Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopot z dachem oraz dociepleniem

Skibek

Recommended Posts

Witam Serdecznie Jestem Marcin i potrzebuję Waszej pomocy.

Otóż odziedziczyłem dom po Rodzicach w którym okazało się że jest źle wykonana wentylacja dachowa.

Dach jest zbudowany starym sposobem pełne deskowanie, papa, i na to blacha. Mam kłopot z poceniem się dachu przy kalenicy od strony bardziej nasłonecznionej. Po ostatnich upałach wełna pomiędzy krokwiami na odcinku około 1.5 metra od kalenicy była cała przemoczona. Dach nie posiada otworów wentylacyjnych wlotowych pomiędzy ociepleniem a deskowaniem a przy kalenicy jest pełne deskowanie oraz w 100 procentach okryte papą bez wentylacji wylotowej. Co w takim razie najlepiej zrobić?? Czy mogę zamontować pomiędzy krokwiami listwy 5 cm do tego przymocować płyty osb i dopiero do tych płyt przymocować wełnę aby pozostawić tą szczelinę pomiędzy deskowaniem a osb dla wentylacji dachu?? Czy pod folią paroizolacyjną mogę montować płyty ze styropianem w środku aby zbytnio nie obniżać poddasza użytkowego?? Co zrobić z tą wentylacją dachową?? Proszę Was o Pomoc ;)

Witam Serdecznie Jestem Marcin i potrzebuję Waszej pomocy.

Otóż odziedziczyłem dom po Rodzicach w którym okazało się że jest źle wykonana wentylacja dachowa.

Dach jest zbudowany starym sposobem pełne deskowanie, papa, i na to blacha. Mam kłopot z poceniem się dachu przy kalenicy od strony bardziej nasłonecznionej. Po ostatnich upałach wełna pomiędzy krokwiami na odcinku około 1.5 metra od kalenicy była cała przemoczona. Dach nie posiada otworów wentylacyjnych wlotowych pomiędzy ociepleniem a deskowaniem a przy kalenicy jest pełne deskowanie oraz w 100 procentach okryte papą bez wentylacji wylotowej. Co w takim razie najlepiej zrobić?? Czy mogę zamontować pomiędzy krokwiami listwy 5 cm do tego przymocować płyty osb i dopiero do tych płyt przymocować wełnę aby pozostawić tą szczelinę pomiędzy deskowaniem a osb dla wentylacji dachu?? Czy pod folią paroizolacyjną mogę montować płyty ze styropianem w środku aby zbytnio nie obniżać poddasza użytkowego?? Co zrobić z tą wentylacją dachową?? Proszę Was o Pomoc ;)

W żadnym wypadku nie układaj osb między krokwiami. Są to płyty o tak dużym oporze dyfuzyjnym że w zasadzie będziesz miał taki sam efekt jak na deskowaniu.

Musisz otworzyć kalenice i zwentylowac. Wykona ci to każdy dekarz. Będzie się to wiązało ze sciągnięciem czesci desek przy kalenicy i dekarz zrobi wentylację w strefie gasiorowej.

Co do zachowania szczeliny wentylowanej to rzeczywiście powinna ona być przy pełnym deskowaniu. Dlatego tez jeżeli juz będziesz wykonywał to od środka to nie stosuj osb a zastosuj np. sznurowanie czyli nabijanie gwoździ do boków krokwi i sznurek po zygzaku albo po prostu w odpowiedniej odległości rozwiń pasy membrany dachowej wysokoparoprzepuszczalnej . Membranę wywiń na boki krokwi i zamocuj tackerem albo po prostu dociśnij jakąś listewką/łatą.

Membrana nie będzie zatrzymywała przenikającej pary wodnej a po wykoaninu przez dekarza wentylacji w strefie gasiora para wodna będzie miała gdzie ujśc na zasadzie różnicy ciśnień.

Daruj sobie stosowanie styropianu pod folią paroizoacyjną . Jest to kolejny materiał o dużym oporze dyfuzyjnym. Wykonaj to wełną np. Superrock

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock