Darek1719499676 12.07.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Witam. Za tydzień dwa zabieram się za ocieplenie poddasza nieużytkowego konkretnie stropu terriva pod dachem już ocieplonym wełną mineralną 15 cm. Mam nietypową koncepcję która wydaje się tańsza i dużo prostsza niż tradycyjne legary + wełna pomiędzy. Otóż zamierzam na betonową posadzkę położyć folię paro przepuszczalną , na folię chcę położyć 3 cm miękkiej wełny,ponieważ posadzka jest nierówna i jest na niej rozprowadzona cała instalacja elektryczna i alarmowa, na wełnę położę 10 cm styropianu podłogowego i na koniec przykryję całość płytami OSB p-w ,które do styropianu przykleję pianoklejem tytan 60. Pytanie do forumowiczów . Czy taka koncepcja zda egzamin? Co ewentualnie może pójść nie tak? Wszelkie wskazówki mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.07.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Nie jest to "zdrowy" układ. Styropian z OSB utworzy skuteczną "barierę" parową. Lepszym rozwiązaniem jest ruszt legarowy na poduszkach termoizolacyjnych, wypełniony pianką na grubość 22-25cm. Na legarach deski!Pozdrav,SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Ja również polecałbym Ci raczej zastosowanie układu z wełną ułożoną między legarami. Należy jednak pamiętać aby między osb a wełną wykonana została szczelina. Dobrze również ponawiercać osb np. w siatce kwadratu 25x25 otwory fi18-20. Pozwoli to na umożliwienie ujścia przenikającej parze wodnej . Jako materiał termoizolacyjny proponowałbym maty TOPROCK SUPER http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts