Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Creaton Titania vs. Bogen innovo 12

szklarzu93

Recommended Posts

titania to jest budżetowa dachówka bogen jest już dobrze wykonany wiec wybór jest między dobra dachowką a kiepską. Ja miałem różnice w cenie ok 3-4 tys na tych dachówkach. Sama dachówka nie byłą za dużo droższa ale gąsiory czy inne dodatki mocno podbijały cenę. Wybrałem jeszcze coś innego

Porównanie dość nie trafione moim zdaniem. Titania to dachówka wielkoformatowa, a Innovo 12 sporo mniejsza. Obie dachówki będą się zupełnie inaczej na dachu prezentować. Jeżeli już mielibyśmy porównywać to raczej bliżej im do Harmonica Noblesse od Creatona. A co do jakości to Creaton też robi dobre dachówki.

Miałem okazję oglądać na składzie obie. Bogen jest mniejsza, więc nada sie na dachy, gdzie jest wiele łamańców. Creaton ładniej wypadnie na dachach dwuspadowych. Chociaż patrząc na zdjęcia konkursowe Titanii, to i wielospad ładnie wygląda. Jak rozmawiałem z dekarzem to ciężko mu było powiedzieć która jest lepsza. Więc obstawiam podobną jakość obu. I na pewno Titanię by nie nazwał kiepską dachówką.

• 5 months później...

Witam,

Stoję przed podobnym wyborem.

Wybieram między:

Creaton Titania

Bogen Innovo 12

Brass 9v

Nelskamp F12

Wszystkie dachówki w kolorze czarnej glazury.

szklarzu93 zdecydowałeś się na która dachówkę?

Czy ktoś ma te dachówki? Czy to prawda że w każdej dachówce glazurowanej możliwe jest pojawienie się pajączkowania?

Jaki wpływ ma pajączkowanie na wytrzymałość dachówki?

Czy to jest problem na wierzchniej części dachówki?