Stermaj 21.07.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Jak ubiorę walonki, uszankę i kufajkę to czuję się komfortowo nawet przy 0*C, ale temat nie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 01.08.2019 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Dalej się nikt nie wypowiedział konkretnie czyli takie grzanie jest bez sensu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.08.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Dalej się nikt nie wypowiedział konkretnie czyli takie grzanie jest bez sensu;) To, czy jest sens, czy nie zależy nie tylko od tego, czy kable, czy rury zalane w betonie (podłogówka) a od tego jak jest dom ocieplony i ile potrzebuje energii do ogrzania. Na przełomie 2017/2018 r. testowałem elektryczny wodny piec Kospel w starym domu z lat 30-tych ubiegłego wieku i po 2 miesiącach zrezygnowałem, bo nie wyrobił bym finansowo. W domu energooszczędnym (cokolwiek by to oznaczało) może to mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 02.08.2019 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Plan był żeby taki piec elektryczny połączyć z wodną podłogówką w wylewce zaś na piętrze podłogowe ogrzewanie w suchej zabudowie. Dom ma być energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.08.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Plan był żeby taki piec elektryczny połączyć z wodną podłogówką w wylewce zaś na piętrze podłogowe ogrzewanie w suchej zabudowie. Dom ma być energooszczędny. Nowy dom? Jeśli tak, to zapomnij o grzaniu prądem. Chyba że pv z 7kWp na dach wrzucisz. Daj pompę pw, najlepiej gaz. Teraz opłata od mocy, podwyżki prądu, plus inne bąbelki. Napisz, co masz. Na razie, to nic nie wiadomo o Twoim domku. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 03.08.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Będę dopiero budował. Dom szkieletowy ok 100 m2. Myślę nad pv około 7 kw na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.08.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Każdy robi jak uważa do takiego domku jak masz możliwość to gaz. Nie wiadomo co będzie za X lat każdy nośnik energi drozeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.08.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 No niby tak, ale jeśli 2KW podasz farelką, grzejnikiem czy podłogą, to masz 3 różnie odczuwalne temperatury, więc tu nie zgadzam się z opiniami niektórych "2KW to 2KW nieważne jak podasz" To już kwestia wiary nie fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Będę dopiero budował. Dom szkieletowy ok 100 m2. Myślę nad pv około 7 kw na dachu. Jak już napisałem: W domu energooszczędnym (cokolwiek by to oznaczało) może to mieć sens. zwłaszcza przy PV. 7 kW z PV być może ma szansę zapewnić Ci wystarczającą ilość energii elektrycznej do ogrzania domu ("czystym prądem 1=1). Może zabraknąć na ciepłą wodę. Jak mimo to zabraknie, masz w rezerwie kilka innych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.08.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witam, nigdzie nie mogę znaleźć informacji od osób użytkujących kocioł elektryczny do ogrzewania podłogowego domu, jakie mają zużycie energii. Wiem, że ogrzewanie prądem jest 1 : 1 . Ale jak to się ma do ogrzewania podłogowego wodnego , zasilanego niższą temperaturą. Tylko proszę nie pisać, że drogo itd. Zależy mi na opinii osób mających taki system. Pozdrawiam Witam, Ogrzewanie budynku za pomocą czystej energii elektrycznej jest znacznie droższe niż przy zastosowaniu pompy ciepła, która to częściowo zasilana jest energią elektryczną oraz bezpłatną energią pobieraną bezpośrednio z powietrza w jej otoczeniu. Dzięki wysokiemu współczynnikowi COP, pompa ciepła pobiera jedynie niewielką ilość energii elektrycznej do napędu sprężarki. W Pana przypadku warto zastanowić się nad zastosowaniem powietrznej pompy ciepła o małej mocy. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus w której znajdują się powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. Posiadają one jeden z najwyższych współczynników COP na rynku oraz cechują się solidnym wykonaniem. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts