ziom890 13.07.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Witam! Proszę o wybór pompy jako że sprzedałem wz750 ponieważ mnie nie zadowalała teraz nie wiem co wybrać, Mianowicie problem jest tego typu iż z tego co wyczytałem jak będzie słabo wydajna studnia to mocna pompa będzie zrywała lustro wody i będzie problem z zasysaniem, a słabej pompy nie chcę. Miano wicię będzie służyła do zasilania domu ale ostatnio musiałem także podlewać roślinki jako że nie chce mi się biegać z wężem lub przestawiać jednego zraszacza to chciałbym pompę co pociągnie 4 zraszacze i wąż kroplujący i mógłbym włączyć wszystko na raz na 15 minut i po podlewaniu a woda ze studni wypompowana. Na małej pompie dwa zraszacze działały po dorzuceniu 3 już słabo sikało. Patrzyłem ostati na pompy głębinowe dosyć ciekawie się prezentują bo znalazłem za ok650zł pompę co dawała 10,5 bara i 100l na minutę przy silniku chyba 1100wat Czy taka pompa głębinowa by działała w mojej płytkiej studni na 4 betony czy nic z tego. Lub ewentualnie czy jest pompa hydroforowa która nie będzie się zapowietrzać gdy w studni będzie mało wody wytworzy ciśnienie ok 10 bar i nie będzie droższa niż 600-700zł? Myślałem też na jsw 200 ale słabe ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.07.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Zdecydowanie lepsze są pompy głebinowe ,a czy ci wypompuje wodę to zależy od studni i zawsze możesz ograniczyć pobór np poprzez zastosowanie reduktora ciśnienia , pompa głębinowa lepsza choćby nawet z powodu zapowietrzania się hydroforowej , mnie hydroforowa już kilka razy w te lato się zapowietrzyła jak zawór zwrotny źle opadł a tani nie był , następna pompa pewnie na następny rok będzie pompą głebinową bo mniej prądu bierze a lepiej daje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziom890 14.07.2019 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 a mogę ją umieścić np. 20 cm od dna czy muszę wyżej bo studnia jest płytka i czy da się zabezpieczyć przed suchobiegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziom890 14.07.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 a i czy musi być cała zanurzona czy np jeśli pompa ma 1,6m wysokości umieszczę ją załóżmy 20 cm no to mamy łącznie już 1,8m a wody od dna jest 2,5m i powiedzmy że wypompuje to 70 cm i pompe mam odkrytą czy ona będzie mogła wtedy normalnie pracować i wypompować pozostałe 1,5m wody żeby była zanurzona tylko od spodu czy ona musi być cała w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.07.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 pompa ma być dopasowana do wydatku ujęcia wody. Ci co ci robili studnię powinni określić wydajność , tj jak ma być wydajność pompy przy ciągłym pompowaniu. To znaczy pompa wypompuje mniej wody niz napływa do niej na głębokości jej posadowienia W jakim czasie odtworzy sie lustro wody. Jeśli stara pompę dali ci co robili studnię sugerowałbym nie wymieniać na drastycznie mocniejszą , bo ta może zasysać/zamulać ujęcie . Efektem będzie konieczność wiercenia nowej. A masz kopaną z kręgów czy wierconą? Jeśli pierwszą to zmierz poziom wody , wypompuj ten metr i sprawdź w jakim czasie poziom lustra wody wróci do wyjściowego poziomu. W tej drugiej to samo tylko ,niestety, z demontażem pompy i rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziom890 14.07.2019 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 ale ja wiem że studnia jest mało wydajna jest 4 betony wkopane z tym że ten czwarty do połowy natomiast w lecie jest 2,5 m wody a w zimie 3m po całkowitym wypompowaniu napełnia się do tych 2,5m w około 12 godzin i proste. Zresztą sam ją kopałem ja nie potrzebuje pompy która by mogła chodzić cały czas tylko tak jak piszę ona ma szybko podlać ogród w 15minut. Czyli jak miałem pompę z wydajnością 50 litrów i ona mogła 2-3 godziny pracować i dopiero zaczeło wody brakować to pompa która ma wydajność 100l to godzinę na pewno pochodzi ale nawet nie będzie takiej potrzeby bo tak jak pisałem włącze ją 15 minut rano i 15minut wieczorem i mam wszystko podlane. A jeżeli chodzi o dom to mam duży hydrofor 300l. A po za tym chyba się zdecyduję na Pompa OMNITECH 1500 230V OMNIGENA omnitech 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts