Puhacz 18.07.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Cześć! Potrzebuję zrobić jeden schodek w ogrodzie który będzie osadzony w ziemi. Schodek drewniany bo tylko taki pasuje...Mam na to dwie kantówki (10x10 oraz 14x14 cm). Zagruntowałem je solidnie drewnochronem, dzisiaj jeszcze machnę lakierobejcą.I teraz jak je osadzić w ziemi:1. bezpośrednio w ziemi, co by dwa boki kantówki mające styczność z wilgotną ziemią miały odcięty dostęp do tlenuczy2. zrobić jakąś lekką podsypkę (poziomą i pionową) ze żwirku co by kantówki mogły od czasu do czasu wyschnąć lecz te boki miały odstęp do tlenu? Które z w/w propozycji zagwarantuje dłuższy żywot tego schodka?Jeśli jako tako wytrzymają np. 10 lat to będę szczęśliwy, jeśli 5 to też będę zadowolony... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puhacz 22.07.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Hm, nie wiem czy zły dział czy nikt nie wie?Zatem zrobię z podsypką żwirkową. Dodatkowym atutem będzie fakt że woda będzie się drenować w żwirku a w dolnej kantówce zrobię dziurkę z rurką (fi 12) do odprowadzenia wody na schodek poniżej (już betonowy więc temu nie zaszkodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 22.07.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Daj podsypkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 22.07.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 I nie rób dziurek. Załatw to wyprofilowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puhacz 23.07.2019 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Hej, dzięki za odp, ale właśnie już wykonałem, wraz z rureczką w dolnej kantówce. Profil też jest zrobiony aby woda spływała w sposób kontrolowany wprost do czyszczaka Zdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts