Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam sobie prywatną drogę - 120mb, ze spadkiem od drogi publicznej. Nawierzchnia z mieszanki 0-32.

Najpierw spadek jest mały, potem się wypłaszcza niemal do zera, ale potem jest ze 20mb spadku ok. 12% i niestety podczas bardzo ulewnych deszczy tworzy się w tym miejscu górski potok i wymywa nawt całkiem nieźle ubity tłuczeń, tworząc kanały. Muszę coś zrobić, bo mam dość poprawiania tego.

Koncepcje mam dwie: albo odwodnienie liniowe (czy tanie odwodnienie A15 da radę? Przypadkiem zostało mi po innym zastosowaniu .Jeździ tam co najwyżej śmieciarka itd), albo coś takiego, jak się robi na górskich drogach - deski zbite w korytko ukosem na drodze, żeby odprowadzały wodę. Prefabrykowane odwodnienie trzeba zamocować porządnie, podbudowa, beton itd., deski można zbić w godzinę i w drugą wkopać w drogę, ale obawiam się, że szybko się zniszczą, a zimą mogą być śliskie.

A może jakiś inny pomysł? Nie oczekuję wyłapania całości wody, tylko zmniejszenia ilości (i dzięki temu jej impetu) podczas najbardziej nawalnych deszczów, które zdarzają się raz-dwa razy do roku.

Nie chciałbym manewrować spadkiem poprzecznym - raz że wyprofilowanie tego to spora robota, dwa że przy takiej nawierzchni szybko się to zdeprofiluje pod wpływem ruchu pojazdów, a trzy że powyżej mnie są sąsiedzi, którym niekoniecznie się to spodoba, a to już na ich wysokości trzeba byłoby tę wodę odciągać na bok.

Wszelkie profesjonalne rozwiązania (studzienki, rura zbiorcza, zrobienie rowu itd) odpadają - na razie problematyczny kawałek drogi prowadzi tylko do mnie, właściciele niezabudowanych działek dookoła nie chcą partycypować w kosztach.

https://forum.murator.pl/topic/248494-odwodnienie-na-stromej-drodze/