Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda wypływa po zamknięciu zaworów

Speyson

Recommended Posts

Witam,

przy zakładaniu zaworów kulowych ciepłej i zimnej wody w kuchni napotkałem następujący problem: woda z rurek wypływa mimo zakręcenia zaworów w całym mieszkaniu. Po odcięciu głównych zaworów (w łazience) odkręciłem krany w całym mieszkaniu i zostawiłem, aby woda pozostała w rurach wyciekła. Następnie, po odkręceniu wężyków baterii w kuchni, pod które chcę zamontować zawory, "wypompowałem" za pomocą wężyka wodę pozostałą w rurach. Mimo to woda wciąż dość szybko podchodzi i wypływa z zaworów i nie da się porządnie osuszyć i uszczelnić gwintów oraz zaworów przy montażu. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi...Akurat pasty oraz konopnych blond włosów nie żałowałem, tylko trochę obawiam się jakości takiego połączenia na szybko i na mokro. Zawór dokręcałem ręką, pakuł było w nadmiarze i większość obracała się razem z nakręcaniem zaworu.

Przy okazji drugie pytanie: czy wężyki nie są zbyt mocno zgięte przy łączeniu?IMG_20190717_224747.jpg

Nie. Są normalnie.

Jak konopie się ślizga to można przed owinięciem gwint nieco poskrobać, pokaleczyć/zszorstkować kawałkiem brzeszczota (bo twardy i z ząbkami).

Konopie jak dostanie nieco wody to doszczelni złącze.

Woda tu nie przeszkadza.

Często zamiast pasty moczyło się to i skręcało.

Nie było nieszczelności.

Adam M.