majkel84 19.07.2019 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Hej, Jakie stawki Wam brygady liczą za gipsowanie, gładziowanie ścian? Powierzchnia ścian i sufitów jest normalnie liczona bez odejmowania otworów drzwiowych i okiennych mniejszych niż 3m2? Pytam, bo mam zagadkę - robiłem gładzie gipsowe w używanym już domu (gładzie były, ale wymagały odnowienia, tj. nie były zbyt równe, co mi się wydawało nieestetyczne). Ekipa robiła u mnie gruntowanie, gładzie, drugie gruntowanie i malowanie. W jednym z pomieszczeń także zdzieranie starej farby przed całą imprezą (to doszło dodatkowo). w czasie roboty niestety musiałem ich prosić o drobne poprawki, a mimo to wychodząc z pomieszczeń nie montowali spowrotem np. gniazdek, żyrandoli czy listew przypodłogowych. obiecanych "gratisów" ( ostatecznie większości nie zrobili) mimo to na koniec roboty dorzucili mi jeszcze +20% pierwotnie uzgodnionej ceny za to co doszło, mimo że odeszło jedno z sześciu pomieszczeń do roboty (-13% metrażu) Faktury na materiał wzięli "na znajomą firmę", więc mi ich nie refakturują. Doliczyli mi oddzielnie m.in. za "zatapianie narożników" (mimo że powierzchnię ścian liczyli bez otworów,a to właśnie w tych otworach są przecież te narożniki). Doliczyli mi dodatkowo m.in. za drugie gruntowanie, po gipsie, bo rzekomo ściany tak mocno wchłaniały" Ekipa prezentuje ceny z wyższej półki (oczywiście ustnie twierdzi że ceny są super niskie), to mi pierwotnie nie przeszkadzało, bo oferowali wiele "gratisów" (większości ostatecznie nie zrobili). Zatem powstałą spora rozbieżność między obliczeniami ekipy do rachunku, a moimi (weryfikacyjnymi) to ponad 25%. Niestety nie uzgodniliśmy wcześniej sposobu obliczeń i teraz mam zagadkę co do standardów stosowanych w branży. Niestety nie mogę z ekipą dojść do porozumienia i proszę o porady, rozsądzenie, bo nie wiem czy teraz takie standardy w branży się porobiły, czy może ja jestem jakoś zbytnio czepialski? Stawki na fakturze (miasto ponad 300k mieszkańców): Zabezpieczenie podłóg i szaf folią (1zł/m2)Montaż narożników (6 zł/m - liczone od ilości sprzedanych narożników, nie od długości miejsc gdzie były montowane)Gładze gipsowe gr. 3mm dwuwarstwowe - (23zł/m2)Gruntowanie podłoży (3zł/m2)Dwukrotne malowanie (9-10zł/m2)A to co doszło:Zeskrobanie i zmycie starej farby w pom. o pow. podłogi ponad 5m2 - 10zł/m2 (to jest OK, nie zgadzamy się tylko co do metrażu)Gruntowanie podłoży przed nałożniem gładzi - (2zł/m2)Wykonanie tynków dekoracyjnych (25zł/m2) - tu jest OKDwukrotne malowanie tynków baranek (15zł/m2) - też OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts