RSMP 12.07.2019 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Witam wszystkich. W tym roku ruszam z budowa domu w Gliwicach , woj. Śląskie. Ogrzewanie chcę zrobić w 100% podłogowe (+wody użytkowej) za pomocą pompy ciepła powietrznej. Dodatkowo chcę zastosować fotowoltaikę oraz rekuperację. W zimie dom ma być chłodzony za pomocą klimatyzacji lub klima konwektorów. Powierzchnia użytkowa domu to 265 m2. Jak na razie otrzymałem dwie oferty na wykonanie powyższych instalacji. Jedną na sprzęcie znanych producentów z górnej półki (Daikin , Nibe) i jedną dużo tańszą (Silesia Term). Obje oferty załączam poniżej. Oferta 1: Pompa ciepła: Daikin Hydrosplit 14kW 230L : 40 650 zł,Nibe HMS 16 kW bez zasobnika: 29 450 zł. Rekuperacja:Robocizna + materiały : 23 500 zł (brak info o producencie ) Podłogówka: Robocizna + materiały: 34 500 zł. Oferta 2: Pompa ciepła:Silesia Term St Air16 (brak informacji o pojemności zbiornika) : 37 000 zł Rekuperacja:a) Materiały + robocizna - Zehnder q600 : 26 000 zł.b) materiały + robocizna - Thessla Green Air Pack 300: 23 000 zł.c) materiały + robocizna - Wanas 550 : 20 200 zł. Podłogówka: Robocizna + materiały: 17 200 zł. Wiem , że żeby coś było zrobione dobrze to musi kosztować ale czy według Was ta droższa (lepsza jakościowo) oferta na pompę ciepła jest korzystna? Pozostałe pytanie poniżej:- Jakich producentów jeszcze polecacie - tańszych ale godnych zaufania? - Co sądzicie o sprzęcie firmy Silesia Term?- Kogo możecie polecić na Śląsku do wykonania tych instalacji ? - Czy do chłodzenia latem lepiej zrobić osobny system split czy klima konwektory pracujące z pompą ciepła? - Jakie były by mniej więcej koszty instalacji ogrzewania gazowego w tym domu? Nie skłaniam się ku tej opcji ale z drugiej strony zakładam ze koszty początkowe są w moim przypadku 3-4 krotnie niższe. Pozdrawiam i czekam na porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts