aleksssandra 17.07.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) Dzień dobry! W projekcie domu mam zaprojektowany taras, który częściowo znajduje się nad garażem, a częściowo nad tarasem na parterze... Odwodnienie zaprojektowano jako zewnętrzne, woda ma spływać z tarasu do rynny. Niestety na obwodzie całego tarasu została zaprojektowana belka, która tworzy próg uniemożliwiający odpływ wody z paroizolacji (aktualnie w czasie deszczu też robi się basen). Strop został wykonany bez spadków, czy w takim przypadku jest w ogóle sens wykonywania warstwy spadkowej na stropie? Czy wystarczającym rozwiązaniem będzie uzyskanie spadku dopiero na warstwie temoizolacji? Edytowane 18 Lipca 2019 przez aleksssandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 29.07.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Dzień dobry! W projekcie domu mam zaprojektowany taras, który częściowo znajduje się nad garażem, a częściowo nad tarasem na parterze... Odwodnienie zaprojektowano jako zewnętrzne, woda ma spływać z tarasu do rynny. Niestety na obwodzie całego tarasu została zaprojektowana belka, która tworzy próg uniemożliwiający odpływ wody z paroizolacji (aktualnie w czasie deszczu też robi się basen). Strop został wykonany bez spadków, czy w takim przypadku jest w ogóle sens wykonywania warstwy spadkowej na stropie? Czy wystarczającym rozwiązaniem będzie uzyskanie spadku dopiero na warstwie temoizolacji? Z czego jest ta belka? Wydaje sie byc zasadnym zrobienie spadku w warstwie izolacji, zalezy jak bedzie wykanczany ten taras oraz czy jest miejsce pod drzwiami na te spadki... zreszta na wylewke pewnie i tak miejsca nie ma. Ja bede robil u siebie tak wlasnie nawet nie majac belki. Obecnosc belki ulatwia w pewnym sensie obrobki krawedzi. Czyli ba betonie plyty tarasu spadek/ocieplenie z XPS, obrobka i rynna i na to warstwa izolacji z membrany EPDM, a na to taras wentylowany z plytek na podkladkach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts