać do gminy, ale nie bardzo wiem w jakim celu miałbym? - kiedy mam się udać do sądu po odbiór księgi wieczystej, bo została załozona nowa dla mnie?- Czy mogę udać się już teraz do geodety o wykonanie map geodezyjnych do celów projektowych oraz zasadniczych, jeśli notariusz mówił, że zanim geodezja zatwierdzi dokumenty otrzymane od notariusza w sprawie kupna minie nawet około 2 miesięcy- czy moge już teraz udać się do energetyki oraz gazowni o wykonanie przyłączy dla mojej działki czy muszę czekać na jakieś dodatkowe dokumenty?- czy mogę już teraz składać wniosek o wypis rejestru gruntów czy musze na coś czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.07.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 trzeba było słuchać notariusza ... - zgłosić nabycie, wyplenić druk do podatków, aczkolwiek powinni to wiedzieć w gminie bo notariusz zawsze wysyła kopie aktu do gminy, ja w gminie nie byłem, a mieli dane bo dzwoniłem spytać o podatki.- sami przyślą 2-6msc- spytaj geodete- najlepiej zadzwonić, aczkolwiek nie powinno być problemu trzeba mieć akt przy sobie zapewne- ostatnie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 15.07.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 (edytowane) Możesz udać się (albo napisać) do gazowni/elektrowni o warunki przyłączenia. Do tego potrzebna będzie mapka z nowymi granicami działek. Wykonanie przyłączy to (póki co) przyszłość.Z mapą do celów projektowych tez bym się nie spieszył póki nie będzie naniesiony podział. Chyba, że chcesz płacić dwa razy. Edytowane 15 Lipca 2019 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts