danielon 22.07.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Witam. Jestem w trakcie wykładania płytek w mojej łazience i ciekawi mnie temat rozpoczęcia układania kafli. Fachowcy stosują różne rozwiązania, jedni rozpoczynają prace od ułożenia płytek na podłodze, następnie na niej układają płytki zaczynając od dołu od całej. Inni zaczynają od drugiej warstwy potem wykładają podłogę a na końcu docinają brakujący rząd przy podlodze. Ja natomiast zaizolowalem łazienke folią w plynie wtopiłem taśmy i narożniki a nastepnie rozpocząłem ukłądanie ściany od dołu od całęj płytki i po skończeniu ścian ułożę podłoge. Czy to poprawny sposób ukłądania płytek? od czego zalezy to jak fachowiec rozpoczyna prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.07.2019 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) płytki ścienne powinny nachodzić na płytki podłogowe. Nie odwrotnie. od czego zalezy to jak fachowiec rozpoczyna prace? od tego, jak wychodzi wzór płytek przy np. półkach, wnekach, i zeby najwyzsza płytka nie była cięta. Teoretycznie powinno zaczynac sie od góry pełną płytką, i dopiero najniższy rząd przycinamy. Edytowane 23 Lipca 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 23.07.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 płytki ścienne powinny nachodzić na płytki podłogowe. Nie odwrotnie. od tego, jak wychodzi wzór płytek przy np. półkach, wnekach, i zeby najwyzsza płytka nie była cięta. Teoretycznie powinno zaczynac sie od góry pełną płytką, i dopiero najniższy rząd przycinamy. Zawsze dajesz całą płytkę przy suficie a docinka przy podłodze,bo jeśli wyjdzie mały pasek przy suficie wygląda to fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.07.2019 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Zawsze dajesz całą płytkę przy suficie a docinka przy podłodze,bo jeśli wyjdzie mały pasek przy suficie wygląda to fatalnie. dokładnie to napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 23.07.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Witam. Jestem w trakcie wykładania płytek w mojej łazience i ciekawi mnie temat rozpoczęcia układania kafli. Fachowcy stosują różne rozwiązania, jedni rozpoczynają prace od ułożenia płytek na podłodze, następnie na niej układają płytki zaczynając od dołu od całej. Inni zaczynają od drugiej warstwy potem wykładają podłogę a na końcu docinają brakujący rząd przy podlodze. Ja natomiast zaizolowalem łazienke folią w plynie wtopiłem taśmy i narożniki a nastepnie rozpocząłem ukłądanie ściany od dołu od całęj płytki i po skończeniu ścian ułożę podłoge. Czy to poprawny sposób ukłądania płytek? od czego zalezy to jak fachowiec rozpoczyna prace? Sposób układania płytek zależy od projektu , pomysłu na całość pomieszczenia . Pytanie więc o poprawność układania jest niezasadne .Najlepiej jest rozpocząć od ścian , a podłogę położyć na końcu . Pozwoli to na uniknięcie przypadkowych zniszczeń przy odwrotnej kolejności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.07.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Witam. Jestem w trakcie wykładania płytek w mojej łazience i ciekawi mnie temat rozpoczęcia układania kafli. Fachowcy stosują różne rozwiązania, jedni rozpoczynają prace od ułożenia płytek na podłodze, następnie na niej układają płytki zaczynając od dołu od całej. Inni zaczynają od drugiej warstwy potem wykładają podłogę a na końcu docinają brakujący rząd przy podlodze. Ja natomiast zaizolowalem łazienke folią w plynie wtopiłem taśmy i narożniki a nastepnie rozpocząłem ukłądanie ściany od dołu od całęj płytki i po skończeniu ścian ułożę podłoge. Czy to poprawny sposób ukłądania płytek? od czego zalezy to jak fachowiec rozpoczyna prace? Tak NIKT nie robi. Są dwie wersje 1. robisz podłogę która jest bardzo równa ( nie równa, tylko bardzo równa) i wtedy zaczynasz pełną płytka z załozeniem ze przy suficie nie bedziesz miał np 4 cm pytki 2. odmierzasz i zaczynasz od drugiego rzedu na ścianie , póżniej robisz podłoge i docinasz płytki na ierwszy rzad na ścianie W 80% stosuje się 2 wersje Co ty zrobiłes to "zaprezentowałeś" fuge na podłodze na styku podłogi i sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts