xadamus 26.10.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Mam pytanko takie. Nosze sie z zakupem wiertarki-wkrętarki akumulatorowej. Moze ma ktos doswiadczeia w tym temacie?Moje pytania:1. są na rozne napiecia 12V, 14V chyb 9V, 18V. Czy to ma znaczenie jakosciowe ?2. czy wkretarka akumulatorowa jest na tyle silna aby rzeczywiscie wkrecic/wykrecic ciezko chodzace sruby? Na jaki parametr i jakie jego wartosci powinienem zwracac uwage?3. co sie przydaje w praktyce, moze jakis gadżet lub funkcja, min predkosc obrotowa?4. no i jakie firmy. Tu pewnie bedzie ciezko, ale moze ktos ma jakies dowsiadczenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.10.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Witamobecnie używam makity i bosha na 12V ale ta druga jest lepsza-podstawa to dwa akumulatory-jak największa liczba Ah(amperogodzin)-moment obrotowy-przydają się dwa biegi(do wiercenia i do gwintowania)- a także hamulec(blokada uchwytu), ale to te lepsze tylko mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.10.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Ja kupiłem wkrętarkę 12V z jednym aku za 100zł i służy mi już trzeci rok. Jestem amatorem i nie widzę potrzeby kupować profesjonalnej ze względu na cenę i częstotliwość urzytkowania. 9V-to woltowa może być za słaba do wkręcania śrub a 18-to woltowa za ciężka. 14 a nawet 12 wolt to optymalnie. Nie kupuję też z promocji bo dla mnie to podejrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 16.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 A ja używam starej wiertarko-wkrętarki SKILL na 12V podłączonej do starego akumulatora na długim przewodzie. Akumulatorki szybko się rozładowują, a mi potrzebne jest narzędzie przez dobre kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.12.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 A ja używam starej wiertarko-wkrętarki SKILL na 12V podłączonej do starego akumulatora na długim przewodzie. Akumulatorki szybko się rozładowują, a mi potrzebne jest narzędzie przez dobre kilka godzin. To w takim wypadku chyba lepiej zakupić taką na 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.12.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 A ja używam starej wiertarko-wkrętarki SKILL na 12V podłączonej do starego akumulatora na długim przewodzie. Akumulatorki szybko się rozładowują, a mi potrzebne jest narzędzie przez dobre kilka godzin. To w takim wypadku chyba lepiej zakupić taką na 230V Hej Ja też na początku budowy kupiłem wkrętarkę jakąś Dedra w Casto. Miała dwa akumulatorki 18Ah (chyba). Działała dość fajnie przez jakiś czas. Z czasem jednak moc akumulatorków się kurczyła. A że wykonywałem z jej pomocą całą suchą zabudowę, nie podobało mi się to. Więc kupiłem 5m przewodu, wziąłem ładowarkę do laptopa. Chwila z lutownicą i już mam dualną wkrętarkę. Zawsze na kablu a w awaryjnych sytuacjach na baterii. I tak śmiga mi to cudo już 2 rok. Więc wybierając nową (o ile będę musiał) będę patrzył na to, jak ewentualnie podłączyć kabel w miejsce baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 A ja używam starej wiertarko-wkrętarki SKILL na 12V podłączonej do starego akumulatora na długim przewodzie. Akumulatorki szybko się rozładowują, a mi potrzebne jest narzędzie przez dobre kilka godzin. To w takim wypadku chyba lepiej zakupić taką na 230V Hej Ja też na początku budowy kupiłem wkrętarkę jakąś Dedra w Casto. Miała dwa akumulatorki 18Ah (chyba). Działała dość fajnie przez jakiś czas. Z czasem jednak moc akumulatorków się kurczyła. A że wykonywałem z jej pomocą całą suchą zabudowę, nie podobało mi się to. Więc kupiłem 5m przewodu, wziąłem ładowarkę do laptopa. Chwila z lutownicą i już mam dualną wkrętarkę. Zawsze na kablu a w awaryjnych sytuacjach na baterii. I tak śmiga mi to cudo już 2 rok. Więc wybierając nową (o ile będę musiał) będę patrzył na to, jak ewentualnie podłączyć kabel w miejsce baterii. Do montażu zabudowy z KG szczerze mogę polecić patent wkrętarki z regulowaną głębokością wkręcania. Bardzo przyspiesza pracę! Są też specjalne końcówki do wkrętarki, ale nic o nich nie napiszę bo nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 17.12.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Kupiłem nupower w LeroyM, 14,4V, dwa akumulatory, za 90 zł. Kupiłem ją do zabudowy KG na poddaszu. Jeżeli posłuży mi dwa lata to OK. Jeśli się zepsuje oddam/wymienie. W supermarketach mały z tym problem.Ogólnie taką mam strategię na narzędzia budowlane. Jeśli budowa trwa ok 2 lat to akurat tyle obejmuje rękojmia sprzedawcy (czy tam zgodność towaru z umową). I tak:- wiertarka z udarem Pegasus (ok 35 zł) - już ze 3 lata- szlifierką kąrowa 4Power chyba, ok 40 zł - już 1,5 roku- wyrzynarka Verto 750W (jest super) czy jakoś tak - 40 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 18.12.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ja też na początku budowy kupiłem wkrętarkę jakąś Dedra w Casto. Miała dwa akumulatorki 18Ah (chyba). To dość istotne, żeby słuchać kogoś kto widział to o czym pisze na własne oczy... A co do cytowanego tekstu to pewnie akumulatorki były 18Ah ale na napięciu 1,2V. Moja makita 18V ma akumulatorki li-ion 3,5Ah i to jest w zasadzie maks co można uznać za przenośne, przy czym narzędzie to naprawdę długo pracuje. Także następnym razem zamiast magicznych wynalazków 100k Ah polecam albo zakup totalnego złomu 50-100zł którego nie będzie szkoda sprawdzić podłączając na krótko albo porządnego sprzętu, z myślą o: późniejszej odsprzedaży albo zakupie wystawnego wieszaka na to urządzenie. A koledze z wątku polecam do zapieczonych śrub - udarowe klucze na akumulator. Jeśli chodzi o moment obrotowy to porównanie dobrych narzędzi tego typu to 3:1 w stosunku do mocnych wkrętarek. Zwykła wkrętarka nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku27 18.12.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 To wszystko zalezy do czego ja chcesz.Ja posiadam kilka roznych.Na poczatku kupilem 18v DeWalt(do dzis chodzi po 4 latach)z dwoma bateriami 2,6Ah.Swietna 3 biegi,udar i naprawde dlugi czas pracy i krotki ladowania 30min a ta moc 450w naprawde robi wrazenie i wierci otwory nawet w twardym betonie(mieszalem nia nieraz klej do plytek i krecilem 20cm grube sroby).Uniwersalna ale ciezka,dlatego mam jeszce mala do prac lekkich,stolarka i plyty gk ale nic wiekszego juz nia nie skrece.Jak jestes majsterkowiczem i chcesz cos do wszystkiego wybiez pierwsza,zreszta nic innego bym nie polecil bo specjalista w jakiejs dziedzinie wie ci chce a ty pytasz wiec nim nie jestes.Makita tez ok mam 2 w zestawie.Nie kupuj syfu bo stracisz duzo czasu na prace lub jej nie wykonasz wogole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.12.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 dla wkrętarek - firma jest w zasadzie bez znaczenia.Istotny jest rodzaj i gatunek baterii. Z tych tanich - siadają i po paru tygodniach. Te najlepsze, wodorkowe - są bardzo drogie, ale trzymają się bez zmian więcej niż kilka lat. Dobra bateria 14,4V to około 200 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 27.12.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 dla wkrętarek - firma jest w zasadzie bez znaczenia. Istotny jest rodzaj i gatunek baterii. Z tych tanich - siadają i po paru tygodniach. Te najlepsze, wodorkowe - są bardzo drogie, ale trzymają się bez zmian więcej niż kilka lat. Dobra bateria 14,4V to około 200 PLN. Dokładnie, jak ktoś ma kase można kupić BOSCHa ze 900 zł maszyna nie do zdarcia w każdych warunkach, zdażało mi sie w pracy zanużać do połowy w wodzie i działa do dziś, a odkręca miesięcznie chyba z milion śrub. Do domu kupiłem DEDRE z dwoma aku 18 V. BArdzo dobrze sie sprawuje, dlugo trzymają akumulatory. A i cena była można powiedzieć na każdą kieszeń,. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku27 28.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Niezgadzam sie! A nie ma znaczenia moc,moment obrotowy,ilosc obrotow na minute,waga,udar,liczba biegow,wytrzymalosc,uniwersalnosc, itd,itp?Oczywiscie dobre baterie to podstawa i minimum 2.Chyba za duzo nie wiecie na temat, po to jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Niezgadzam sie! A nie ma znaczenia moc,moment obrotowy,ilosc obrotow na minute,waga,udar,liczba biegow,wytrzymalosc,uniwersalnosc, itd,itp?Oczywiscie dobre baterie to podstawa i minimum 2.Chyba za duzo nie wiecie na temat, po to jest forum Sory, myślałem, że my nie są w Hameryce, gdzie na kubku z herbatą musi być ostrzeżenie: uwaga, swieżo zaparzana herbata! może być gorąca! jak włożysz palce, to się poparzysz, ale już nic nie wygrasz, bo już ktoś wygrał odszkodowanie za poparzenia! Więc sądziłem, że nie trzeba pisać, że ta o mocy 100W jest "silniejsza" od tej co ma 20W. A poza tym za dużo nie nie wiem na ten temat ale po to jest forum i siem poprawiem, bo tak dziku27 (co wie najwięcej na ten temat i umie liczyć do 2 baterii) zaordynował. Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Moja wkrętarka to Dedra z Castoramy, parę zł kosztowała i nie mam zastrzeżeń do jej pracy już 3 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku27 28.12.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 dla wkrętarek - firma jest w zasadzie bez znaczenia. Istotny jest rodzaj i gatunek baterii. Z tych tanich - siadają i po paru tygodniach. Te najlepsze, wodorkowe - są bardzo drogie, ale trzymają się bez zmian więcej niż kilka lat. Dobra bateria 14,4V to około 200 PLN. To w takim razie kup sobie narzedzia z toya lub pegazus i zakasaj rekawy,bo robota pojdzie jak splatka.Koniecznie z dobrym'gatunkiem i rodzajem baterii' .A jakie sa gatunki i rodzaje?czy to tak jak w biologii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 To w takim razie kup sobie narzedzia z toya lub pegazus i zakasaj rekawy,bo robota pojdzie jak splatka.Koniecznie z dobrym'gatunkiem i rodzajem baterii' .A jakie sa gatunki i rodzaje?czy to tak jak w biologii?? Zdaje się, że chodziłeś do szkoły, to trza się było dowiadywać, a nie teraz niedzielę mi psujesz. Sio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 21.01.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ja zakupiłem sobie wkrętarke Einhel'a (14,4V) z dwoma aku za 100zł i jestem zadowolony.Głównie służyła mi podczas budowy sufitu podwieszanego. Przykręciłem nią 100 szt. kołków rozporowych podczas mocowania profili przyściennych, oraz 2000 szt śrub podczas podwieszania płyt GK.Raz spadła mi z drabiny i połamała się obudowa akumulatorka, ale po sklejeniu taśmą izolacyjną działała dalej.Tak się przez nią rozleniwiłem, że od dłuższego czasu nie miałem w ręku zwykłego wkrętaka i gdzie tylko mogę użuwam owej wkrętarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 22.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 ja tam używam Black&Decker 14,2V i jest optymalna 2 akumulatorki, dobrze wyprofilowana dobrze leży w dłoni i dobrze wyważona. coan około 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 22.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 FERM 18v , akumulatorki b. długo trzymają, nowoczesna szybka ładowarka -max. 2h, 2biegi, w miarę solidna konstrukcja, na allegro od 149zł w sklepie od 320zł. W tej cenie trudno kupic coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts