Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Atlas SAM 100

2,5cm , 4m2, przedpokój.

Wylewka przy podanych 5,5litrach wody była strasznie gęsta i zamiast rozlać równomiernie, porobiły się nierówności na styku kolejnych wylanych wiader.

Za szybko też zastygała.

W opisie zakres stosowania 5-30mm.

Został mi jeden worek i zastanawiam się czy mogę rozrobić to trochę rzadziej, tak żeby rozlała się równomiernie po tej którą wylałem wczoraj ?

Grubość spadła by poniżej 5mm.

Co o tym myślicie? Macie pewnie doświadczenie :rolleyes:

https://forum.murator.pl/topic/248362-wylewka-samopoziomuj%C4%85ca-na-wylewk%C4%99-samopoziomuj%C4%85c%C4%85/

Symptomy takie jakby podłoże było chłonne. Wylewki samopoziomujące wymagają ograniczenia chłonności podłoża czyli gruntowania, może być wymagane nawet 2-3 krotne gruntowanie.

Zapis z kt :"Suche, naprawione podłoże należy odkurzyć, starannie zagruntować emulsją ATLAS UNI-GRUNT PLUS (podłoża chłonne) lub masą ATLAS GRUNTO-PLAST (podłoża niechłonne) i pozostawić do wyschnięcia."

Jak sprawdzic chłonnośc?

Wystrczy rozlać troche wody na podłoze jesli znika odrazu nie pozostaje na powierzchni nawet 1 minuty to musi być gruntowana. W przeciwnym razie szybko wchłonie wode z zarobinego samopziomu i zostanie gęsta breja.

Tu przykładowy film (gruntuja 2 razy):

Edytowane przez irtherm