prez991 15.07.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Witam, może Wy rozjaśnicie trochę moją niewiedzę, bo trudno znaleźć konkretne informacje w całym internecie. Otóż mam działkę budowlaną, na której nie ma żadnych stałych zabudowań, a większą jej część porastają chaszcze.Chciałbym tę wolną przestrzeń przeznaczyć pod instalację PV, niech sobie stoi i pomalutku zarabia, zamiast obrastać trawą. Tak, mam na działce prąd.Problem jest tego typu, że całą wyprodukowaną energię chciałbym odsprzedać do sieci, bo nie mam możliwości jej bieżącego wykorzystania, to też nie nadaję się do programu "przechowywania" w sieci 80% wyprodukowanej energii na później. Moje pytanie brzmi: czy jest to w ogóle możliwe? Jak to zrobić? Czy jako osoba fizyczna mogę w ten sposób odsprzedać energię? Czy może mam założyć firmę w tym celu, zrobić jakieś przekształcenia gruntu, projekty etc.?Widuję działki niewiele większe od mojej, w całości pokryte panelami, więc w jakiś sposób musi się udać.Bardzo proszę o pomoc, jeśli coś wiecie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 15.07.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Witam Oczywiście, że jest możliwe.Mając tzw. mikroinstalacje. ( do 40kW ) robisz tylko zgłoszenie.Po prostu na zgłoszeniu zaznaczasz odpowiednie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prez991 22.07.2019 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Mikroinstalacja - tego słowa mi brakowało. Teraz znalazłem informacje. Dziękuję, zaczynam zagłębiać się w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.07.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Chcesz sprzedawać prąd z PV jako przedsiębiorca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.07.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Ma nadzieje że sprzeda prąd a tej sprzedaży nie ma, to co odda do sieci musi odebrać tym samym licznikiem (na działce). I tu tkwi szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prez991 24.07.2019 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Chcesz sprzedawać prąd z PV jako przedsiębiorca ? Jeszcze nie wiem jak jest korzystniej. Ma nadzieje że sprzeda prąd a tej sprzedaży nie ma, to co odda do sieci musi odebrać tym samym licznikiem (na działce). I tu tkwi szczegół. Otóż całe sedno w tym, że jest opcja gdzie nie muszę odbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.07.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Otóż całe sedno w tym, że jest opcja gdzie nie muszę odbierać. Ciekawe jaka skoro mam panele od 5 lat i tej opcji nie znam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.07.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Ciekawe jaka skoro mam panele od 5 lat i tej opcji nie znam? Nie musisz znać. Jest tak (do 50 kW): W zgłoszeniu podajesz, że nie jesteś Prosumentem oraz że wytworzoną energię elektryczna zamierzasz zaoferować - sprzedawcy energii elektrycznej lub - sprzedawcy zobowiązanemu (cokolwiek by to oznaczało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts