Smakor 19.07.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Mam pytane do praktyków odnośnie montażu skrzynki zaworowej do nawadniania. Instalacja jest zrobiona, nawet już jej używam ale do tej pory z uwagi na brak wykonania kostki granitowej skrzynka zaworowa była "pajęczyną" leżąca na ziemi.Teraz chcę wszystko ładnie zakopać i podłączyć. I z tym mam jeden problem:Jak wszystko doprowadzę do skrzynki to w jaki sposób to zmontować? Zmontowanie wszystkich zaworów poza skrzynką w jedną całość i włożenie jej do środka w praktyce uniemożliwi montaż rur w złączki (trzeba je wsunąć ok 5 cm). Czy każda sekcja powinna być włożona do skrzynki oddzielnie i dopiero po podłączeniu rur łączę sekcje w jeden ciąg? (jak zachować liniowość montażu). Gdzieś na filmie widziałem jak koleś rozkręcał złączki i wsadzał rurę w uszczelkę itp i dopiero to montował, ale to nie wydaje się dobra i pewna metoda montażu złączek skręcanych PE. Studzienki mam 5-6 zaworowe, jumbo, ale miejsca i tak nie za wiele. A rury zakopane w ziemii poza studzienką nie dają się zbytnio już "manewrować"Dzięki za wszelki sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Tego typu studzienka jest bez dna. Wykopujesz otwór większy niż studzienka na głębokość 2 krotnie przekraczającą jej wysokość. . Sypiesz żwir, kamienie rzeczne ,piasek rzeczny na dno do ok 1/2 wys dołka - czyli aby po położeniu skrzynki jej górna zamknięta pokrywą powierzchnia była na równo z gruntem. Montaż wykonujesz w "wirtualnej" skrzynce Na zmontowane elementy nakładasz skrzynkę i obsypujesz zagęszczając ją w koło gruntem rodzimym.- żwir- materiał przepuszczający zabezpiecza elementy w skrzynce przed wilgocią która zawsze się skrapla na tak zmontowanej instalacji nawadniania, ponadto jest czysto i estetycznie. Jeśli nie stosujesz dedykowanych elementów łączeniowych to również w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 19.07.2019 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Ogólne zasady znam chodziło mi o konkretne praktyczne kroki ułatwiające pracę. Czyli montaż robić jak jest wszystko rozryte i można wszystkim manewrować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Tak, to jest tak zrobione bo przecież nie ma dna.....gdyby było faktycznie montaż jest utrudniony. Wyznaczasz sobie jedynie zakres w jakim masz się zmieścić i działasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts