doma_domek 16.07.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Cześć! Stoję przed ważną decyzją odnośnie nowego ogrodzenia.Droga przy której stoi dom jest obecnie remontowana, a ogrodzenie zostało w całości zdemontowane. Ma ono długość 40 m (do tej pory była to podmurówka+metalowe przęsła). W linii ogrodzenia zostały tez wycięte drzewa które również stanowiły element odgradzający od drogi, i zasłaniający (uprzedzając ewentualne pytania - wycinka drzew związana była z inwestycją i niestety nie było innego wyjścia). Muszę podjąć decyzję dotyczącą tego na jakie ogrodzenie się zdecyduję. Do tej pory planowałam standardowe rozwiązanie - murek+panele Wiśniowski z małym rozstawem poszczególnych elementów np. typu MODERN - AW.10.107 + brama przesuwna 5m + bramka. Pojawił się jednak problem polegający na tym, że wielu sąsiadów zdecydowało się na panele dźwiękochłonne (nie znam nazwy producenta, ale linia nazywa się Sound of Silence) - w większości w kolorze białym oraz szarym. Z daleka te ogrodzenia nie wyglądają tak źle, ale z bliska to jest koszmarek.Dodatkowym problemem jest bramka i brama, które wyglądają identycznie jak te panele. Taki typ ogrodzenia zupełnie nie współgra z moją estetyką, a także z elewacją domu (jest na etapie projektu). Co istotne - hałas drogi, może faktycznie być dotkliwy. W ogrodzie zostaną posadzone nowe drzewa wzdłuż ogrodzenia. Czy ktoś z Was budował ogrodzenie dźwiękochłonne, któremu również udało się spełnić funkcję estetyczną? Czy znacie inne rozwiązanie (poza gabionami) które mogą zapewnić komfort dźwiękowy a także w miarę ładnie i nowocześnie wyglądać? dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 16.07.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Kup to samo co sąsiedzi i puść na to roślinność pnącą. Będzie wyglądało dobrze. Nawet jeśli kupisz ładniejszy płot ale będzie inny niż sąsiadów to efekt całości będzie słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doma_domek 16.07.2019 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 To argument, który faktycznie przekonuje mnie do tego rozwiązania, ale szukam nadal innych opcji. Chce mieć pewność, że to będzie dobra decyzja, a obawiam się, że każdego dnia podjeżdżając pod dom będzie mnie to ogrodzenie wkurzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts