Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór grzejników do pompy ciepła

Ifarrg

Recommended Posts

No, u siebie już mam pompę, a teraz czas założyć u mamy. Początkowo byłem sceptyczny, bo to starszy budynek i instalacja na rurach stalowych (żeliwnych?) z żeliwnymi grzejnikami na dole (w małej części podłogówka) oraz nową instalacją na pexach na górze. Dom w miarę ocieplony - 25 cm w dachu, 10 cm na zewnątrz (może być więcej, bo na razie jest 5, a ma być 10) podwójny pustak żuzlobetonowy z pustką powietrza 5 cm.... Szału nie ma, ale nie jest też źle. Teraz ogrzewa to śmieciuch z górnym zasypem, ok 3 tony na rok. Można pelet, ale mama wolałaby bezobsługowo i ja zresztą też.

No i teraz pytanie zasadnicze - jakie grzejniki wybrać? Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że FK 33 jest trzypłytowy i ma 3 radiatory, a fk 22 dwupłytowy i dwa radiatory. Czy jest sens brać te potrójne?

Czy macie jakieś inne typy grzejników sprawdzonych przy pompie ciepła?

No, u siebie już mam pompę, a teraz czas założyć u mamy. Początkowo byłem sceptyczny, bo to starszy budynek i instalacja na rurach stalowych (żeliwnych?) z żeliwnymi grzejnikami na dole (w małej części podłogówka) oraz nową instalacją na pexach na górze. Dom w miarę ocieplony - 25 cm w dachu, 10 cm na zewnątrz (może być więcej, bo na razie jest 5, a ma być 10) podwójny pustak żuzlobetonowy z pustką powietrza 5 cm.... Szału nie ma, ale nie jest też źle. Teraz ogrzewa to śmieciuch z górnym zasypem, ok 3 tony na rok. Można pelet, ale mama wolałaby bezobsługowo i ja zresztą też.

No i teraz pytanie zasadnicze - jakie grzejniki wybrać? Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że FK 33 jest trzypłytowy i ma 3 radiatory, a fk 22 dwupłytowy i dwa radiatory. Czy jest sens brać te potrójne?

Czy macie jakieś inne typy grzejników sprawdzonych przy pompie ciepła?

Witaj, a czy pompę ciepła już masz? Bo z Twojego posta wynika, że dopiero planujesz całą inwestycje :) Jeśli tak, to może by warto było pomyśleć o ogrzewaniu podłogowym? Większy komfort i system dedykowany pod ogrzewanie niskotemperaturowe czyli pompę ciepła.

Może będziesz chętny zapoznać się z pompami ciepła od Viessmann. Jeśli jednak obstajesz przy tych grzejnikach - te również mamy w ofercie, a nasi specjaliści skonfigurują z pewnością kompletny system. Zapraszam na oficjalną stronę Viessmann

Zachęcam do kontaktu!

Myślę nad Kermi X2 FK022 lub FK033 - one róznią się tym, że ;

FK 33 jest trzy-płytowy i ma 3 radiatory,

FK 22 - dwu-płytowy i dwa radiatory.

Czy jest sens brać te potrójne?

Grzejniki Kermi należą do jednych z najlepszych,

Należy dobrać tak grzejniki aby;

- ich moc cieplna przy zasilaniu 45 C/ 35 C - była równa lub większa

..... niż moc cieplna budynku dla Tz= - 20 C,

- zład wodny w układzie musi być odpowiedni ;

........- w podłogówce jest ok.200 l do 300 l wody,

........- dlatego przy grzejnikach, większość ma bufor 200 l do 300 l,

........- poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii

-Dużą moc cieplną mają klimakonwektory ;

......- ale są stosunkowo drogie,

......- można nimi chłodzić

Edytowane przez Andrzej5101

Witam,

ja jestem zwolennikiem grzejników 3 płytowych-zawsze można mieć większą moc z tego samego rozmiaru , tylko przy niższej Tzas ( a o to tu chodzi).

Co do producenta-trzeba poczytać (choć muszę przyznać , że od 11 lat użytkuję najtańsze jakie znalazłem krajowe Diamondy- i nic się złego nie dzieje, nawet plamki nie było czy odprysku).

Zwracałbym uwagę na gruność blachy- aby na „wagę papierową” nie trafić

Pzdr

Dzięki za odpowiedzi.

Bobrow, bo ty jesteś praktykiem - jakie ty masz długości tych grzejników? Bo jak sobie wrzuciłem budynek do Audytora OZC, to np wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 1000W, Ustawiam parametr zasilania 45 stopni, a ten mi podaje grzejniki 60x300 cm... Kalkulator purmo jest już bardziej wyrozumiały i podaje 60x160 cm... No i teraz do Ciebie, jako do praktyka chciałbym zadać pytanie - jak to właściwie jest? Masz trzymetrowe grzejniki w domu?

Dzięki za odpowiedzi.

Bobrow, bo ty jesteś praktykiem - jakie ty masz długości tych grzejników? Bo jak sobie wrzuciłem budynek do Audytora OZC, to np wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 1000W, Ustawiam parametr zasilania 45 stopni, a ten mi podaje grzejniki 60x300 cm... Kalkulator purmo jest już bardziej wyrozumiały i podaje 60x160 cm... No i teraz do Ciebie, jako do praktyka chciałbym zadać pytanie - jak to właściwie jest? Masz trzymetrowe grzejniki w domu?

Hej ,

nie -nie mam trzy metrowych grzejników.Dwa największe grzejniki to 1600x600x22 -w salonie.

Ogólnie kiedy budowałem dom 11 lat temu ,grzejniki były szacowane na ok 50st -bardziej niestety na "oko" , ale w 90% trafiłem.

Pzdr

Tu i na kolejnej stronie jest mój przepis na wentylatorki do kaloryferów. Koszt wykonania ok. 50-60 zeta za zestaw. U mnie takie zestawy są na wszystkich kaloryferach, rok temu przesiadłem się z kopciucha na PC, kaloryfery zostały stare, temperatura w obiegu grzewczym w minionym sezonie nie przekroczyła 35 stopni.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEPŁA-i-grzejniki-zużycie-energii/page2

Tak, widziałem patent z wentylatorkami i nawet myślałem, żeby kupić takie grzejniki , jakaś firma Jaga chyba sprzedaje takie już zintegrowane, a na allegro widziałem możliwe do dokupienia. Ogólnie wiem, jak działa grzejnik wysokotemperaturowy i co to jest konwekcja. To wszystko da się zrobić czy założyć większym lub mniejszym kosztem, tylko zachodzi pytanie, czy będzie potrzeba...

Wiecie, jak ja się budować zacząłem w 2013 roku, to pompy widziałem tylko w gazetach, nikt tego w mojej gminie chyba nie miał (a przynajmniej ja nie znałem nikogo kto by kogoś znał.albo znał kogoś, kto znał kogoś...) a ja sam miałem w planach ekogroszek. Potem padło na pompę, a tych, co mi mówili, że to nie da rady, żebym postawił filar na wszelki wypadek, żebym nie kombinował, było 95%... Ale byli też tacy, którzy nie wierzyli w to, ale mówili, że jak to wyjdzie, to będzie mi każdy zazdrościł. Czy zazdrości każdy to nie wiem, ale wiem, że ci , co nie wierzyli , teraz plują sobie w brodę, bo nie dość, że bezobsługowo, to jeszcze taniej.

Piszę to wszystko dlatego, że dzięki temu forum kiedyś podjąłem odpowiednie decyzje, bazując na doświadczeniach innych, a teraz chciałbym podjąć kolejną decyzję słuszną.

Audytor OZC chyba niedoszacowuje temperatur grzejników, które mają wprowadzone dwie wartości ogrzewania , dlatego wychodzą takie dłużyce po 3m... Dlatego byłem i jestem Ciekaw jakie macie grzejniki przy jakim metrażu i jakich temperaturach zasilania...

"nikt tego w mojej gminie chyba nie miał (a przynajmniej ja nie znałem nikogo kto by kogoś znał.albo znał kogoś, kto znał kogoś...)"

Taka gmina...

A lodówkę tam jaką widzieli?

- Bo to pompa ciepła jest!

No, akurat do pompowania ciepła z żarcia za okno, ale - pompa!

Czego teraz w szkołach uczą?...

Adam M.

• 2 weeks później...

Witam,

Przy zastosowaniu pompy ciepła współpracującej z instalacją grzejnikową najbardziej korzystne jest aby instalacja pracowała na niższych parametrach temperatury zasilania oraz powrotu. W związku z tym grzejniki pracujące przy niższych parametrach wymagają większej powierzchni wymiany ciepła, co może wiązać się z zastosowaniem dłuższego grzejnika lub w przypadku grzejników płytowych większą ilością płyt grzewczych. Optymalne parametry pracy pompy ciepła z grzejnikami to 50/40 C Prawidłowy dobór typu grzejników warto skonsultować z projektantem instalacji grzewczych lub z instalatorem pompy ciepła. Czy zastanawiał się już Pan nad wyborem Pompy ciepła?

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus