tidia1978 15.07.2019 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Cześć ,ktoś ma ,uzywa,może coś powiedzieć na temat piecyków wolnostojących na pellet,takich do salonu,coś jak koza ale z płaszczem wodnym i z zasobnikiem na pellet.Jak wygląda używalność jego, w salonie ,jak grzeje ,ile zużywa opału ,i czy warto nad tym myśleć,??? Podzielcie się sugestiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.07.2019 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Kotłownia w pokoju to rozwiązanie mało komfortowe.Nie idź tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 16.07.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Dochodzi do tego jeszcze dźwięk spadającego peletu.Ładnie to wygląda ,ale w folderze reklamowym na zdjęciu a po sezonie jak emocje opadną człowiek zada sobie pytanie .Po jaką cholerę ja to zamontowałem:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tidia1978 16.07.2019 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 To w co iść. Zamontowałem kominek wodny z kratki pl.to dopiero jest kotłownia i drewutnia i smród.dzrewo Czerna kupić zrobić wysuszyć a tu kupię pellet i może nie jest super ale lepiej. Nie mogę mieć kotłowni.budynek nie ma i się nie da zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 16.07.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) Kominek z płaszczem wodnym to już w ogóle strzał w kolano.(Brak kontroli nad temp.)Pamiętam jak swego czasu kilka lat temu ten pomysł dosyć mocno forsowali w muratorze.Achów nie było końca również z solarami do wody użytkowej.I gdzie są ci zadowoleni użytkownicy tych pomysłów?Na zdjęciu w salonie ładnie wygląda a w praktyce lipa panie.Taki piecyk na pelet do salonu ma bardzo małą pojemność i uzupełnianie tego jak i czyszczenie będzie bardzo upierdliwe .Nie wiem ile tam grzejesz pomieszczeń ale być może da radę aby uzupełnić ten system grzewczy ,więc czy pomyślałeś o klimie w wersji z kasetą na ścianie albo może sufitowej czy też kanałowej ?Wciskasz guzik nastawiasz temp. i laba. oczywiście latem dodatkowo chłodzenie.PS. nigdy nie pisz ,że się nie da zrobić no chyba ,że w wojsku nie byłeś Zawsze jest jakieś wyjście:) Edytowane 16 Lipca 2019 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tidia1978 16.07.2019 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Byłeś byłeś... Klima myślałem .tylko potrzeba by ogrzać, 6 pomieszczeń. Ogólnie 50m2 i piętro. I tu albo w każdy pokój klima albo coś na wodę i grzejniki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tidia1978 16.07.2019 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Panie a z tą klima to jak z tym prądem ,słono będzie..... Na to też muszę patrzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.07.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 To w co iść. Zamontowałem kominek wodny z kratki pl.to dopiero jest kotłownia i drewutnia i smród.dzrewo Czerna kupić zrobić wysuszyć a tu kupię pellet i może nie jest super ale lepiej. Nie mogę mieć kotłowni.budynek nie ma i się nie da zrobić... ??? Czesc.Panowie jak w tytule,mam nietypową instalacje.tj trochę pokręcone.W instalacji są 2 zrodla ciepla piec na węgiel ze sterownikiem na piecu,oraz kominek będą 2 sterowania niezależne od siebie.i sterowane z dwóch mieszkań.Sterownik z pieca steruje piecem i jedna pompa.Potem jest jescze jedna pompa o wiele dalej.równoległa pompa.i potem są 2 pompy od obiegu c.o kominka .Jak to poskładać .gdzie Dax zawory zwrotne???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 17.07.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Panie a z tą klima to jak z tym prądem ,słono będzie..... Na to też muszę patrzyc Klima to inaczej mówiąc pompa ciepła więc stosunek prądu pobieranego do oddawanego w pomieszczeniu jest 1:2-3 przy farelce czy grzejniku konwektorowym masz 1:1 Mam klimę 3.5kW na salon 40m co prawda jeszcze nie testowałem w sezonie zimowym ,ale z tego co widzę po chłodzeniu to śmieszne kwoty za mc. pracy 6zł zresztą można poczytać wątki na forum ludzi którzy tak grzeją całe domy.Zaproś instalatora od klimy coś doradzi taka wizyta jest za free.Kanałówką można to rozwiązać a jeśli nie ma możliwości w suficie puścić to w styku ściany z sufitem fi 125 leci później zabudowa tego w przekroju kwadratu czy też trójkąta lub jedna kaseta na ścianie ogarnia dwa pomieszczenia jeśli jest dobry układ ścian pomiędzy pomieszczeniami który nie zakłóca mocno przemieszczania się powietrza.W łazience zwykły konwektor lub coś na podczerwień kwarcówka za 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 18.09.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 No to ja się podzielę informacją.U mnie jest Piecyk na pellet Malva 12kw. stoi w kuchni w miejsce starego kopciucha.Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie z braku innej możliwości (brak piwnicy i innego miejsca na montaż).Co mogę powiedzieć,Wentylator jest słyszalny, nie tak strasznie (można zmniejszyć prędkość i wtedy jest cichszy) spadający pellet też słychać,szyba w tym piecu też się brudzi co 2 -3 dni trzeba przemyć.Ja osobiście jestem zadowolony z takiego rozwiązania.Stała temperatura przez całą dobę, a nie jak wcześniej rozpalanie o 16 i grzanie na maksa o 22 26st. a o 7 17 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts