Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
NIe wiem czy już podjąłeś decyzję ale ja bym nie kupował. Sam kupiłem Porotherm kl.15 za 6,70zł pierwsza partia przyjechała super czerwona, aż ładnie to wyglądało, ale kolejna to już jakieś takie blade i białe, które z czasem zaczęły czernie po wymurowaniu. Pojechałem do hurtowni na rozmowe i kolejne transporty już były ok. Ale gdybym miał drugi raz podejmowac decyzję wziąłbym Termoton. Widziałem 2 budowy w mojej okolicy tym materiałem i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy pomiędzy moim porothermem. Sąsiedzie też nie narzekali....chyba że przy tynkach wyjdą nierówności ale to chyba nie wina materiału będzie.

II gatunek, czyli towar, który nie spełnia norm jakościowych producenta. Czyli przy pustakach może to być bardziej niż zwykle nie trzymanie wymiarów - czyli ściany będą bardziej krzywe, pójdzie więcej zaprawy, żeby to wyrównać, czyli większe mostki termiczne, albo więcej tynku, żeby wyrównać w pionie. Może też być bardziej kruchy - więcej odpadów. Koniec końców nie opłaci się. Jeśli to na ściany swojego domu, to bym nie kombinował, jeśli na jakąś szopę to czemu nie :-)

Też tak może być, zwłaszcza, że ceramika krucha, a w Polsce jest jeszcze trochę dziurawych dróg. Mnie koniec końców wykonawca namówił na zmianę z Porothermu na Ytong. Przyjechało do mnie już koło 18 palet i póki co to tylko pojedyncze sztuki były połamane.

Kwestia ceny: Porotherm za sztukę czy za m2 wychodzi taniej od Ytonga. Leczy, gdy doliczymy koszty zaprawy (w Porothermie dużo więcej pójdzie, sporo wpadnie w te dziurki, itp.), szacuje, że w ceramice byłoby więcej odpadów, to finalna kwota powinna wyjść podobnie.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...