Ifarrg 17.07.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 No, u siebie już mam pompę, a teraz czas założyć u mamy. Początkowo byłem sceptyczny, bo to starszy budynek i instalacja na rurach stalowych (żeliwnych?) z żeliwnymi grzejnikami na dole (w małej części podłogówka) oraz nową instalacją na pexach na górze. Dom w miarę ocieplony - 25 cm w dachu, 10 cm na zewnątrz (może być więcej, bo na razie jest 5, a ma być 10) podwójny pustak żuzlobetonowy z pustką powietrza 5 cm.... Szału nie ma, ale nie jest też źle. Teraz ogrzewa to śmieciuch z górnym zasypem, ok 3 tony na rok. Można pelet, ale mama wolałaby bezobsługowo i ja zresztą też. No i teraz pytanie zasadnicze - jakie grzejniki wybrać? Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że FK 33 jest trzypłytowy i ma 3 radiatory, a fk 22 dwupłytowy i dwa radiatory. Czy jest sens brać te potrójne? Czy macie jakieś inne typy grzejników sprawdzonych przy pompie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.07.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 No, u siebie już mam pompę, a teraz czas założyć u mamy. Początkowo byłem sceptyczny, bo to starszy budynek i instalacja na rurach stalowych (żeliwnych?) z żeliwnymi grzejnikami na dole (w małej części podłogówka) oraz nową instalacją na pexach na górze. Dom w miarę ocieplony - 25 cm w dachu, 10 cm na zewnątrz (może być więcej, bo na razie jest 5, a ma być 10) podwójny pustak żuzlobetonowy z pustką powietrza 5 cm.... Szału nie ma, ale nie jest też źle. Teraz ogrzewa to śmieciuch z górnym zasypem, ok 3 tony na rok. Można pelet, ale mama wolałaby bezobsługowo i ja zresztą też. No i teraz pytanie zasadnicze - jakie grzejniki wybrać? Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że FK 33 jest trzypłytowy i ma 3 radiatory, a fk 22 dwupłytowy i dwa radiatory. Czy jest sens brać te potrójne? Czy macie jakieś inne typy grzejników sprawdzonych przy pompie ciepła? Witaj, a czy pompę ciepła już masz? Bo z Twojego posta wynika, że dopiero planujesz całą inwestycje Jeśli tak, to może by warto było pomyśleć o ogrzewaniu podłogowym? Większy komfort i system dedykowany pod ogrzewanie niskotemperaturowe czyli pompę ciepła. Może będziesz chętny zapoznać się z pompami ciepła od Viessmann. Jeśli jednak obstajesz przy tych grzejnikach - te również mamy w ofercie, a nasi specjaliści skonfigurują z pewnością kompletny system. Zapraszam na oficjalną stronę Viessmann Zachęcam do kontaktu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.07.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że ; FK 33 jest trzy-płytowy i ma 3 radiatory, FK 22 - dwu-płytowy i dwa radiatory. Czy jest sens brać te potrójne? Grzejniki Kermi należą do jednych z najlepszych, Należy dobrać tak grzejniki aby; - ich moc cieplna przy zasilaniu 45 C/ 35 C - była równa lub większa ..... niż moc cieplna budynku dla Tz= - 20 C, - zład wodny w układzie musi być odpowiedni ; ........- w podłogówce jest ok.200 l do 300 l wody, ........- dlatego przy grzejnikach, większość ma bufor 200 l do 300 l, ........- poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii -Dużą moc cieplną mają klimakonwektory ; ......- ale są stosunkowo drogie, ......- można nimi chłodzić Edytowane 17 Lipca 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.07.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam,ja jestem zwolennikiem grzejników 3 płytowych-zawsze można mieć większą moc z tego samego rozmiaru , tylko przy niższej Tzas ( a o to tu chodzi).Co do producenta-trzeba poczytać (choć muszę przyznać , że od 11 lat użytkuję najtańsze jakie znalazłem krajowe Diamondy- i nic się złego nie dzieje, nawet plamki nie było czy odprysku).Zwracałbym uwagę na gruność blachy- aby na „wagę papierową” nie trafićPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 18.07.2019 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedzi. Bobrow, bo ty jesteś praktykiem - jakie ty masz długości tych grzejników? Bo jak sobie wrzuciłem budynek do Audytora OZC, to np wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 1000W, Ustawiam parametr zasilania 45 stopni, a ten mi podaje grzejniki 60x300 cm... Kalkulator purmo jest już bardziej wyrozumiały i podaje 60x160 cm... No i teraz do Ciebie, jako do praktyka chciałbym zadać pytanie - jak to właściwie jest? Masz trzymetrowe grzejniki w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.07.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) Dla pomieszczenia o stratach ciepła 1000W przy parametrach 45/35/20 powinien być grzejnik np. dwupłytowy na 2m (Purmo CV 22-60x2000) Edytowane 18 Lipca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.07.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedzi. Bobrow, bo ty jesteś praktykiem - jakie ty masz długości tych grzejników? Bo jak sobie wrzuciłem budynek do Audytora OZC, to np wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 1000W, Ustawiam parametr zasilania 45 stopni, a ten mi podaje grzejniki 60x300 cm... Kalkulator purmo jest już bardziej wyrozumiały i podaje 60x160 cm... No i teraz do Ciebie, jako do praktyka chciałbym zadać pytanie - jak to właściwie jest? Masz trzymetrowe grzejniki w domu? Hej , nie -nie mam trzy metrowych grzejników.Dwa największe grzejniki to 1600x600x22 -w salonie. Ogólnie kiedy budowałem dom 11 lat temu ,grzejniki były szacowane na ok 50st -bardziej niestety na "oko" , ale w 90% trafiłem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2019 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Myślałeś o konwekcji wymuszonej?https://instalreporter.pl/ogolna/grzejniki-konwektorowe-w-wodnych-systemach-c-o/ Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.07.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 A kogo pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Ifarrg Wychodzą mu grzejniki 3mb a z wentylatorem nie było by 1,5mb przy niskim zasilaniu PC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 19.07.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Tu i na kolejnej stronie jest mój przepis na wentylatorki do kaloryferów. Koszt wykonania ok. 50-60 zeta za zestaw. U mnie takie zestawy są na wszystkich kaloryferach, rok temu przesiadłem się z kopciucha na PC, kaloryfery zostały stare, temperatura w obiegu grzewczym w minionym sezonie nie przekroczyła 35 stopni.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEPŁA-i-grzejniki-zużycie-energii/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.07.2019 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Tak, widziałem patent z wentylatorkami i nawet myślałem, żeby kupić takie grzejniki , jakaś firma Jaga chyba sprzedaje takie już zintegrowane, a na allegro widziałem możliwe do dokupienia. Ogólnie wiem, jak działa grzejnik wysokotemperaturowy i co to jest konwekcja. To wszystko da się zrobić czy założyć większym lub mniejszym kosztem, tylko zachodzi pytanie, czy będzie potrzeba... Wiecie, jak ja się budować zacząłem w 2013 roku, to pompy widziałem tylko w gazetach, nikt tego w mojej gminie chyba nie miał (a przynajmniej ja nie znałem nikogo kto by kogoś znał.albo znał kogoś, kto znał kogoś...) a ja sam miałem w planach ekogroszek. Potem padło na pompę, a tych, co mi mówili, że to nie da rady, żebym postawił filar na wszelki wypadek, żebym nie kombinował, było 95%... Ale byli też tacy, którzy nie wierzyli w to, ale mówili, że jak to wyjdzie, to będzie mi każdy zazdrościł. Czy zazdrości każdy to nie wiem, ale wiem, że ci , co nie wierzyli , teraz plują sobie w brodę, bo nie dość, że bezobsługowo, to jeszcze taniej. Piszę to wszystko dlatego, że dzięki temu forum kiedyś podjąłem odpowiednie decyzje, bazując na doświadczeniach innych, a teraz chciałbym podjąć kolejną decyzję słuszną. Audytor OZC chyba niedoszacowuje temperatur grzejników, które mają wprowadzone dwie wartości ogrzewania , dlatego wychodzą takie dłużyce po 3m... Dlatego byłem i jestem Ciekaw jakie macie grzejniki przy jakim metrażu i jakich temperaturach zasilania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.07.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Dlatego byłem i jestem Ciekaw jakie macie grzejniki, przy jakim metrażu i jakich temperaturach zasilania... Zrób profesjonalne OZC budynku, a będziesz miał ; - moc cieplną każdego pomieszczenia, - audytor dobierze moce grzejników i ich wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 "nikt tego w mojej gminie chyba nie miał (a przynajmniej ja nie znałem nikogo kto by kogoś znał.albo znał kogoś, kto znał kogoś...)" Taka gmina...A lodówkę tam jaką widzieli?- Bo to pompa ciepła jest!No, akurat do pompowania ciepła z żarcia za okno, ale - pompa!Czego teraz w szkołach uczą?... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.07.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Witam, Przy zastosowaniu pompy ciepła współpracującej z instalacją grzejnikową najbardziej korzystne jest aby instalacja pracowała na niższych parametrach temperatury zasilania oraz powrotu. W związku z tym grzejniki pracujące przy niższych parametrach wymagają większej powierzchni wymiany ciepła, co może wiązać się z zastosowaniem dłuższego grzejnika lub w przypadku grzejników płytowych większą ilością płyt grzewczych. Optymalne parametry pracy pompy ciepła z grzejnikami to 50/40 C Prawidłowy dobór typu grzejników warto skonsultować z projektantem instalacji grzewczych lub z instalatorem pompy ciepła. Czy zastanawiał się już Pan nad wyborem Pompy ciepła? Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts