elza23 26.10.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Witam,kochani, mam bardzo ważne pytanie. Mamy na oku działkę, ale jest jedno "ale". Działka powstała ze scalenia większego kawałka i podzielenia go na mniejsze działki. No i nie ma jeszcze nowej księgi wieczystej na ten nowopowstały kawałek. Jest akt notarialny, na podstawie którego scaliło i podzieliło między siebie działki kilka osób. A my musimy się określić, czy chcemy tę działkę, czy nie. I to już. A dodam, że nie mamy zbytniego wyboru, w zasadzie żadnego. Przyznam się, że trochę się obawiam, czy kupić działkę bez księgi wieczystej, ale kilka działke z tej puli zostało już sprzedanych. Tylko nie wiem, czy tak można? Może ktoś z Was był w takiej sytuacji, lub słyszał o czymś takim? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje, bo jestem w ogromnej kropce. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 26.10.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Ja kupowałem działkę bezpośrednio po wydzieleniu jej geodezyjnie z większej całości. Siłą rzeczy nie miała księgi wieczystej. Notariusz obejrzał dokumenty podziału, dość dokładnie opisał sytuację w akcie i bezpośrednio po akcie wystąpił o założenie księgi wieczystej dla naszej działki - trochę to kosztowało, ale żadnych problemów nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.10.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 O strony prawnej nie ma w zasadzie przeszkód żeby kupić. Rozumiem, że w akcie notarialnym, o którym wspominasz jest wyraźnie napisane:1) że Twój sprzedający bezwarunkowo otrzymał na wyłączną własność działkę, która Cię interesuje;2) że strony wnoszą o założenie KW m.in. dla "Twojej" działki.Na wszelki wypadek pokaż wcześniej papiery notariuszowi, żeby zobaczył czy nie ma w nich min. Brak KW oznacza trochę większe ryzyko kupującego, że sprzedający sprzedał już komuś działkę zanim sprzeda ją Tobie. Więc trzeba wierzyć, że sprzedający jest w miarę uczciwy. Ale nawet jak jest KW, nigdy nie masz 100% gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.10.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 jedyny problem jaki może cie dotknąć to brak możliwości wzięcia od razu kredytu pod hipotekę, spisując akt notarialny wystarczy jednocześnie wystapić o urządzenie księgi wieczystej dla tej działki i sprawa załatwiona, my z żoną czekaliśmy na nowa księgę wieczystą ok. 8 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.10.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Oo a ja miałem nową książkę w dwa tygodnie w Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elza23 26.10.2004 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Miło, jak ktoś "wyciąga rękę" i odpowiada, bo to dla mnie bardzo ważne. No więc mam coraz większą chęć na zakup tej działki. Trochę dzięki Waszym postom i po rozmowie ze znajomym radcą prawnym. Mam nadzieję, że wszstko ułoży się pomyślnie.Pozdrawiam i życzę miłego dnia,Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.10.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Niestety tu na wszystko się czeka miesiącami, dobrze że na początku nie była potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacynka 04.11.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 O strony prawnej nie ma w zasadzie przeszkód żeby kupić. Rozumiem, że w akcie notarialnym, o którym wspominasz jest wyraźnie napisane: 1) że Twój sprzedający bezwarunkowo otrzymał na wyłączną własność działkę, która Cię interesuje; 2) że strony wnoszą o założenie KW m.in. dla "Twojej" działki. Na wszelki wypadek pokaż wcześniej papiery notariuszowi, żeby zobaczył czy nie ma w nich min. Brak KW oznacza trochę większe ryzyko kupującego, że sprzedający sprzedał już komuś działkę zanim sprzeda ją Tobie. Więc trzeba wierzyć, że sprzedający jest w miarę uczciwy. Ale nawet jak jest KW, nigdy nie masz 100% gwarancji. A czy jest jakis sposób na sprawdzenie, czy dana działka nie została wczesniej sprzedana innej osobie? Gdzie to sprawdzić? Czy oprócz tego istnieją jeszcze inne pułapki przy kupnie działki bez załozonej KW? Ponawiam temat, ponieważ mamy całkiem fajną działkę na oku i niestety nie ma dla niej założonej KW. Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.11.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Pomocniczo można sprawdzić w ewidencji gruntów i zrobić wywiad u sąsiadów. Jeśli miałbym wątpliwości, podpisałbym umowę z zatrzymaniem więszkości zapłaty do chwili założenia KW i wpisania mnie do niej jako właściciela. Jeśli z kolei sprzedawca będzie się bał (mimo rygoru ekzekucji i innych szykan w akcie notarialnym), można się umówić, że kasa zostaje na przechwaniu na koncie notariusza, który wypłaci sprzedawcy jak tylko pojawią się "czyste" papiery z KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 04.11.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Mozna zalozyc rachunek w banku, wpacic pieniadze i nadac sprzedajacemu nieodwoalne prawo do wyplaty po przedstawieniu scisle okreslonych dokumentow w okresie ???. Dokumenty to: -akt notarialny-czysta KW z Twoim nazwiskiem.Dla Ciebie rachunek bedzie zablokowany na okres ??? Niestety czesto jednak banki nie chca jednak tego robic dla malutkich i trzeba nieco poszukac. Nie jest to oczywiscie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.11.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 sidney zależy gdzie i na co, bo akurat nową księgę mieliśmy z jekie 2 tygodnie od zakupu działki. Dobrze działało sprzężenie kancelaria notarialna - sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacynka 04.11.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Wielkie dzięki, pojutrze rozmowy z właścicielką gruntu.PzdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 06.11.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Jaki jest koszt założenia nowej księgi wieczystej, zamierzamy z mężem kupic działkę 20a . Jest to działka wydzielona z jednej większej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 06.11.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Z tego co się orientuję, to konieczne sa następujące opłaty: 1) wypis z rejestru gruntów - 5,-zł opłata skarbowa + 12,- opłata nie wiem jaka2) geodeta, który zrobi podkładkę przewłaszczeniową, zależy jak wytargujecie, ale chyba jakieś 200,-zł trzeba liczyć.3) opłata sądowa w KW - wpis stały w wys. 30,-zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 06.11.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Witam, wskazuję że istnieje możliwość dopisania kupionej działki do księgi wieczystej, którą posiadamy. Jeżeli mamy naprzyklad działkę i to możemy przy kupnie nowej dzialki nawet w innym miejscowowości dopisanie nowy zakup do starej księgi wieczystej. Wtedy tylko dokonujemy wpis do księgi wieczystej o zakupionej działce z danymi z ewidencji. O fakcie takim trzeba poinformować notariusza, który z urzedu dokonuje wpisu do księgi wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 08.11.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam Niestety nie jestem posiadaczem żadnej księgi wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts