Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja tarasu

JacekF

Recommended Posts

Witam. Mam do was pytanie dotyczące hydroizolacji tarasu który jest nad garażem. W tym momencie mam takie warstwy:

Płyta, papa termozgrzewalna, folia, styropian, folia, wylewka,

Teraz mam zamiar przed ułożeniem płytej przesmarować wylewkę produktem z Mapei Mapelastic, zrobić obróbki blacharskie, narożniki i obróbki zabezpieczyć taśmą hydroizolacyjną.

Mam jednak pytanie do was co zastosować przy słupkach barierki by uszczelnić te miejsca na styku wylewki i słupka? Czy zastosować taśmę butylową samoprzylepną czy może jakiś inny produkt?

Obróbka powinna być POD warstwą izolującą czyli papą. Jan

Mam pytanie,pewien wykonawca polecal zrobic spadki i zarazem ocieplenie z xps bezposrednio na plycie tarasu i na tym membrane epdm klejona i uszczelnienia. Na tym ukladac taraz plywajacy z plytek na dystansach. Dobra idea czy nie?

Ale jak pod papą jeśli na papie jest jeszcze styropian i wylewka czyli ok 20cm. Zresztą do wysokości wylewki jest dojechany styropian z elewacji.

Jan chyba nie zrozumial, ze ta pierwsza papa/folia to paroizolacja.

a tutaj slupek:

http://www.izolacje.com.pl/artykul-galeria/id1803,tarasy-i-balkony-trudne-detale?gal=1&zdjecie=6015

Edytowane przez Di.

Jan chyba nie zrozumial, ze ta pierwsza papa/folia to paroizolacja.

a tutaj slupek:

http://www.izolacje.com.pl/artykul-galeria/id1803,tarasy-i-balkony-trudne-detale?gal=1&zdjecie=6015

Ta paroizolacja jest potrzebna jak dziura w moście, lub bąbel na tym. Obróbka powinna byc NAD ociepleniem i na nią papa (ostatecznie guma w płynie). Jak już ktoś się tak boi pary z pomieszczenia to można pomalować sufit farbą nieprzepuszczającą (a takie są w większości).Jan

Ta paroizolacja jest potrzebna jak dziura w moście, lub bąbel na tym. Obróbka powinna byc NAD ociepleniem i na nią papa (ostatecznie guma w płynie). Jak już ktoś się tak boi pary z pomieszczenia to można pomalować sufit farbą nieprzepuszczającą (a takie są w większości).Jan

Janie, o ile sie z toba zgadzam, o tyle piszesz kompletnie niejasno i mieszasz autorowi tematu w glowie.

Autor napisal, ze na wylewke chce polozyc obrobki i gume w plynie "Mapei Mapelastic" tak? To bedzie hydroizolacja.

Dobrze mowisz, ze mozna dac na to pape, jeszcze lepiej nie gume w plynie tylko gume EPDM.

Autor pytal jak ma zaizolowac slupki barkerki.

Wiec tamta papa pod spodem robi za cos a'la paroizolacja, co jest wymienione w wielu skryptach technicznych, bo hydroizolacja nie jest.

Pozdrawiam,