gienas 22.07.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) Witam, Mam do ocieplenie poddasze w nowym domu dach skośny L, bez deskowania.Poddasze będzie użytkowane regularnie (sypialnie) natomiast stryszek nie - standardowo na jakiś graty itp.Cały dom z zewnątrz jest ocieplony z zewnętrz styro 20cm. Jętki do planowanego sufitu sypialni poddasza są stosunkowo wysoko około 60 cm (nie udało mi się dopilnować). Muszę jeszcze gdzieś ulokować rury z wentylacji łazienek, pralni (nie mam rekuperacji).W związku z powyższym mam 3 warianty ocieplenia stryszku: 1. Wariant 1, 15 cm wełnym skosy aż do szczytu (kalenica) i 15 cm bezpośrednio na sufit.Rury wentylacyjne dodatkowo izolowane aby nie powodowały skroplin. 2. Wariant 2 (zaproponowany przez wykonawcę). 15 cm między jętki, przerwa z powietrzem i miejsce na poziome odcinki rur wentylacyjnych, pozostałe 15 cm bezpośrednio na ruszcie sufitu karton-gips. 3. Wariant 3, dwie warstwy jak najbliżej siebie na mijankę, tutaj będzie chyba mały problem jak to zrobić przy wysoko położonych jętkach ... ale wydajemi się, że jest to najbardziej ciepłe rozwiązanie ... no i jeszcze gdzie ułożyć rury (pod czy nad wełnę ...) Proszę o ocenę zaproponowanych rozwiązań szczególnie czy wariant 2 jest do przyjęcia, bo wydaje się wykonawczo i ekonomicznie do ogarnięcia.(p.s wełny nie dam więcej niż 30cm - względy ekonomiczne) z góry dziękuję za wszyskie porady i rzeczowe ocenygienas Edytowane 26 Lipca 2019 przez gienas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienas 26.07.2019 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Czy na pewno nikt nic nie poradzi ?Coś jest nie tak z moim pytaniem ? pozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.07.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Osobiście proponowałbym Ci wariant 3. Nie powinno stosować się dużych przerw między poszczególnymi warstwami izolacji jak wygląda to w wariancie 2. Wówczas bardzo łatwo o mostki termiczne a izolacja nie jest tak efektywna jak ułożona w dwóch warstwach ułożonych bezpośrednio przy sobie. Rury wentylacji mechanicznej powinno dodatkowo zostać zaizolowane jeżeli będą nad ociepleniem wykonanym w wariancie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.07.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Skontaktuj się z producentami płyt gk np. siniatem czy rigipsem. Przedstawią Ci najlepsze systemy na tak znaczne obniżenie sufitu podwieszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts