Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi techniczne - jaka ościeżnica (czy tynkować ościeże?)

Recommended Posts

Potrzbuje kupić drzwi techniczne między kotłownią (bardziej pralnią) i garażem.

Zwykłe metalowe 80 ze styropianem w środku, szczelne.

Zauważyłem, ze takie drzwi mają wąską oscieżnicę przykręcaną do ościeża.

Reszta ościeża pozostaje widoczna. Przy tynkowaniu o tym nie pomyślałem i teraz mam zgryz.

Chcę unikąć tynkowania czy sa takie drzwi techniczne, z regulowaną ościeżnica która pokryje mi całą szerokość muru (ok. 32cm)

Lub czym można "obłożyć" mur, zeby potem zamontować zwykłe techniczne.

Dzięki za pomysły:)

PS

Człek zakłada temat a dopiero potem googla.

Znalazłem na stronie Porta, że ościeżnice kątowe robią do 390mm a regulowane do 295mm.

Czyli musze albo tynkowac albo robić kątową na zamówienie.

Może jakieś inne doświadczenia?

Edytowane przez giman
dopisek

Zwykle te tanie techniczne drzwi mają tak skromną ościeżnicę, że tynkowanie i tak Cię nie ominie, do tego trzeba będzie nakładać grubą warstwę, dlatego warto rozważyć wykończenie karton gipsem.

Owszem, w firmach produkujących drzwi zamówisz techniczne z ościeżnicą regulowaną (do 32cm trzeba zamówić 28-30 + opaskę z dłuższym piórem. Tak czy inaczej - licz się z faktem, że sama ościeżnica na taką grubość ściany wyniesie Cię pewnie więcej niż całe drzwi z marketu.

Ja założyłem drzwi techniczne z ościeżnicą przed tynkowaniem i .... lypa, zapaćkane całe, folia teraz nie chce się odkleić, oczywiście ościeżnica bo drzwi zdjąłem. Przy zawiasach nie dało się dotrzeć tynku więc jest nieładnie, farba też się zrysowała od zacierki, nawłaziło tynku w szczeliny itd itp. Teraz probowałbym inne drzwi z ościeżnicą regulowaną i założyłbym po tynkach.

Ja jestem po tynkach, jestem już po wszystkich grubych pracach budowlanych.

Ościeża nie były tynkowane (chyba typowe podejście) bo i tak zakryją je ościeżnice.

Wyjątkiem są drzwi do garażu - raz ze ściana grubsza (bo jeszcze 5cm styro), dwa, że jak zauważyłem techniczne rzadko maja ościeżnicę obejmującą całą ścianę.

Stąd pytania czy szukać ościeżnicy obejmującej ~32cm muru czy otynkować ościeże (lub pomysł finlandi z k-g) czy jeszcze coś innego.

Jeśli tynkarze już wyszli z budowy, to nie ma bardzo znaczenia, czy otynkujesz teraz, czy poczekasz aż na drzwi - wtedy będzie wiadomo jakie są dziury i wg nich trzeba będzie dobrać sposób wykończenia.